ZAGORIN: Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου με το υπερσύγχρονο διαλογητήριο Mήλων και τις αυξημένες δυνατότητες κατάταξης

January 10, 2023

ZAGORIN: Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου με το υπερσύγχρονο διαλογητήριο Mήλων και τις αυξημένες δυνατότητες κατάταξης


Διαφ.

 
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός από τα γευστικά μήλα και άλλα προϊόντα ZAGORIN, το περασμένο φθινόπωρο συμπλήρωσε 105 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, ενώ πλέον ανήκουν στο δυναμικό του περισσότεροι από 800 παραγωγοί της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς (Ζαγορά – Πουρί – Μακρυράχη). Αποτελεί τη παλαιότερη συνεταιριστική οργάνωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τα έτη συνεχούς λειτουργίας, ενώ η γεύση των μήλων ZAGORIN ταξιδεύει σε διάφορα σημεία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.



Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή (πολυφαινόλες) και φυτικές ίνες. Έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικής δράσης, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Μια σειρά μελετών αποδεικνύει τις θετικές επιδράσεις των φλαβονοειδών στην υγεία, όπως είναι η καταπολέμηση των φλεγμονών, η προστασία της καρδιάς και η καλή λειτουργία των πνευμόνων.


Επιπλέον, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη A και το β- καροτένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Κ, το κάλιο που περιέχονται στο μήλο, συμβάλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, στη βελτίωση της αντιοξειδωτικής και αντιθρομβωτικής του ικανότητας.

Παράλληλα, τα μήλα ως φρούτα, έχουν κατά μέσο όρο 80 θερμίδες και περίπου 84% νερό, συνεπώς η κατανάλωσή τους συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή, απαραίτητη για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το μήλο συστήνεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιάτρων, ως η πρώτη στερεά τροφή που εισάγεται στο διαιτολόγιο των βρεφών, ενώ ο θυμόσοφος λαός μας κουβαλάει στη παράδοσή του τη γνωστή παροιμία για την ημερήσια κατανάλωση μήλων και την θετική επίδρασή τους στην υγεία των ανθρώπων.

Το 2021, είναι μια κομβική χρονιά ως προς τις ενέργειες εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων του Συνεταιρισμού, καθώς καινοτομεί, φέρνοντας πρώτος στην Ελλάδα, ένα υπερσύγχρονο σύστημα διαλογής μήλων, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από την έναρξη της εμπορικής περιόδου. Το σημαντικότερο στοιχείο του νέου μηχανήματος είναι ότι έχει δυνατότητες αυτόματου ελέγχου της ποιότητας, σε μεγάλο βαθμό, τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής κατάστασης των μήλων ZAGORIN.

Ρίγη συγκίνησης: Ο Κορεάτης αντίπαλος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη το 2004 πήγε στον τάφο του & απέτισε φόρο τιμής

Η δυνατότητα αυτή αναβαθμίζει σημαντικά το προσφερόμενο προϊόν. Μέχρι στιγμής, υπήρχε ηλεκτρονικός ταξινομητής χρώματος και μεγέθους. Η εξωτερική ποιότητα ελέγχονταν χειρωνακτικά σε κάθε μήλο ενώ ο εσωτερικός έλεγχος σε κάθε μήλο ήταν αδύνατος και γινόταν μόνο τακτικές δειγματοληψίες. Πλέον κάθε μονάδα προϊόντος ελέγχεται.

Τα εύφορα εδάφη της Ζαγοράς, στο Πήλιο, εδώ και αιώνες παράγουν μερικές από τα πιο ξεχωριστές εγχώριες καλλιέργειες που μπορεί να γευτεί κανείς. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο διήγημά του «Νεκρός Ταξιδιώτης», το 1909 ο σκιαθίτης κοσμοκαλόγερος και λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης κάνει αναφορά σε «μήλα και πατάτες και κάστανα από την Ζαγορά». Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, τα ευλογημένη εδάφη και το μεράκι των παραγωγών που φροντίζουν τα μήλα σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου προσδίδουν τη μοναδική αυτή γεύση. Ο Συνεταιρισμός ως σύνολο διασφαλίζει την ανώτατη ποιότητά τους, ακολουθώντας εδώ και δεκαετίες τις πλέον σύγχρονες φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές.


Όλα τα προϊόντα του Συνεταιρισμού καλλιεργούνται αποκλειστικά με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ο Συνεταιρισμός ακολουθεί όλα τα σύγχρονα πρότυπα πιστοποίησης όπως το AGRO 2, το GLOBALG.A.P./G.R.A.S.P. και το ISO 22000 αλλά και ιδιωτικά πρότυπα που έχουν δημιουργήσει αλυσίδες του αγροδιατροφικού τομέα. Όλα τα μήλα και τα παραγόμενα προϊόντα επιφέρουν αυτοκόλλητο γνησιότητας με το εμπορικό σήμα.

Μετά από 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας, το 2018, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, καταχωρήθηκε, στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του συνεργατισμού και της αλληλεγγύης που έχει επιτύχει.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: