Το πίνουμε σχεδόν όλοι κάθε μέρα: Το ρόφημα που αυξάνει κατά 85% την απειλή καρκίνου – Επικίνδυνο ακόμη και 1 την ημέρα
Η περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε την κατανάλωση αναψυκτικών. Αυτά συμπληρώνουν τέλεια ένα γρήγορο γεύμα ή ένα ποτό με αλκοόλ, ενώ για πολλούς αποτελούν μέσο για την ευκολότερη χώνεψη των γευμάτων τους. Παρόλα αυτά, μια νέα μελέτη βάζει και πάλι υπό το μικροσκόπιο του τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών.
Έρευνα “καταπέλτης” για τον καρκίνο
Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο Jama Network Open, ακόμα και η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος κατά 85%. Σημαντικό είναι επίσης ότι η εν λόγω έρευνα επισημαίνει ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αναψυκτικών.
Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Harvard στη Βοστόνη διενήργησε μια μελέτη σε 98.786 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών, οι οποίες είχαν εγγραφεί στην Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών σε 40 κλινικά κέντρα στις ΗΠΑ από το 1993 έως το 1998. Η παρακολούθηση διήρκεσε μέχρι την 1η Μαρτίου 2020. Από τις συμμετέχουσες, περίπου το 6,8% ανέφερε ότι κατανάλωνε μία ή περισσότερες μερίδες σακχαρούχων ροφημάτων καθημερινά, ενώ το 13,1% έπινε ένα ή περισσότερα ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά καθημερινά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνονται μετρώντας τον αριθμό των ατόμων ανά έτος, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αριθμό των ατόμων όσο και τη διάρκεια συμμετοχής τους στη μελέτη.
Καρκίνος: Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα ποσοστά καρκίνου του ήπατος ανέρχονται σε 18 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που καταναλώνουν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα καθημερινά, ενώ ανέρχονται σε 10,3 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που καταναλώνουν 3 ή λιγότερα τέτοια ροφήματα τον μήνα.
Σχετικά, οι θάνατοι από χρόνια ηπατική νόσο ανέρχονται σε 17,7 ανά 100.000 άτομα/έτος σε γυναίκες που πίνουν 1 ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα καθημερινά, ενώ ανέρχονται σε μόλις 7,1 ανά 100.000 άτομα/έτος σε όσες πίνουν 3 ή λιγότερα ροφήματα το μήνα.
Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ροφήματα καθημερινά αντιμετωπίζουν αύξηση των πιθανοτήτων κατά 85% για διάγνωση καρκίνου του ήπατος, σε σύγκριση με εκείνες που καταναλώνουν λιγότερο από ένα αναψυκτικό την εβδομάδα. Επίσης, αυτές που πίνουν αναψυκτικά σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν 68% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο σε σύγκριση με εκείνες που πίνουν 3 ή λιγότερα αναψυκτικά το μήνα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο συνολικός κίνδυνος θανάτου παρέμεινε σχετικά χαμηλός (περίπου 150 θάνατοι από τη νόσο στην υπό μελέτη ομάδα).
Προκύπτει επίσης από τη μελέτη ότι δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, παρά τις πρόσφατες υποθέσεις ότι η ασπαρτάμη μπορεί να συνδέεται με τη δημιουργία καρκινικών όγκων.
Τα όσα ανέφερε η ομάδα της έρευνας
Η ομάδα μελέτης αναφέρει στη δημοσίευσή της: «Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων τέτοιων ροφημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και θανάτου από ηπατικές νόσους».
Επίσης, δεν αναδεικνύεται σαφώς από τη μελέτη πώς η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων σχετίζεται με την ηπατική νόσο, όμως υποδεικνύονται πιθανές προσεγγίσεις. Ανάμεσά τους, εμφανίζονται η πιθανή σύνδεση με την παχυσαρκία, την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και η ενδεχόμενη απόθεση λίπους γύρω από το συκώτι.
Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα περιέχουν, κυρίως, αυξημένο αριθμό θερμίδων, και αυτό ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και ηπατική νόσο. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία, από την πλευρά της, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ενώ ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αξίζει να το σκεφτείτε διπλά πριν ανοίξετε το επόμενο κουτάκι αναψυκτικού», σχολίασε η δρ. Pauline Emmett, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bristol.
Πηγή