«Ράγισαν» καρδιές οι μαυρόγυπες: Σε απόγνωση, αναζητούν τις φωλιές τους στο καμμένο δάσος της Δαδιάς

September 5, 2023

«Ράγισαν» καρδιές οι μαυρόγυπες: Σε απόγνωση, αναζητούν τις φωλιές τους στο καμμένο δάσος της Δαδιάς


Διαφ.

Οι μαυρόγυπες επιστρέφουν στο δάσος της Δαδιάς ψάχνοντας τις φωλιές τους στις καμένες εκτάσεις του Έβρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έβρος αποτελεί το μοναδικό σπίτι του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Χρήστης των social media ανήρτησε διάφορα βίντεο με δύο νεαρά πτηνά.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 935.000 στρέμματα κάηκαν στη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ τουλάχιστον εδώ και 23 χρόνια, από όταν άρχισαν να πραγματοποιούνται επίσημες καταγραφές.

Η μεγάλη φωτιά παρουσιάζει καλύτερη εικόνα 17 ημέρες μετά το αρχικό ξέσπασμά της.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής, μιλώντας στην ΕΡΤ για την οικολογική καταστροφή στον Έβρο και στον Εθνικό Δρυμό Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου ο Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace, επισήμανε ότι θα πάρει καιρό η αποκατάσταση του δάσους όπου διαβιούσαν σπάνια αρπακτικά.

«Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση αυτή τη στιγμή καθώς και πέρυσι είχε καεί το δάσος της Δαδιάς. Τότε είχαν σωθεί οι φωλιές από τον μαυρόγυπα. Τότε δεν είχε πειραχτεί ο μικρός πυρήνας (σ.σ. του δάσους). Είχε καεί ένα μικρό μέρος του δάσους και μάλιστα τότε είχε γίνει μια αναθεώρηση όλων των σχεδίων δασοπυρόσβεσης, είχαν δοθεί σημαντικότερα κονδύλια κλπ. Το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι είναι τραγικό», είπε και τόνισε ότι καθώς έπειτα από 16 μέρες που καίει η πυρκαγιά στον Έβρο δεν έχουν καταφέρει οι πυροσβέστες να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα στην Λευκίμμη και στον Προβατώνα, «δεν ξέρουμε ακόμα αν έχει μείνει τίποτα από το δάσος της Δαδιάς»

Όπως επισήμανε, «καταστράφηκαν οι φωλιές του μαυρόγυπα που ήταν ο πιο υγιής πληθυσμός αρπακτικών που ζούσε στην περιοχή», ενώ ανέφερε ότι κάποια από τα σπάνια για την Ευρώπη και τον κόσμο πουλιά (π.χ. ο ασπροπάρης) που εμφανίζονται εκεί, είναι μεταναστευτικά και μπορεί να επανέλθουν ή όχι αν το οικοσύστημα επανέλθει.

«Μιλάμε για δέντρα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών και πάνω στην κορυφή τους, η οποία είναι επίπεδη, φωλιάζουν τα αρπακτικά», εξήγησε, εκτιμώντας ότι κάποια από τα σπάνια αρπακτικά μπορεί να μην τα δούμε ποτέ ξανά. «Για κάποιες γενιές μπορεί να μετακομίσουν αν έχουν γλιτώσει και να τα δούμε κάποια στιγμή αργότερα σε κάποια άλλη περιοχή», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου είχαν καεί 935.000 στρέμματα και συγκεκριμένα:

440.180 στρέμμ. αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).

318.700 στρέμμ. αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).

81.140 στρέμμ. αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).


Πηγή

Διαβάστε επίσης: