Το συστήνουν οι γαστρεντερολόγοι: Αυτό είναι το καλύτερο ψωμί για την υγεία του εντέρου μας
Όλες οι τροφές, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την υγεία του εντέρου. Ας δούμε λοιπόν πιο ψωμί είναι το καλύτερο για εμάς και την καλή λειτουργία του εντέρου, σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους.
Γαστρεντερολόγος μας συμβουλεύει: Αυτό είναι το καλύτερο ψωμί για την υγεία του εντέρου μας
Εκτός από τα αντιβιοτικά, το στρες και πολλούς άλλους παράγοντες, οι τροφές που τρώμε μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου. Δημοσιεύτηκε μία έρευνα στο περιοδικό Nutrients, σύμφωνα με την οποία, αυτό που τρώμε επηρεάζει άμεσα την ποσότητα και τον τύπο των βακτηρίων στο έντερό μας (δηλαδή το μικροβίωμά μας).
Το ICYMI, μια ποικιλόμορφη, ακμάζουσα σειρά υγιών βακτηρίων του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για στρες, άγχος και κατάθλιψη ενώ υποστηρίζει την πέψη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τον ύπνο.
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό ο γαστρεντερολόγος Will Bulsiewicz, M.D., με έδρα το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times, «The Fiber Fueled Cookbook», μας συμβουλεύει ποιο είναι το καλύτερο ψωμί για την υγεία του εντέρου.
«Ας μιλήσουμε για το αγαπημένο μου ψωμί για την πέψη και την υγεία του εντέρου: Ψωμί με προζύμι. Το προζύμι είναι απίστευτο γιατί αυτά τα μικρόβια μεταμορφώνουν το αλεύρι», εξηγεί ο Δρ. Bulsiewicz, αναφερόμενος στον τρόπο που αντιδρά η μαγιά με το αλεύρι και το νερό στο προζύμι. «Η ζύμωση γίνεται αργά, απελευθερώνοντας βιταμίνες, πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, νέες μορφές φυτικών ινών, είτε το πιστεύετε είτε όχι» πρόσθεσε.
Το προζύμι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους στη μαγειρική
Το μαγικό με το προζύμι είναι ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη των γηγενών ζυμών που υπάρχουν φυσικά, για να φτιάξετε ένα εξαιρετικά φιλικό προς το έντερο προϊόν που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, από ψωμί μέχρι κρούστα πίτσας ή και τηγανίτες.
Εκτός από τα προαναφερθέντα οφέλη αυτών των μικροβίων, ταυτόχρονα «μειώνουν ορισμένα από τα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε άτομα με πεπτικά προβλήματα. Υπάρχει λιγότερη γλουτένη και λιγότερες φρουκτάνες στο προζύμι», διευκρινίζει ο Δρ. Bulsiewicz.
Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και δυσκολεύεστε να φάτε κανονικό ψωμί, θα πρέπει να δοκιμάσετε προζύμι. Δεν είναι τυχαίο που μπήκε στη λίστα με τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού και τους κορυφαίους υδατάνθρακες που πρέπει να φάει κάποιος.
Ωστόσο, εάν έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, συμβουλευτείτε προηγουμένως το γιατρό σας, αφού τα ψωμιά με βάση το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένου του προζυμιού, εξακολουθούν να περιέχουν γλουτένη.
Τα οφέλη του ψωμιού με προζύμι δεν σταματούν εδώ. Χάρη στη μοναδική φυσική διαδικασία ζύμωσης, τα τρόφιμα με βάση το προζύμι είναι επίσης γεμάτα με πρεβιοτικά, προβιοτικά και πέφτουν αρκετά χαμηλά στη γλυκαιμική κλίμακα (ένα μέτρο του πόσο ένα τρόφιμο αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα).
Πηγή