Σήμερα η πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού: Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας με το θερμόμετρο στους 38 βαθμούς
Καιρός: Σήμερα αναμένεται να έχουμε την πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού
Το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου με τη σημερινή ημέρα να αποτελεί την πιο ζεστή μέχρι τώρα για το φετινό καλοκαίρι, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς προβλέπουν θερμή συνέχεια 6 εβδομάδων
Σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου αναμένεται να έχουμε την πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού μέχρι τώρα, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Το «κύμα» καύσωνα δεν θα κρατήσει για πολύ και θα αρχίσει να υποχωρεί από την Κυριακή 9 Ιουλίου, όπου θα δούμε ενισχυμένα μελτέμια.
Σποραδικά φαινόμενα στα βορειοανατολικά και το μεσημέρι και απόγευμα στα ορεινά ηπειρωτικά, αναμένονται την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 σύμφωνα με το meteo. Άνεμοι πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ στα πελάγη. Υψηλές θερμοκρασίες.
Πιο αναλυτικά, αναμένονται τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη οι οποίες το μεσημέρι και απόγευμα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα τμήματα της Μακεδονίας καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά ηπειρωτικά και θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 36, στη Θεσσαλία από 23 έως 37, στην Ήπειρο από 18 έως 36, στη Στερεά από 21 έως 37, στην Πελοπόννησο από 19 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 31, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 37, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 23 έως 34 και στην Κρήτη από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα κατά τόπους 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι και απόγευμα κατά τόπους 4 έως 6 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα οπότε υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων, ασθενών και τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα οπότε υπάρχει πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων, κυρίως στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός: Η 3η Ιουλίου, η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί στα χρονικά
Η μέση θερμοκρασία στον κόσμο έφτασε σε νέο υψηλό τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά. Οι επιστήμονες λένε ότι η ένδειξη ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Η υψηλή ζέστη οφείλεται σε συνδυασμό του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα ξεπεραστούν περισσότερα ρεκόρ τους επόμενους μήνες καθώς το «Ελ Νίνιο» ενισχύεται.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στη στεριά και στη θάλασσα. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του ανοιξιάτικου καύσωνα στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας ακολουθήθηκαν από θαλάσσιους καύσωνες σε μέρη ασυνήθιστα, όπως στη Βόρεια Θάλασσα.
Αυτή την εβδομάδα η Κίνα συνέχισε να βιώνει έναν διαρκή καύσωνα με θερμοκρασίες που σε ορισμένα μέρη ξεπέρασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι νότιες ΗΠΑ έχουν επίσης υποστεί ασφυκτικές συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 C στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ. Αυτό έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 C που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2016.
Το υψηλό ρεκόρ της Δευτέρας είναι το θερμότερο από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση το 1979. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι είναι το υψηλότερο από τότε που άρχισαν να τηρούνται εκτεταμένα αρχεία προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο παγκόσμιο υψηλό είναι ένας συνδυασμός του «Ελ Νίνιο» και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η νότια ταλάντωση El Niño, ή ENSO, όπως σωστά ονομάζεται, έχει τρεις διαφορετικές φάσεις: Θερμή, κρύα ή ουδέτερη. Είναι η πιο ισχυρή διακύμανση στο κλιματικό σύστημα οπουδήποτε στη Γη. Τον Ιούνιο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι υπήρχαν συνθήκες Ελ Νίνιο. Αυτό σημαίνει ότι επιπρόσθετη θερμότητα ανεβαίνει τώρα στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, ανεβάζοντας την παγκόσμια θερμοκρασία.
«Η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα που φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά από τότε που έχουμε διαθέσιμα αξιόπιστα αρχεία είναι ένα σημαντικό συμβολικό ορόσημο στον θερμαινόμενο κόσμο μας», δήλωσε ο ερευνητής για το κλίμα Leon Simons. «Τώρα που ξεκινά η θερμότερη φάση του Ελ Νίνιο, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια ρεκόρ που θα σπάσουν τον επόμενο 1,5 χρόνο».
Το ρεκόρ θερμοκρασίας της Δευτέρας σημειώνεται καθώς ο μήνας Ιούνιος επιβεβαιώθηκε επίσης ως ο θερμότερος Ιούνιος στα παγκόσμια χρονικά. Οι μέσες θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη ήταν 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο την περίοδο μεταξύ 1850 και 1900. Ο αντίκτυπος των υψηλών θερμοκρασιών γίνεται επίσης αισθητός στα άκρα του κόσμου. Στην Ανταρκτική, το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου καταρρίφθηκε πρόσφατα με ένδειξη 8,7 C που λήφθηκε στην ερευνητική βάση Vernadsky της Ουκρανίας.
Με το Ελ Νίνιο να ενισχύεται τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό να καταρριφθούν περισσότερα ρεκόρ, καθώς το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου συνεχίζεται. «Οι πιθανότητες είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος ποτέ, και μαζί του ο πιο ζεστός μήνας όλων των εποχών: «ποτέ» που σημαίνει από την Παγετωνική Περίοδο που είναι περίπου 120.000 χρόνια πριν», δήλωσε ο Karsten Haustein, από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας.
«Ενώ οι θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο θα μειωθούν λίγο τις επόμενες ημέρες, οι πιθανότητες είναι ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα δουν ακόμη θερμότερες ημέρες, δεδομένου ότι το Ελ Νίνιο είναι τώρα σχεδόν σε πλήρη εξέλιξη».
Καιρός: Οι επιστήμονες προβλέπουν θερμή συνέχεια 6 εβδομάδων
Καμπανάκι από τους επιστήμονες για ακόμη πιο θερμές ημέρες τις επόμενες 6 εβδομάδες ανά τον πλανήτη, δεδομένου ότι έχουν ήδη σημειωθεί δύο διαδοχικά ρεκόρ. Τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου και ακολούθησε νέο ρεκόρ την επόμενη ημέρα, στους 17,18 βαθμούς Κελσίου.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία, στα οικοσυστήματα και στην οικονομία καθώς το φαινόμενο της υπερθέρμανσης συνδυάζεται με την έλευση του φαινομένου Έλ Νίνιο, που προκαλεί ξηρασία, πλημμύρες, κυκλώνες, ακραίες θερμοκρασίες και έξαρση λοιμωδών ασθενειών.
Η θερμοκρασία και στην Ελλάδα έχει πάρει την ανιούσα, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη σε ολόκληρη την ήπειρο.
Σε 23 επαρχίες της Ισπανίας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 βαθμούς, στη Ρουμανία ο θερμόμετρο «άγγιξε»τους 39 βαθμούς, με το νερό σε μερικές περιοχές να μην είναι πόσιμο, λόγω προηγούμενων πλημμυρών.
Η Ιταλία, από τα τέλη Ιουνίου βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό σε 14 πόλεις, καθώς αναμένονται θερμοκρασίες έως και 47 βαθμούς. Αντίθετα στην Ολλανδία, σπάνια για την εποχή, καλοκαιρινή καταιγίδα, με ανέμους που ξεπερνούν τα εκατόν σαράντα πέντε χιλιόμετρα τη ώρα, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ρεκόρ θα μπορούσε να σπάσει αρκετές φορές φέτος.
Ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο Berkeley Earth, επίσης προειδοποιεί για ακόμη θερμότερες μέρες τις επόμενες 6 εβδομάδες και εξηγεί ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε συνδυασμό με το φαινόμενο El Nino, με επίκεντρο τον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό κάθε δύο έως επτά χρόνια.
Ακόμα και ο χειμώνας στην Ανταρκτική είναι ασυνήθιστος, με τη θερμοκρασία να σημειώνει ρεκόρ φτάνοντας στους 8,7 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αριζόνα και το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, που πλήττονται από καύσωνα εδώ και εβδομάδες, η θερμοκρασία έφτασε σχεδόν τους 45 βαθμούς Κελσίου, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν την κατακόρυφη αύξηση θανάτων απο θερμοπληξία, σε περίπτωση κατάρρευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Φέτος έχει ήδη καταρριφθεί ρεκόρ θερμότητας σε όλο τον κόσμο, με καταστροφικές συνέπειες.
Από το Τέξας και το Μεξικό όπου λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων αναφέρθηκαν 112 θάνατοι, μέχρι την Ινδία και την Κίνα η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν από τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, ακόμη και υπό την εξέλιξη του φαινομένου Λα Νίνια που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες των ωκεανών.
Ένα «διπλό χτύπημα» ενός πολύ ισχυρού Ελ Νίνιο και της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης από την καύση ορυκτών καυσίμων οδήγησε στο να γίνει το 2016 η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, WMO που δεν αποκλείει πλέον το 2023 ή το 2024 να σπάσει το ρεκόρ θερμότητας του 2016.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
«Έκανε περίεργες ενέσεις με κύτταρα ζώων που τελικά τις έκαναν κακό…»: Διέρρευσε η τραγική αλήθεια 28 χρόνια μετά τον θάνατο της Βουγιουκλάκη
-
«Μαύρα» Χριστούγεννα και θρήνος για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη – Πέθανε ξαφνικά η Μαριλένα
-
Δικαιώθηκαν μετά από χρόνια: «Τρέχουν» στην Τράπεζα 370.000 Έλληνες συνταξιούχοι – Τόσα λεφτά θα πάρουν – «Κλείδωσαν» τα ποσά