Νίκος Κοκλώνης: Τα 5.000.000€ τη μέρα, η πτώχευση, τα χρέη σε υπαλλήλους & δημόσιο, τα χλιδάτα πάρτι και το έμφραγμα
Στο μικροσκόπιων των Αρχών και αντιμέτωπος με οικονομική κατάστροφη βρίσκεται ο Νίκος Κοκλώνης μετά τη κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Μπορεί σήμερα να είναι ενώπιον της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που τον κατηγορεί για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ζητεί την ποινική του δίωξη- ενώ ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, δέσμευσε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία (τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητα, κ.λπ.)- αλλά η αγορά ακόμα δεν έχει ξεχάσει το κανόνι της AirFastTickets, με την οποία έγινε διάσημος ως το ανερχόμενο ταλέντο του εγχώριου επιχειρείν.
Η εταιρεία μεσουρανούσε τουλάχιστον μέχρι το 2014 ως η “ταχύτερα αναπτυσσόμενη μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα”, έως τα τέλη Ιουνίου 2016 που κηρύχθηκε σε πτώχευση, ενώ έναν χρόνο μετά, βγήκαν “στο σφυρί” και τα περιουσιακά στοιχεία της.
Νίκος Κοκλώνης: Η “φούσκα” της AirFastTickets
Πριν αποκαλυφθεί ότι η εταιρεία ήταν “φούσκα”, η AirFastTickets έγινε διεθνές brand, εμφανίστηκε να βρίσκεται στο κατώφλι του Nasdaq, ενώ ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της, Νίκος Κοκλώνης, είχε μετατραπεί σε αγαπημένο πρόσωπο των κοσμικών στηλών.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν εμφανιζόταν ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της AirFastTickets, με έδρα τον Πειραιά, και αντ΄αυτού παρουσιαζόταν ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Chen Jason Yu-Ming, ο οποίος και εκπροσωπούσε την εταιρεία. Τη θέση του αντιπροέδρου κατείχε ο Δημ. Κοκλώνης.
Όπως έχει δηλώσει, ο Νίκος Κοκλώνης ήταν διευθύνων σύμβουλος της AirFastTickets Αμερικής, που αποτελούσε ένα από τα τρία σχήματα στις ΗΠΑ.
Η αρχή του τέλους
Η αρχή του τέλους της AirFastTickets ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου του 2014. Εκείνη την ημέρα ο ΕΒΕΑ απένειμε στην εταιρεία το βραβείο της πλέον αναπτυσσόμενης μικρομεσαίας επιχείρησης, την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα αρχικά στο εξωτερικό και στη συνέχεια στην Ελλάδα, έφεραν την εταιρεία να έχει συσσωρεύσει οφειλές ύψους 45 εκατ. ευρώ από τη δραστηριοποίησή της σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα.
Ως αποτέλεσμα, η διεθνής ένωση αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ), που εποπτεύει για λογαριασμό των αεροπορικών εταιρειών – μελών της τα πρακτορεία πώλησης εισιτηρίων, έθεσε σε καθεστώς default την AirfastTickets. Έτσι, η εταιρεία δεν μπορούσε να λειτουργεί ως διαπιστευμένο από την ΙΑΤΑ πρακτορείο πώλησης εισιτηρίων και θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους συνέχισης των πωλήσεών της σε βάρος του περιθωρίου κέρδους της.
Η εταιρεία εμφανιζόταν να αποτελεί μία από τις πλέον ταχύτατα ελληνικές αναπτυσσόμενες εταιρείες, με τουλάχιστον 15 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως και τεράστια διαφημιστική παρουσία όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Το “στόρυ” της εταιρείας θέλει τον Νίκο Κοκλώνη, ύστερα από ένα μικρό πέρασμα από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, να επιστρέφει στην Ελλάδα για να στήσει την εταιρεία του σε ένα μικρό διαμέρισμα στον Πειραιά από όπου ξεκίνησε να αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, κατά δήλωση του, ο Νίκος Κοκλώνης πούλησε το 45% της εταιρείας στην Αμερική, έναντι 180 εκατ. ευρώ, σε Κινέζους επενδυτές και παραιτήθηκε από το ΔΣ της εταιρείας. Κατά το ίδιο διάστημα, στην AirfastTickets στον Πειραιά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, με την εταιρεία να τίθεται σε καθεστώς πτώχευσης τον Ιούνιο του 2016.
Οι πιστωτές αναζητούσαν τα χρήματα…αλλά εις μάτην
Οι πιστωτές του διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου AirFastTickets πάντως, από το 2016 που η εταιρεία, με ιδρυτή τον Νίκο Κοκλώνη κηρύχθηκε σε πτώχευση, δυσκολεύτηκαν να βρουν χρήματα να αποζημιωθούν, ούτε για ένα μικρό κλάσμα των απαιτήσεών τους ύψους 4,2 εκατ. ευρώ. Η αδυναμία όμως είσπραξης των χρεών που αντιστοιχούν σε δεδουλευμένα 103 εργαζομένων και απαιτήσεις αεροπορικών εταιρειών από κόμιστρα εισιτηρίων τα οποία δεν αποδόθηκαν σε αυτές ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Όπως είχε αποκαλύψει η Καθημερινή, η AirFastTickets, που μεσουρανούσε στο εγχώριο επιχειρείν το 2014, φέρεται να προχώρησε σε “καταδολιευτικές δικαιοπραξίες”, στη μεταβίβαση ακινήτων της εις βάρος των οφειλετών της, ενόσω βρισκόταν σε καθεστώς παύσης πληρωμών, δηλαδή από την 30ή Ιουνίου 2014 κι έπειτα. Δεδομένου ότι τα κινητά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν ήδη εκποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για ποσό μόλις 30.000 ευρώ, οι πιστωτές του online ταξιδιωτικού γραφείου, που κατέρρευσε το 2015, θα αργήσουν έτσι να δουν το χρώμα του χρήματος.
Οι αποκαλύψεις των Times της Ινδίας για τον Κοκλώνη
Το 2019 οι Times της Ινδίας είχαν συνδέσει τον Νίκο Κοκλώνη, μέσω των εταιρειών του, με απάτη τύπου “πυραμίδας” και υπήρχαν πολλά ρεπορτάζ στον ελληνικό και τον ινδικό Τύπο.
Η δικηγόρος του επιχειρηματία όμως είχε προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση οποιασδήποτε σχέσης με επενδυτικά σχήματα τύπου “πυραμίδας” (Ponzi) και όπως έλεγε η δικηγόρος Αθηνών, Καλυψώ Κοντογιάννη, τόσο η ίδια όσο και ο εντολέας της, Νίκος Κοκλώνης, είναι εμβρόντητοι με τα όσα δημοσιεύθηκαν, τα οποία χαρακτηρίζει άτοπα και άκαιρα.
Τότε η κ. Κοντογιάννη είχε υποστηρίξει ότι η εταιρεία η οποία αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Times της Ινδίας- και συγκεκριμένα η Drego Consultants Pvt Ltd- δεν έχει σχέση με την εταιρεία Drego Consultants Private Limited στην οποία συμμετέχουν τόσο η ίδια όσο και ο εντολέας της, καθώς η τελευταία συστάθηκε το 2000 και όχι το το 2018 όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
“Λόγω της μεγάλης εμπειρίας του εντολέα μου κ. Νίκου Κοκλώνη από τον ταξιδιωτικό κλάδο, η εταιρεία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στους τομείς του hotel management και της ίδρυσης και ανάπτυξης τουριστικών γραφείων”, σημείωνε η δικηγόρος και πρόσθετε:
“Είναι γεγονός ότι ο κ. Νίκος Κοκλώνης έχει γίνει πολλές φορές στόχος χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος”.
Τι είχε πει ο ίδιος στην εκπομπή “Έλεος”
Στην εκπομπή “Έλεος” μίλησε πρόσφατα ο Νίκος Κοκλώνης και μέσα σε άλλα αναφέρθηκε για το πώς ξεκίνησε την καριέρα του. Ο Νίκος Κολώνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου του 1983. Αφότου τελείωσε το σχολείο πέρασε στη σχολή Εμποροπλοιάρχων, όμως λίγο αργότερα αποφάσισε να σταματήσει τις σπουδές του και να ασχοληθεί με την διοίκηση επιχειρήσεων. Έτσι, σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και έπειτα αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να κάνει σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
“Όταν ήμουν μικρός ήθελα να ξεχωρίσω. Δεν μπορούσα να είμαι δημόσιος υπάλληλος. Δεν μπορούσα να μπω σε καλούπια”, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Έλεος”. “Τα λεφτά ήρθαν ξαφνικά. Ήμουν υπάλληλος σε τράπεζα, αλλά ήταν πολύ βαρετή η ζωή. Ήμουν σε πτήση και είπα θα κάνω ταξιδιωτική εταιρεία. Στα 24″. Το πρώτο του σημαντικό επιχειρηματικό βήμα ήταν η ίδρυση της εταιρείας AirFastTickets, η οποία προσέφερε αεροπορικά εισιτήρια σε χαμηλές τιμές και κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει γνωστή. Βρέθηκε ένας περίεργος τύπος και μου έδωσε δανεικά ένα 60άρι…”, αποκάλυψε στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια και του Ηλία Ψινάκη..
Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2015 η εταιρεία πτώχευσε και η εκκαθάρισή της έγινε τον Οκτώβριο. Ο Νίκος Κοκλώνης σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι υπήρξε χρονική περίοδος που έβγαζε 5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.
“Ο μόνος που έμεινε δίπλα μου ήταν ο Τρύφωνας Σαμαράς“, αποκάλυψε για εκείνη την περίοδο. “Ήμουν στο γραφείο μου με θέα το Σέντραλ Παρκ και έλεγα “να πέσω, να μην πέσω;”, εξομολογήθηκε ο Νίκος Κοκλώνης. Όπως είπε ο ίδιος, έμεινε “ταπί. Μηδέν. Είχα 1.600 άτομα προσωπικό”.
Ο Νίκος Κοκλώνης πραγματοποίησε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο το 2016, παρουσιάζοντας την εκπομπή Celebrity Travel στον ΣΚΑΪ. Ακολούθησε το It’s Show Time στο OPEN και μετά το Just the 2 of Us στον Alpha.
View this post on Instagram
Η εταιρεία που φτιάχνει τα γκλαμουράτα σόου
Ο Νίκος Κοκλώνης ίδρυσε μετά την εταιρεία παραγωγής Barking Well Media και σήμερα είναι παρουσιαστής, παραγωγός και εκδότης του περιοδικού ΟΚ!. Σε πρόσφατη ανακοίνωση για την Barkingwell Media ο Νίκος Κοκλώνης ανέφερε:
“Η υπόθεση ‘κρατικής χρηματοδότησης’ εταιρείας μου που συζητήθηκε έντονα και αναπαράχθηκε με τρόπο παραπλανητικό και συκοφαντικό, με ωθεί να τοποθετηθώ δημόσια γιατί δεν ανέχομαι να χρησιμοποιείται το όνομά μου για πολιτικά παιχνίδια στα οποία ποτέ δεν συμμετείχα. Η αλήθεια είναι απλή, αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν να τη μάθουν όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για την επιχειρηματική μου δραστηριότητα. Η Barkingwell Progress είναι μια νεοσυσταθείσα εταιρεία. Έχει σκοπό να κάνει επένδυση στην αγορά των οπτικοακουστικών μέσων. Εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο τηρώντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Τι δεν έχει γραφτεί, ενδεχομένως σκόπιμα; Πως για να λάβει η εταιρεία ενίσχυση από το κράτος, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος, θα πρέπει να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο, που σημαίνει να κάνει επένδυση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας ίδια μέσα και κεφάλαια. Δηλαδή δικά της χρήματα, όχι χρήματα του κράτους.
Η ενίσχυση που θα πάρει πίσω είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και όχι 10 εκατομμύρια, όπως γράφτηκε. Και την ενίσχυση αυτή, θα την πάρει μόνο εφόσον η εταιρεία υλοποιήσει την επένδυση. Είναι παραπλανητικό και κακόηθες να αναφέρονται στο σημερινό κεφάλαιο της νεοσυσταθείσας Barking Media Progress. Αυτό ανταποκρίνεται στις δαπάνες σύστασης και αρχικής λειτουργίας της. Το κεφάλαιο θα αυξηθεί όσο απαιτείται, ώστε η εταιρεία να υλοποιήσει την επένδυση. Αν δεν την υλοποιήσει, δεν θα πάρει καμία ενίσχυση από το κράτος. Τόσο απλά. Όσον αφορά στην ευρύτερη επιχειρηματική μου δραστηριότητα, όλοι γνωρίζουν ότι η Barkingwell Media Α.Ε. είναι η βασική μου εταιρεία. Τα τηλεοπτικά προϊόντα που παράγει είναι ευρέως γνωστά, όπως και πολλοί συνεργάτες της.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να του αρέσουν ή να μην του αρέσουν τα τηλεοπτικά προγράμματα της Barkingwell Media Α.Ε. Είναι όμως μια διαφανής εταιρεία. Είναι μια υγιής εταιρεία. Συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα. Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη. Το ίδιο και εγώ ως φυσικό πρόσωπο. Νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας είμαι εγώ ο ίδιος. Η Barkingwell media έχει μετοχικό κεφάλαιο 5,2 εκατομμύρια ευρώ,ενώ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε 7 εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2022. Η Barkingwell Media A.E δεν έχει πάρει ποτέ επιδότηση, επιχορήγηση ή οποιουδήποτε τύπου ενίσχυση από κρατικό φορέα. Η Barkingwell Media A.E εκπροσωπείται από κορυφαία στελέχη στην αγορά των media, απασχολεί περισσότερους από 400 μόνιμους εργαζομένους και συνεργάτες, και είναι συνεπής απέναντί τους. Ας σταματήσουν λοιπόν τα ψέματα και οι συκοφαντίες. Ας σταματήσουν να σπεκουλάρουν πάνω σε παλαιότερη επιχειρηματική μου δραστηριότητα, για την οποία έχω ο ίδιος μιλήσει ανοιχτά. Δεν προτίθεμαι να επιτρέψω να χρησιμοποιείται το όνομα και η επιχειρηματική μου δράση για πολιτικές σκοπιμότητες και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη”.
Το υπουργείο Ανάπτυξης μετά τον σάλο με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, διευκρίνισε ότι τα χρήματα από τον αναπτυξιακό νόμο για την εταιρεία του Νίκου Κοκλώνη δεν έχουν εκταμιευτεί και θα δίνονταν, μόνο εφόσον πραγματοποιούσε την επένδυση.
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο Νίκος Κοκλώνης προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για δέσμευση της περιουσίας γνωστού παρουσιαστή «φωτογραφίζοντας» τον εαυτό του.
Αμέσως μετά ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Instagram ένα story στο οποίο χαμογελαστός λέει: «Τι έχω; Σίγουρα μάτι και ψέματα!!».
Το ίδιο βράδυ δεν εμφανίστηκε στην κοπή της πίτας του Alpha, κάτι που έπραξε και η κολλητή του, Κατερίνα Καινούργιου, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.
Ο Νίκος Κοκλώνης και η Αρχή καταπολέμησης εσόδων
Για πολλούς αυτό ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής για να μειώσει τον «τυφώνα» που τον «χτύπησε», με την μορφή ενός πορίσματος ογδόντα σελίδων που κοινοποίησε η Αρχή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στον Οικονομικό εισαγγελέα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στο πόρισμα γίνεται λόγος για εγκληματική οργάνωση με την μορφή μαφίας που έκανε συστηματικά ξέπλυμα μαύρου χρήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ δεσμεύτηκαν η κινητή και ακίνητη περιουσία του.
Κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Νίκος Κοκλώνης με μια ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά λέει ότι δεν ελέγχεται και ότι όλα βαίνουν καλώς στην τηλεοπτική του αυτοκρατορία.
Αυτή που τροφοδοτεί με πλήθος εκπομπών και σόου τα τηλεοπτικά κανάλια και θα συνεχίσει προς το παρόν να πράττει, αφού εκπομπές όπως η «Super Κατερίνα» και το «Just the two of us» θα προβάλλονται κανονικά.
Προφανώς δεν του έχει κοινοποιηθεί το 80σέλιδο πόρισμα της Αρχής το οποίο έχει στα χέρια του ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης, κάτι που θα συμβεί τις επόμενες μέρες.
Θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Νίκος Κοκλώνης
Ακολούθως θα κληθεί κάποια στιγμή να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για όσα του προσάπτει η Αρχή αφού στο πόρισμα γίνεται λόγος για χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονται στα 22.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ο επικεφαλής της Αρχής ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης τόσο σε βάρος του Νίκου Κοκλώνη όσο και άλλων εμπλεκομένων για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές παραγωγές της εταιρίας του Νίκου Κοκλώνη και στα media συμφερόντων του, φέρεται να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
Σε αυτούς που παίρνουν τηλέφωνο συναδέλφους αγωνιώντας για το αύριο στην δουλειά τους και σε αυτούς που πιστεύουν ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις στον τηλεοπτικό χώρο το επόμενο διάστημα, αφού ο Νίκος Κοκλώνης συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα κανάλια ως παραγωγός και έχει διάφορα project να τρέχουν ή να ετοιμάζονται.
Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Νίκου Κοκλώνη αυτόν τον μήνα;
Στις αρχές της εβδομάδας που τελειώνει ο μήνας και θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί και αμοιβές θα φανεί κατά πόσο η δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών-εταιρικών και προσωπικών-του παρουσιαστή, θα επηρεάσει την καταβολή τους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι την δεδομένη στιγμή ο Νίκος Κοκλώνης βρίσκεται, όσο και αν θέλει να δείχνει ήρεμος, στο μάτι του κυκλώνα που ξέσπασε από το μεσημέρι της Πέμπτης.
Το βράδυ της ίδιας μέρας με ένα tweet που ανέβασε τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν θα σας κάνω τη χάρη να μείνουν 600 άτομα χωρίς δουλειά! Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται!».
Πηγή