«Είμαι ακόμη καθηλωμένη σε καροτσάκι»: Το μαρτύριο της 26χρονης Ντίνας, 7 μήνες μετά την τραγωδiα στα Τέμπη
Επτά μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, όπου χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές, η Ντίνα Μαγδαλιανίδη, μία από τους επιζώντες της τραγωδίας, αντιμετωπίζει ακόμα τις συνέπειες του δυστυχήματος. Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι Open και στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος,” εξομολογείται τις δύσκολες στιγμές που διανύει, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σχετικά με την υγεία της. Επιπλέον, αναφέρει ότι το σύστημα υγείας δεν την έχει υποστηρίξει επαρκώς, με την ίδια να πληρώνει ακόμα και τα φάρμακά της από την τσέπη της.
«Νιώθω τυχερή γιατί παρά τον πόνο στους 7 μήνες -γιατί δεν υπάρχει μια μέρα που να μην πονάω- είμαι ζωντανή», αναφέρει.
Η 26χρονη βρισκόταν στην 22η θέση του δεύτερου βαγονιού κατά τη διάρκεια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Χάρης στην αυτοθυσία δύο συνεπιβατών, κατάφερε να διασωθεί. Παρ’ όλα αυτά, μετά από 7 μήνες, οι πληγές στο σώμα και στην ψυχή της παραμένουν ανοιχτές και αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές.
«Προσπαθούσα να συρθώ, έσπαγαν τζάμια, έπεφταν πάνω μου πράγματα. Αυτό οδήγησε σε ακόμη περισσότερα κατάγματα. Με βρήκαν κάτω στο ρέμα που καιγόταν, μαζί με άλλα 5 παιδιά τα οποία ήταν σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ», διηγείται.
Η νεαρή έχει κάνει 25 χειρουργεία:
«Είχα κάνει βλάβη και στους πνεύμονες γιατί μπήκαν κάποια πλευρά. Επίσης, έχω σπάσει όλη την ωμοπλάτη, κάποιους σπονδύλους, την μέση. Ακόμη τα χειρουργεία συνεχίζονται. Ακόμα παλεύω να περπατήσω».
Η 26χρονη αντιμετωπίζει αυτή τη δύσκολη κατάσταση χωρίς την οικονομική υποστήριξη του συστήματος υγείας και πληρώνει μόνη της το κόστος των ακριβών φαρμάκων της. Η μητέρα της έχει σταματήσει την εργασία της για να είναι δίπλα στην κόρη της και να την στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
«Μας είπαν από τον ΕΟΠΥΥ πως πρέπει να μαζέψω όλες τις αποδείξεις, γνωματεύσεις γιατρών και όσα εγκριθούν, θα πάρω την αποζημίωση πίσω», λέει στην κάμερα του Open.
Όπως εξηγεί ο Γιώργος Ηλιόπουλος, δικηγόρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε μετά το δυστύχημα, όλα αυτά θα έπρεπε να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και με φροντίδα του ΕΟΠΥΥ.
«Βλέπω εφιάλτες»
«Βλέπω εφιάλτες. Δυστυχώς ζω με φάρμακα για να έχω την διανοητική μου κατάσταση σταθερή. Θα ήθελα πάρα πολύ να δώσω φως και στα υπόλοιπα παιδιά που αγωνίζονται όπως και εγώ. Είτε είναι στην εντατική είτε έχουν τραύματα παρόμοια με τα δικά μου».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ντίνα Μαγδαλιανίδη έχει την υποστήριξη του εργοδότη της, ο οποίος την στηρίζει οικονομικά στα θέματα υγείας. Αυτή η στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία και την ανάρρωσή της.
«Θεωρητικά έχουμε στήριξη στον ΕΟΠΥΥ αλλά δυστυχώς, πέρα από τις αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουμε, χρειαζόμαστε και τις γνωματεύσεις και έχουμε περάσει από πάρα πολλούς γιατρούς που πρέπει να ξαναβρώ για να μου ξαναγράψουν τις γνωματεύσεις και να πάρω τα φάρμακα. Θα με βοηθούσε εάν γινόταν αυτόματα η διαδικασία, με τον ΑΜΚΑ. Δεν μπορώ να αυτοεξυπηρετούμαι σε πάρα πολλά πράγματα», συνεχίζει.
Σε ερώτηση εάν έχει κάποια ψυχολογική υποστήριξη αναφέρει: «Μετά την νοσηλεία μου στο Παπανικολάου, στην πλαστική χειρουργική, βρήκαμε εκεί έναν καλό ψυχίατρο και βρήκα και ψυχολόγο μόνη μου. Δεν με πήρε κάποιος τηλέφωνο».
Η 26χρονη ζητάει να γίνονται κάποιες διαδικασίες αυτόματα. «Μέσω του ΑΜΚΑ μου να παρέχουν τα χρήματα και όχι να πρέπει να πληρώσω εγώ την κλινική ή τα φάρμακα και μετά να τα πάρω πίσω γιατί εγώ μπορεί να μην έχω καν αυτή τη δυνατότητα».
Πηγή