“Καμπανάκι” για κοριούς σε στρώματα & κρεβάτια: Έτσι θα τους καταλάβετε, εξαφανίστε τους με μία κίνηση
Οι κοριοί, που εξαπλώνονται γρήγορα, είναι μικρά, σκούρου χρώματος παράσιτα, τα οποία τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων και εντοπίζονται κυρίως στο στρώμα.
Παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν, υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορεί να βοηθήσουν, ώστε να καταλάβει κάποιος αν υπάρχουν κοριούς στο στρώμα.
Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά σημάδια κοριών στο στρώμα:
Τσίμπημα: Τα τσιμπήματα των κοριών είναι συνήθως μικρά, κόκκινα και φαγούρα. Μπορεί να εμφανιστούν σε ομάδες ή σε μια ευθεία γραμμή.
Μαύρες κηλίδες: Οι κοριοί αφήνουν μαύρα περιττώματα στο στρώμα, τα σεντόνια και τα ρούχα.
Εκδύματα: Οι κοριοί αφήνουν επίσης τα εκδύματά τους, τα οποία είναι το παλιό τους δέρμα.
Αίσθηση κίνησης: Μπορεί να νιώσετε μια κίνηση στο στρώμα σας, καθώς οι κοριοί κινούνται.
Μυρωδιά: Οι κοριοί εκπέμπουν μια χαρακτηριστική οσμή μούχλας.
Εάν διαπιστωθούν οποιοδήποτε από τα προαναφερόμενα σημάδια, θα πρέπει να είναι γρήγορη η αντίδραση, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση των κοριών.
Οι κοριοί δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού δεν μεταφέρουν ασθένειες, όπως τα κουνούπια, υπογραμμίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Απόστολος Καπράνας.
Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) επεσήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «τα ξενοδοχεία είναι νούμερο ένα τόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα με κοριούς, λόγω των μετακινήσεων των ανθρώπων».
Συμβουλές για να αποτραπεί η εξάπλωση των κοριών
Συνιστά τη χρήση ατμοκαθαριστών κυρίως στα στρώματα που υπάρχουν εντός των σπιτιών και τη διενέργεια καθαρισμών από εξειδικευμένα συνεργεία στις ξενοδοχειακές μονάδες.
Στους ταξιδιώτες συνιστά, όταν διαμένουν σε ξενοδοχεία, να τοποθετούν τη βαλίτσα τους στο ειδικό σκαμπό, μακριά από στρώματα, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες μεταφοράς κοριών.
«Το πρόβλημα με τους κοριούς, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πάντα υπήρχαν κοριοί, όχι σε συγκεκριμένα μέρη, αλλά σε όλη την επικράτεια. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Το ζήτημα τώρα μάς κάνει πολύ εντύπωση, γιατί το βλέπουμε πολύ στις ειδήσεις», σημείωσε ο κ. Καπράνας.
Τα αγαπημένα μέρη που έχουν οι κοριοί
Σχετικά με τα μέρη που προτιμούν οι κοριοί, τονίζει ότι «τους αρέσει πάρα πολύ να στριμώχνονται σε κρυφά και σκοτεινά μέρη, τείνουν να συγκεντρώνονται σε στρώματα, σε καναπέδες, σε ρωγμές από τοίχους, σε ρωγμές από παλιές ξύλινες κατασκευές, σε μοκέτες και χαλιά και μέσα εκεί είναι σχετικά προστατευμένοι. Εκεί, άλλωστε, είναι δύσκολο να τους δούμε, γιατί την ημέρα δεν κυκλοφορούν και πολλές φορές είναι δύσκολο να τους καταπολεμήσουμε και με ψεκασμούς με εντομοκτόνα».
Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους, αναφέρει «το πώς θα τους απωθήσουμε με κάποια μέσα, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκριζωθούν. Αυτό που δεν συμπαθούνε είναι σίγουρα οι ακραίες θερμοκρασίες, δηλαδή η μεγάλη ζέστη και το πολύ κρύο.
Για την αντιμετώπιση των κοριών εντός των σπιτιών, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ένα σχολαστικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, την οποία θα κατευθύνει στις διάφορες ρωγμές του σπιτιού αν υπάρχουν.
Για τα στρώματα, ένας ακόμη τρόπος είναι η χρήση ατμοκαθαριστή, αρκετές φορές, ιδίως αν ένα στρώμα ή ένα πάπλωμα δεν έχει μεγάλο πάχος, καθώς η θερμοκρασία σκοτώνει τα αυγά και τις νεαρές προνύμφες που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο στρώμα».
Για τα ρούχα και τα υποστρώματα, που είναι μικρότερα σε μέγεθος, υπάρχει η δυνατότητα να πλυθούν με πολύ ζεστό νερό ή να στεγνώσουν σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο.
Αν σηκώσει κανείς το στρώμα για να δει από κάτω ή ψάξει μέσα σε αυτό, ανοίγοντας ενδεχομένως κάποιο φερμουάρ θα μπορεί να δει αν υπάρχουν τυχόν έντομα ή διάφορα άλλα στοιχεία που μαρτυρούν ότι υπήρχε εκεί κάποιος ζωντανός οργανισμός. Τέτοια στοιχεία είναι μαύρα στίγματα ή κάποιοι μεταχρωματισμοί. Αυτό μπορεί να φανεί με μια προσεκτική μελέτη στο στρώμα. Αν κάποιος ξέρει τι κοιτάει και το δει λίγο σχολαστικά μπορεί να διαπιστώσει την παρουσία προβλήματος».
Όσον αφορά τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύμματα, τονίζει ότι θα πρέπει αφενός το προσωπικό μιας μονάδας να έχει κάποια εκπαίδευση και να ελέγχει τα στρώματα, προκειμένου να μπορεί να διαπιστώνει το πρόβλημα όσο πιο νωρίς γίνεται και να δρομολογούνται εγκαίρως οι απαραίτητες ενέργειες.
Συνιστάται η απολύμανση ανά κάποια χρονικά διαστήματα, από εξειδικευμένα συνεργεία και εταιρείες απολύμανσης, γεγονός που συνεπάγεται και ένα σχετικά υψηλό κόστος.
Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ καταλήγει ότι οι ταξιδιώτες είναι καλό να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να τοποθετούν τη βαλίτσα τους στο ειδικό σκαμπό και να έχουν τα ρούχα τους σε απόσταση τουλάχιστον από το στρώμα, προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να έχει σκαρφαλώσει ένας κοριός στις αποσκευές και να μεταφερθεί μέσω αυτών σε κάποιο άλλο σημείο.
Πηγή