ΗΠΑ: Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο ρομπότ που…αναπνέει και ιδρώνει – Πώς λειτουργεί

October 10, 2023
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιστήμονες έχουν δημιουργήσει έναν καινοτόμο μηχανισμό, ένα ρομπότ, το οποίο είναι σε θέση να αναπνέει και να ιδρώνει. Θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η εξαιρετική τεχνο

ΗΠΑ: Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο ρομπότ που…αναπνέει και ιδρώνει – Πώς λειτουργεί


Διαφ.

Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που μπορεί να αναπνέει, να ιδρώνει και να έχει ρίγος, όπως και ένας άνθρωπος.

 

Η δημιουργία του ρομπότ, που ονομάζεται ANDI, αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη ρομποτική και τη θερμική έρευνα καθώς ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω κατανόηση της αντίδρασης του ανθρώπινου σώματος στη θερμότητα και στους κινδύνους με τους οποίους σχετίζεται.

Πώς λειτουργεί

Διαθέτει 35 ατομικά ελεγχόμενους αισθητήρες θερμοκρασίας, αισθητήρες ροής θερμότητας και πόρους που παράγουν ιδρώτα, επιτρέποντάς του να προσομοιώνει διάφορες ανθρώπινες σωματικές λειτουργίες.

Ο επικεφαλής ερευνητής Konrad Rykaczewski εξήγησε ότι το ANDI μπορεί να παράγει θερμότητα, να τρέμει, να περπατά και να αναπνέει, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον αντίκτυπο της θερμότητας στο ανθρώπινο σώμα.

Η ανάπτυξη του ANDI είναι ζωτικής σημασίας, διότι η δοκιμή σεναρίων ακραίας θερμότητας σε ανθρώπους θα ήταν ανήθικη και επικίνδυνη.

Η Jenni Vanos, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Αειφορίας του ASU, τόνισε ότι αν και είναι γνωστό ότι άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη, οι ακριβείς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτούς τους θανάτους δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Οι δυνατότητες του ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αποκαλύψουν την πολυπλοκότητα της θερμικής καταπόνησης και να ρίξουν φως στις υποκείμενες αιτίες.

Η μοναδικότητα του ANDI έγκειται στην ικανότητά του να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, χάρη σε ένα εσωτερικό κανάλι ψύξης.

Αυτή η ανακάλυψη επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από το θερμικό στρες και την πιθανή θνησιμότητα που συνδέεται με τον εξαιρετικά ζεστό καιρό.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: