Ενώ ο Γερμανός συνθέτης ήταν γνωστός για τα αριστουργήματά του, όπως η «Ύμνος στη χαρά» και η «Συμφωνία αριθ. 9», έζησε μια ζωή καταραμένη από μια σειρά παθήσεων της υγείας του, οι οποίες, όπως είπε, τον οδήγησαν σε «μια άθλια ύπαρξη».
Αν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε τι οδήγησε στο θάνατο του μουσικού του 19ου αιώνα, οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν το DNA διατηρημένων κλειδαριών, πιστεύουν ότι ίσως έχουν την απάντηση.
«Ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να ρίξουμε φως στα προβλήματα υγείας του Μπετόβεν, στα οποία, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται η προοδευτική απώλεια ακοής, που ξεκίνησε στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του 20 και τελικά οδήγησε στο να είναι λειτουργικά κουφός το 1818», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Johannes Krause, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας.
Οι επιστήμονες που εξήγαγαν το DNA του Μπετόβεν από μια τούφα μαλλιών που λήφθηκε από το νεκροκρέβατο του -την καλύτερη από τις πέντε διατηρημένες τούφες- για την αλληλούχιση του γονιδιώματος του λένε ότι η αιτία του θανάτου του ήταν ηπατική νόσος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στο Current Biology, οι ερευνητές λένε ότι η ηπατική νόσος του Μπετόβεν προκλήθηκε από ιογενή ηπατίτιδα, κατανάλωση αλκοόλ και γενετικούς παράγοντες, που ήταν «η τέλεια καταιγίδα».
«Βλέπουμε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ηπατική νόσο, ιδίως σε αλληλεπίδραση με άλλους παράγοντες- ο αλκοολισμός είναι ένας μεγάλος παράγοντας, η ηπατίτιδα Β επίσης“, δήλωσε ο Tristan Begg, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σύμφωνα με το ABC News.
Ο Μπετόβεν άρχισε να χάνει την ακοή του στα 20 του χρόνια και υπέφερε από σακατευτικές κρίσεις συνεχών εμετών και διάρροιας.
Αργότερα στη ζωή του, άρχισε επίσης να αναπτύσσει προβλήματα με το συκώτι του, τα οποία οδήγησαν στο θάνατό του σε ηλικία 56 ετών στις 26 Μαρτίου 1827.
Η ερευνητική ομάδα, ωστόσο, δεν βρήκε καμία γενετική προδιάθεση για πρώιμη απώλεια ακοής ή παραλλαγές που σχετίζονται με σύνθετες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.
Όμως έπεσαν πάνω σε ένα οικογενειακό μυστικό. Αφού οι επιστήμονες συνέταξαν το γενετικό προφίλ του μουσικού, συνέκριναν το DNA του με συγγενή του που είχε ζήσει στο Βέλγιο.
Όμως, δεν υπήρχε καμία αντιστοιχία για το χρωμόσωμα Υ στα δείγματα μαλλιών του Μπετόβεν.
Αυτό υποδηλώνει ότι κάπου στην ιστορία της οικογένειας υπήρξε ένα αρσενικό παιδί, ενδεχομένως από την πλευρά του πατέρα του συνθέτη, που προέκυψε από μια εξωσυζυγική σχέση.
Πηγή