Χωρίς ιστορικό προηγούμενο: Ο Φίλιππος έπιασε το απόλυτο, συγκέντρωσε 20.000 μόρια και σάρωσε στις Πανελλαδικές
Ρεκόρ στις Πανελλαδικές: Φέτος, ένας μαθητής σημείωσε νέο ρεκόρ στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς πέτυχε το απόλυτο 20. Ο Φούφας Φίλιππος, μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών, κατάφερε να συγκεντρώσει το απόλυτο άριστα, δηλαδή 20000 μορία, στο 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως αναφέρεται στο «Βήμα». Τα γραπτά του βαθμολογήθηκαν με 100/100 μόρια και από τους 8 εκπαιδευτικούς που το αξιολόγησαν.
Παρόλα αυτά, ο Φίλιππος δεν αισθάνεται ξεχωριστός. Ενώ περίμενε ότι θα πάει καλά στις εξετάσεις, δεν περίμενε να πετύχει τόσο υψηλό βαθμό. Αρνείται να πιστέψει ότι υπάρχουν μυστικά για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Αντιθέτως, συμβουλεύει τους μελλοντικούς υποψηφίους να αναζητήσουν το σύστημα μελέτης που τους ταιριάζει για να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία.
Τέλος, ο Φίλιππος αξιολογεί το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων και αναγνωρίζει το ρόλο των γονέων, των φίλων και των καθηγητών στη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών. Θεωρεί πως αυτή η υποστήριξη μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη ενός εξαιρετικού αποτελέσματος.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Φίλιππου Φούφα:
Πως νιώθεις για αυτή την μεγάλη επιτυχία. Είναι περισσότερη η χαρά σου που έσπασες ένα ρεκόρ ή που έγραψες τόσο καλά; Νιώθεις ξεχωριστός;
“Νιώθω μεγάλη χαρά και πρωτίστως αγαλλίαση. Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι πως μπορώ να εισαχθώ στη σχολή που θέλω. Ασφαλώς και αισθάνομαι περήφανος για τα επιπλέον μόρια, αλλά σε τελική ανάλυση δεν είναι αυτή η ουσία. Θα έλεγα ότι ο χαρακτηρισμός «ξεχωριστός» είναι υπερβολικός.”
Το περίμενες αυτό το αποτέλεσμα; Ποια σχολή θα βάλεις πρώτη στο μηχανογραφικό;
“Θεωρούσα ότι είχα πάει καλά, αλλά δεν περίμενα προφανώς αυτό το αποτέλεσμα, ιδίως στο μάθημα της έκθεσης. Πρώτη σχολή θα βάλω τη Νομική Αθηνών.”
Πες μας τα μυστικά σου. Πώς κατάφερες κάτι τέτοιο; Είχες κάποιο σύστημα;
“Θαυματουργά μυστικά δεν υπάρχουν. Παρότι ακούγεται κλισέ, είναι προφανές ότι το πιο σημαντικό είναι το συστηματικό διάβασμα χωρίς κενά και η προσήλωση στον στόχο, με ό,τι θυσίες αυτή συνεπάγεται για τον καθένα. Νομίζω πάντως πως είναι καλό ο κάθε μαθητής να αναζητά το δικό του σύστημα με βάση τις ανάγκες του αντί να πασχίζει να εφαρμόσει υποτιθέμενες συνταγές καθολικού χαρακτήρα.”
Ποιο είναι το κόστος για το απόλυτο 20; Τι θυσίασες στο βωμό της επιτυχίας;
“Η αλήθεια είναι πως το κόστος δεν είναι τεράστιο, αλλά ούτε αμελητέο. Αναγκάζεται κάνεις να περιορίσει τον ελεύθερο του χρόνο, τις εξόδους του, τη συναναστροφή με τα αγαπημένα του πρόσωπα κλπ.”
Υπήρξαν στιγμές που λύγισες την περίοδο αυτή; Ποια ήταν τα στηρίγματά σου; Ποια άτομα είχες δίπλα σου;
“Καθώς συσσωρευόταν το άγχος και η κούραση, κυρίως μετά το Πάσχα, υπήρξαν στιγμές που βρέθηκα σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση. Με τη βοήθεια όμως της οικογένειας, των φίλων και των καθηγητών μου, κατάφερα να μην «κλατάρω» εντελώς.”
Θεωρείς ότι είναι θέμα μόνο διαβάσματος ή είναι και συγκυριακό;
“Το διάβασμα είναι σαφώς σημαντικότερο, αλλά και οι συγκυρίες δεν είναι μηδαμινής αξίας. Πόσο μάλλον εφόσον η προσπάθεια 2 χρόνων κρίνεται μέσα σε λίγες ώρες.”
Πώς αξιολογείς τον θεσμό των Πανελληνίων; Καθορίζουν την ζωή σου τελικά αυτές οι εξετάσεις; Θα άλλαζες κάτι στο σύστημα;
“Δεν είναι ένας αψεγάδιαστος θεσμός, αυτό είναι σίγουρο. Είναι σκληρός και καταπιεστικός, αλλά και σε μεγάλο βαθμό δίκαιος.”
Τι θα συμβούλευες τους μελλοντικούς υποψήφιους για να βαδίσουν στα χνάρια σου;
“Δεν πιστεύω πως μπορώ να τους καθοδηγήσω. Θα πρέπει οι ίδιοι να αναζητήσουν το σύστημα που ταιριάζει στην προσωπικότητα τους. Ο καθένας βαδίζει στον δικό του δρόμο.”
Θα μείνεις στην Ελλάδα ή σκέφτεσαι και το εξωτερικό;
“Είναι πολύ νωρίς πιστεύω για να αποφασίσω. Ευελπιστώ πως θα μπορέσω να παραμείνω στην Ελλάδα.”
Πηγή