«Μπορεί να συμβεί στον καθένα»: Ο Δημήτρης Σούρας για το μωρό που ξέχασαν στο αυτοκίνητο
Το περιστατικό με τον θάνατο του βρέφους στην Άρτα συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα. Και οι 2 γονείς βρίσκονται σε τραγική κατάσταση ενώ σήμερα απολογήθηκε και ο πατέρας ο οποίος ξέχασε το βρέφος στο αυτοκίνητο για αρκετές ώρες με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Με αφορμή το δυσάρεστο αυτό γεγονός έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και αναφορές στo “Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού” για το οποίο στις ΗΠΑ έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία. Και ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας έκανε δηλώσεις σχετικά με το γεγονός αλλά και με το σύνδρομο.
«Το σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού»
Όπως επισημαίνει και ο Δημήτρης Σούρας η τραγική αυτή ιστορία φαίνεται πως είναι ακόμα μια περίπτωση του «Συνδρόμου του Ξεχασμένου Μωρού» και εξηγεί ότι οι αιτίες είναι πολλές ενώ μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ενώ επισημαίνει πως το σύνδρομο δεν σχετίζεται με το φύλο ή την ηλικία του γονιού ούτε με το χαρακτήρα του.
«Οφείλεται σε στιγμιαία απώλεια μνήμης και δεν σχετίζεται με τον χαρακτήρα του ατόμου ή την εκδικητικότητα. Δηλαδή, ο γονιός οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο».
Δυστυχώς, όταν μιλάμε για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού» εννοούμε ότι κάποιος γονιός ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, μπορεί να ξεχάσει το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να επέλθει ακόμα και ο θάνατος του παιδιού, όπως συνέβη στην τραγική περίπτωση της Άρτας.
Οι λόγοι που οδηγούν στο «Σύνδρομο Ξεχασμένο Μωρό»
Όπως εξηγεί ο κ. Σούρας, πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης σε έναν γονιό ή κηδεμόνα ενός παιδιού και να το ξεχάσουν ακόμα και στο αυτοκίνητο για ώρες. Αναμφισβήτητα δεν οφείλεται στο πόσο καλός ή κακός είναι το άτομο που οφείλει να προσέξει το παιδί ούτε σχετίζεται με την εκδίκηση ενδεχομένως, ενός γονέα.
«Το “Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού” δεν σχετίζεται με το φύλο ή την ηλικία
Στη συνέχεια, ο κ. Σούρας προσθέτει ότι «έχει σχέση με μία στιγμιαία απώλεια της μνήμης, η οποία μπορεί να συμβεί γιατί η προσοχή και η συγκέντρωση δεν λειτουργούν πολύ καλά. Και αυτό γιατί:
- Έχουμε μάθει να κάνουμε πράγματα μηχανικά
- Δεν είμαστε εμείς τα άτομα εκείνα που ασχολούμαστε ως επί το πλείστον με τα παιδιά μας
- Έχουμε φοβερό άγχος και το μυαλό μας σκέφτεται διαφορετικά πράγματα
- Βιαζόμαστε πάρα πολύ και το άγχος, μάς αναγκάζει να έχουμε συγκεντρωμένο το μυαλό μας σε ένα απολύτως πράγμα
- Έχουμε αϋπνία και δεν έχουμε ξεκουραστεί αρκετά
- Έχουμε κάνει χρήση ουσιών
Τέλος, ο κ. Σούρας υποστηρίζει ότι το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού», δεν σχετίζεται με βαριά ψυχιατρική αρρώστια. Ωστόσο το άτομο που θα καταφύγει σε μία τέτοια πράξη, μπορεί να τον αρρωστήσει ψυχιατρικά και να προβεί ακόμη και σε απόπειρα αυτοκτονίας.
Ο δικηγόρος του 37χρονου πατέρα και ο Δημήτρης Σούρας για την τραγωδία στην Άρτα
Πηγή