Δικαιώθηκε και επιστρέφει: Επιτέλους ευχάριστα νέα για τον πατέρα Αλέξανδρο που έκανε «παπαδάκια» 2 κορίτσια

June 9, 2023
Ο πατέρας Αλέξανδρος δικαιώθηκε και επιστρέφει, με ευχάριστα νέα για τους παπάδες των δύο κοριτσιών.

Δικαιώθηκε και επιστρέφει: Επιτέλους ευχάριστα νέα για τον πατέρα Αλέξανδρο που έκανε παπαδάκια 2 κορίτσια


Διαφ.

Μηνύματα συμπαράστασης δέχεται ο ιερέας Αλέξανδρος Καριώτογλου από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, που εξαιτίας της απόφασής του να ντύσει δυο νεαρά κορίτσια παπαδάκια, τέθηκε προ ημερών σε αργία.



Ο πατέρας Αλέξανδρος Καριώτογλου δεν είναι μια απλή ή τυχαία περίπτωση κληρικού κι αυτό γιατί το γεγονός να χειροτονηθεί στα 66 του χρόνια λίγο μετά την συνταξιοδότηση του από το επάγγελμα του εκπαιδευτικού τον κάνει ξεχωριστό.

Για την απόφαση αυτή ο ίδιος σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο πρακτορείο “Ορθοδοξία” είχε πει: Δεν ήταν δύσκολη η απόφασή μου να χειροτονηθώ στα 66 μου χρόνια. Το καλλιεργούσα στα 37 χρόνια που ήμουν στην εκπαίδευση αλλά δεν ήθελα να το κάνω. Γιατί δεν ήθελα να ‘‘δεσμευτώ’’ μέσα στην Εκκλησία και ταυτόχρονα να είμαι και καθηγητής. Γι’ αυτό και όταν πήρα τη σύνταξή μου (ως καθηγητής) χειροτονήθηκα άμισθος κληρικός.

Σύμφωνα με τα βιογραφικά του στοιχεία γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Αποφοίτησε από το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου και σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Munster της Γερμανίας. Ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας καθώς και για οκτώ χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Αφυπηρέτησε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Πειραιώς.

Έχει συγγράψει 10 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του “Ορθοδοξία και Ισλάμ” έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο “Αμπντί Ιπεκτσί”.

Εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θεολόγων, θεωρείται ότι προσπαθεί να συνδυάσει την ορθόδοξη θεολογία με ένα σύγχρονο και εμπειρικό τρόπο θέασης της ζωής.

Aπο τις καινοτομίες του είναι ότι τελεί την Θεία Λειτουργία στην δημοτική γλώσσα ενώ είναι παντρεμένος από το 1973 με την Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου και πατέρας τεσσάρων παιδιών, της Κατερίνας, της Χρυσής, του Σταύρου και του Ηλία.

width=640

Πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης

Από την ώρα που τέθηκε σε αργία ο αγαπημένος ιερέας, η σελίδα του στο Facebook έχει γεμίσει από μηνύματα συμπαράστασης από κόσμο που τον γνώριζε αλλά και από άτομα που θαύμαζαν έργο του.

Ο γνωστός θεολόγος, Χρήστος Φραδέλλος, έδωσε άλλη διάσταση στο θέμα αφού δημοσιεύει φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι και κατά το παρελθόν κορίτσια έχουν επιτελέσει το ρόλο βοηθών σε θεία λειτουργία.

width=432

Αναλυτικά σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε:

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ π. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΡΙΩΤΟΓΛΟΥ – ΕΝΟΡΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΑΓΚΑΒΑ

Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος πριν από μερικά χρόνια. Νωρίτερα είχε διδάξει στη μέση εκπαίδευση ως θεολόγος, αλλά και ως διδάκτωρ θεολογίας και θρησκειολογίας, δίδαξε στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, στο Παιδαγωγικό Τμή­μα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Έχει, επίσης, συγγράψει αρκετά βιβλία.

Τοποθετήθηκε να διακονεί στον Αγ. Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, όχι ως έτυχε, αλλά γιατί άνηκε σε αυτή την εκκλησιαστική κοινότητα την οποία διακονούσε και ως ψάλτης.

Ξαφνικά μαθαίνουμε ότι τέθηκε σε αργία από την αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο λόγος; Χρησιμοποίησε ως “παπαδάκια”, κορίτσια!

Η συμμετοχή και διακονία των κοριτσιών στη Θεία Λειτουργία φαίνεται σε κάποιους ως αυσυγχώρητος νεωτερισμός, μέχρι και προδοσία!

Και εντάξει, ο λαός του Θεού είναι τραγικά ακατήχητος, με ΑΠΟΛΥΤΗ ευθύνη της ποιμαίνουσας Εκκλησίας (παρακαλώ ας μην ανοίξουμε τη συζήτηση “τι κάνετε γι΄αυτό εσείς οι θεολόγοι” και τα τοιαύτα γιατί θα πάει αλλού η κουβέντα). Η αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με τι νου (για να μην πω, με τι καρδιά) έρχονται να ικανοποιήσουν τις ανθρωποβόρες ορέξεις των φονταμενταλιστών που παρασιτούν στο εκκλησιαστικό σώμα, δεκαετίες τώρα; Πως η ογκώδης άγνοια, το ολοφάνερο μίσος (η φρασεολογία που χρησιμοποιούν εναντίον του π. Αλεξάνδρου, πιστοποιούν το χαρακτηρισμό που δίνω), η πέρα από κάθε εκκλησιατική λογική και ευαγγελική βάση θέση τους, γίνεται αποδεκτή – έστω και προσωρινά – από τον πατέρα και επίσκοπο της κοινότητας, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους συνεργάτες του; Ως πότε κύκλοι και πρόσωπα που λιμαίνονται τον εκκλησιαστικό χώρο θα δίνουν τον ρυθμό και την έξωθεν μαρτυρία του σώματος του Χριστού;

Η δική μου πενιχρή συμβολή στη συζήτηση και προς αποφυγήν μακροσκελούς κειμένου, είναι κάποιες φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν τις παραμονές των προηγούμενων Χριστουγέννων (2022).

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, με την ευλογία του επισκόπου μας, μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κκ Δαμασκηνού και του ιερατικώς προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Χανίων, Πρωτοπρεσβύτερου Eftihios Petrakis, τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία χρησιμοποιώντας ως βοηθούς αγόρια και κορίτσια. Για μια ολόκληρη εβδομάδα, όλο το σχολείο μας, ανά δύο τμήματα κάθε μέρα, συμμετείχε στη Θ. Λειτουργία, ψάλλοντας και διακονώντας χωρίς όρους φύλου.

Κανένας νεωτερισμός. Άλλωστε σε πολλές ενορίες, ειδικά στις Σαββατιάτικες Λειτουργίες, γυναίκες διακονούν συχνά στο ιερό. Για όσους ακόμα οι γνώσεις, η εμπειρία ή ο νους δεν τους βοηθά, ας σκεφτούν τα γυναικεία μοναστήρια. Εκεί οι μοναχές, ψάλλουν και διακονούν στο ιερό και έξω από αυτό, χωρίς να κάνουν “εισαγωγή” ανδρών για τα διακονήματα αυτά. Θυμίζω ότι οι μοναχοί/ές δεν έχουν ιερωσύνη, ούτε θεωρούνται ανώτεροι/ες από τους λαϊκούς.

Αυτά και με τις θερμές και εγκάρδιες ευχές μου προς τον π. Αλέξανδρο και την κοινότητα του Αγ. Νικολάου Ρακαβά.

Όπως αναφέρουν πηγές της Αρχιεπισκοπής στο ekklisiaonline, υπάρχει επιθυμία να κλείσει εδώ το όλο ζήτημα και γι’ αυτό το λόγο αίρεται το καθεστώς αργίας του π Αλέξανδρου Καριώτογλου για τα παπαδάκια κορίτσια.

Η απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ληφθεί πολύ σύντομα.

width=640

Συγκλονιστική είναι η ανάρτηση της Όλγας Νικολαϊδου στο Facebook με την οποία αναδεικνύεται ακόμη μία πτυχή του θεάρεστου έργου του πατρός Αλέξανδρου.

“Ξέρω έναν ιερέα που όταν του φιλάς το χέρι, φιλάει κι εκείνος το δικό σου. Το κάνει σε όλους αυτό : Ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, ιδιότητας… Θυμάμαι μια φορά καθώς περπάταγε στο κέντρο της Αθήνας, τον πλησίασε ένας ναρκομανής για να του ζητήσει βοήθεια. Ο ιερέας του την έδωσε, του μίλησε, τον ρώτησε για τη ζωή του, τον άκουσε, έδωσε και την ευλογία του όπως του ζητήθηκε. Κι όταν ο ναρκομανής του φίλησε το χέρι ανταπέδωσε -όπως πάντα- το χειροφίλημα“ αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

“Ο νεαρός ταράχτηκε: Είναι δυνατόν πάτερ, εσείς να μου φιλάτε το χέρι; Η απάντηση που πήρε; Μα ασφαλώς παιδί μου, είσαι εικόνα του Θεού. Κι είναι τιμή μου να φιλώ τις πληγές σου σε αυτά τα χέρια. Οι πληγές μας είναι αυτές που μπορούν να αγιάσουν την καρδιά μας.

Η περιγραφή αυτή έχει λάβει τεράστια απήχηση στα social media, έχει εκατοντάδες likes ενώ πολυάριθμοι πιστοί υπερασπίζονται τον πατέρα Αλέξανδρο και επιτιμούν αυτούς που μεθοδεύουν τη συκοφάντησή του.

Ο πατέρας Αλέξανδρος Καριώτογλου χειροτονήθηκε σε ηλικία 66 ετών, τον Οκτώβριο του 2019 από τον Ιερώνυμο και έκτοτε υπηρετεί με αφοσίωση και αγάπη τους πιστούς και τα προβλήματά τους.

Δείτε το χαρακτηριστικό πολύ συγκινητικό απόσπασμα:


Πηγή

Διαβάστε επίσης: