Μας κάνει περήφανους διεθνώς: Σπουδαία διάκριση για τον καθηγητή Κοσμά Τσακμακίδη, στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων
Ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες του πλανήτη για το έτος 2022, ξεχωρίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κοσμάς Τσακμακίδης.
Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, συγκεκριμένα, τον συμπεριέλαβε στην εκλεκτική λίστα του ποσοστού 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, και για τα έτη 2021 και 2022.
Κοσμάς Τσακμακίδης: Ένας λαμπρός επιστήμονας
Ο Κοσμάς Τσακμακίδης, προερχόμενος από την πόλη της Κομοτηνής, εξειδικεύεται στον τομέα της φωτονικής συμπυκνωμένης ύλης, της νανοφωτονικής, των μεταϋλικών υλικών, της πλασμονικής επιστήμης, του “αργού” και “γρήγορου” φωτός, της ενεργού/lasing νανοδομήσης, της υπολογιστικής φυσικής, της τεχνικής αόρατης απόκρυψης και των συστημάτων χειραλικής ανίχνευσης βασισμένων στο φως, όπου έχει συνεισφέρει με αξιοσημείωτες επιστημονικές εργασίες και εισαγάγει κρίσιμες έννοιες και αποτελέσματα.
Είναι ο εμπνευστής του πολυεπιστημονικού ερευνητικού θέματος της εφαρμοσμένης φυσικής, γνωστό ως «φαινόμενο ουράνιου τόξου», το οποίο αναφέρεται σε αργά και σταματημένα κύματα ευρυζωνικότητας. Για το έργο του, έχει βραβευτεί από τη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών (Ηνωμένο Βασίλειο, 2008), το Ινστιτούτο Φυσικής (βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής, 2010), το Βρετανικό Κοινοβούλιο (2010), το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ (Ερευνητής της Χρονιάς, 2010), την Ακαδημία Αθηνών (Βραβείο Λυκούργου, 2021) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2023).
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «είναι τιμή μου που για δεύτερη χρονιά συγκαταλέγομαι στη λίστα του Παν/μίου Stanford των κορυφαίων 2% επιστημόνων διεθνώς με βάση τον αντίκτυπο της επιστημονικής τους δουλειάς. Θερμά συγχαρητήρια, κι από εδώ, σε όλα τα μέλη της ομάδας μου, παλαιά και νέα, για τη συνεχιζόμενη, εξαιρετική δουλειά».
Ακολουθεί η ανάρτηση:
Πηγή