“Δεν το μετάνιωσα στιγμή”: Η Ανδρεάνα μετανάστευσε στα 22 της στη Νορβηγία & εξηγεί γιατί δεν σκοπεύει να γυρίσει

September 26, 2023

“Δεν το μετάνιωσα στιγμή”: Η Ανδρεάνα μετανάστευσε στα 22 της στη Νορβηγία & εξηγεί γιατί δεν σκοπεύει να γυρίσει


Διαφ.

Η Ελληνίδα Ανδρεάνα Γιαννακοπούλου, έφυγε δια παντός από τη χώρα για να μετακομίσει στη Νορβηγία δηλώνοντας ότι δεν θα γυρίσει ποτέ πίσω.

Η Ανδρεάνα περιγράφει πώς είναι η ζωή της στο Όσλο, όπου ζει εδώ και δεκατρία χρόνια και μάς ξεναγεί στην πανέμορφη Νορβηγία.

Η Ελληνίδα μεγάλωσε σε προάστιο της Αθήνας και πέρασε την παιδική και εφηβική της ηλικία σε πολλές γειτονιές ως παιδί εκπαιδευτικών που άλλαζαν σχολεία. Πριν δεκατρία χρόνια, τον Αύγουστο του 2010, η Ανδρέανα ακολούθησε τον τότε σύντροφο της στο Όσλο της Νορβηγίας, για να παρακολουθήσει μαθήματα χορού. Και μπορεί η σχέση τους να έληξε έναν χρόνο αργότερα, ωστόσο η Ανδρεάνα παρέμεινε στη νορβηγική πρωτεύουσα χτίζοντας τη δική της ζωή.

Οι δύσκολες στιγμές που βίωσε η Ελληνίδα στη Νορβηγία

Οι δυσκολίες που συνάντησε δεν στάθηκαν τροχοπέδη, αντίθετα πείσμωσε καταφέρνοντας να βρει εργασία σε δημόσιο παιδικό σταθμό και να γίνει μαμά δύο υπέροχων παιδιών: του Daniel 11 ετών και της 6χρονης Sienna. Η ίδια εξηγεί πώς πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Νορβηγία, περιγράφει τη ζωή στη Σκανδιναβία και εξηγεί γιατί δεν σκέφτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ελληνίδα

Η Ανδρεάνα ζει εδώ και 13 χρόνια στο Όσλο της Νορβηγίας

Ανδρεάνα πού έχεις μεγαλώσει; Πώς ήταν η ζωή σου στην Ελλάδα;

Έχω μεγαλώσει σε προάστιο της Αθήνας, στην Αρτέμιδα, οι γονείς μου είναι καθηγητές οπότε αλλάζαμε τόπο διαμονής συχνά. Με θυμάμαι να ζω από τη Βάρη μέχρι την Κυψέλη, αλλά ως επί των πλείστον έζησα στην Αρτέμιδα. Όταν ήρθα στο κέντρο ήμουν αρκετά μεγάλη και εκείνη τη περίοδο ασχολήθηκα με το θέατρο, ήμουν φοιτήτρια σε δραματική σχολή. Ξεκίνησα το θέατρο 18 ετών και έναν χρόνο μετά την αποφοίτηση μου έφυγα για Νορβηγία.

Πώς πήρες την απόφαση να μετακομίσεις στη Νορβηγία ενώ είσαι Ελληνίδα;

Ήμουν ερωτική μετανάστρια! Το αγόρι που είχα τότε σχέση ήταν φοιτητής στην Ελλάδα, με καταγωγή από το Καμερούν, ήθελε να πάει στο Όσλο για να κάνει master και τον ακολούθησα με πρόσχημα το φοιτητικό πρόγραμμα που είχα επιλέξει. Βλέπαμε πως τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα αρχίζουν να δυσκολεύουν, τα βάλαμε κάτω και αποφασίσαμε να δούμε πώς θα είναι η ζωή στη Σκανδιναβία. Εγώ τον πρώτο χρόνο παρακολουθούσα μαθήματα χορού για να πάρω bachelor.

Ελληνίδα

Έναν χρόνο αργότερα χωρίσαμε και σκέφτηκα το ενδεχόμενο να επιστρέψω στην Ελλάδα, αλλά μετά από μια συζήτηση με τον πατέρα μου, εκείνος με απέτρεψε γιατί τα πράγματα είχαν δυσκολέψει με την οικονομική κρίση. Με παρότρυνε αφού ζούσα ήδη έναν χρόνο στην Νορβηγία να το παλέψω κι έτσι έγινε. Έμεινα εδώ, πέρασα δύσκολα ένα μήνα και στη συνέχεια στάθηκα πάρα πολύ τυχερή γιατί κατάφερα κι βρήκα εργασία σε παιδικό σταθμό. Πριν δεκατρία χρόνια η εύρεση εργασίας γινόταν από στόμα σε στόμα κι επειδή ήμουν κοινωνική, είχα δικτυωθεί και μέσα από φίλους και γνωστούς βρήκα τη δουλειά. Είμαι ακόμα στον ίδιο εργασιακό χώρο -είμαι δημόσια υπάλληλος στη Νορβηγία.

Δηλαδή πριν βρεις την τωρινή σου εργασία υπήρξε περίοδος που ζορίστηκες οικονομικά;

Ακριβώς! Υπήρξε ένας μήνας που ζορίστηκα πολύ οικονομικά και δεν ήθελα να ζητήσω βοήθεια από τους γονείς μου για να μην τους επιβαρύνω οπότε κατέφυγα σε διάφορες κρατικές παροχές. Για να καταλάβεις, για ένα μήνα κατέφυγα στο συσσίτιο -ήταν εμπειρία. Κι αυτό το λέω με μεγάλη περηφάνια γιατί είναι από αυτά που είπα «το πάλεψα μόνη μου σε ηλικία 22 ετών και τελικά πήγε πολύ καλά γιατί στάθηκα στα πόδια μου και τα κατάφερα».

Η καθημερινότητα στη Σκανδιναβία

Περιέγραψε μου το πρώτο διάστημα που από την Ελλάδα μετακόμισες στη Νορβηγία, καθώς οι Σκανδιναβοί έχουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας. Δυσκολεύτηκες ή προσαρμόστηκες εύκολα;

Οι Σκανδιναβοί έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία ζωής και αν δεν ζήσει κάποιος την καθημερινότητα τους δεν μπορεί να τους καταλάβει. Δεν σου κρύβω πως όταν μετακόμισα, τον Αύγουστο του 2010, είχα πάθει πολυπολιτισμικό σοκ τους πρώτους 6 μήνες.

Δύο μήνες πριν μετακομίσω στο Όσλο είχα ξεκινήσει να προετοιμάζομαι με τη γλώσσα κι έτσι άρχισα κάπως να μπαίνω στη φιλοσοφία τους, καθώς παρατηρούσα πως η γλώσσα τους είναι πιο στεγνή – καταλάβαινα πως μάλλον εκεί οι άνθρωποι δεν είναι τόσο εκφραστικοί όσο εδώ.

Ελληνίδα

«Οι βόλτες στη φύση είναι στον τρόπο ζωής των Σκανδιναβών» αναφέρει η Ελληνίδα

Μετακόμισα Αύγουστο -ήταν μια καλή περίοδος για να κάνω νέα αρχή γιατί είχε ακόμα καλό καιρό, η ημέρα διαρκούσε σχεδόν 24 ώρες και δεν έπεσα κατευθείαν στα χιόνια και στους -20 βαθμούς όπως συνηθίζεται το χειμώνα.

Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα πως υπάρχει ασφάλεια και τάξη που μου δημιουργεί ηρεμία στην καθημερινότητα μου. Η αλήθεια είναι πως ανά περιόδους δυσκολευόμουν πολύ στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα που τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς, δεν προλαβαίνεις πάντα να κάνεις αυτά που θέλεις γιατί δεν λειτουργούν σωστά, σε στήνουν σε ραντεβού κι όταν έρχονται καθυστερημένοι είναι σαν να μην τρέχει τίποτα – όλο αυτό απλά δεν υφίσταται στη Νορβηγία. Εδώ όταν λένε πως το ραντεβού είναι στις 5 θα έρθουν 5 παρά ένα – ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα.

Δεν οδηγώ και δεν έχει χρειαστεί όλα αυτά τα χρόνια να σκεφτώ να πάρω δίπλωμα οδήγησης γιατί με καλύπτουν απόλυτα τα ΜΜΜ ακόμα και τώρα που έχω 2 παιδιά. Ούτε στις καιρικές συνθήκες αντιμετωπίζουμε προβλήματα μετακίνησης. Όλα έρχονται στην ώρα τους -αν δεν έρθουν το κράτος σου καλύπτει το ταξί, το οποίο στο πληρώνει γιατί ήταν δικό τους το λάθος.

Ελληνίδα

Το μόνο που ήταν κάπως παρόμοιο με την Ελλάδα ήταν η γραφειοκρατία -έχουν κι εδώ θέματα όχι όπως στην Ελλάδα, ούτε φυσικά πηγαίνεις από το ένα γραφείο στο άλλο για μια σφραγίδα. Άλλωστε όλα εδώ είναι ηλεκτρονικά άρα ξεμπερδεύεις γρηγορότερα.

Πιστεύεις πως είναι κάπως παρεξηγημένοι οι Σκανδιναβοί;

«Θα επιμείνω πως αν δεν ζήσεις την καθημερινότητα τους δεν μπορείς να τους καταλάβεις.

Η αλήθεια είναι πως η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι διαφορετική το καλοκαίρι από τον χειμώνα -αλλάζει όπως η εποχή.

Το καλοκαίρι που η ημέρα διαρκεί 23 ώρες οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί, χαμογελαστοί και ευδιάθετοι. Σαφέστατα δεν θα ξεπεράσεις τον προσωπικό χώρο που σου δίνει ο άλλος εκτός αν στο επιτρέψει – αυτό είναι σαν να λέμε νόμος για τους Σκανδιναβούς. Από την άλλη, το χειμώνα μαζί με το σκοτάδι που πέφτει γίνονται πιο κρύοι, πιο απόμακροι, πιο στοχοπροσηλωμένοι»  δηλώνει η Ελληνίδα.

Ελληνίδα


Πηγή

Διαβάστε επίσης: