Ανείπωτος θρήνος και Ντροπή: Nεκρή η 16χρονη που ξυλοκοπήθηκε άγρια απ’ την αστυνομία ηθών του Ιράν
Η 16χρονη Ιρανή, Αρμιτά Γκεραβάντ, που έπεσε σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες, στις αρχές Οκτωβρίου, μέσα στο μετρό της Τεχεράνης, πέθανε χθες, Σάββατο, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
“Δυστυχώς, είχε πέσει σε κώμα για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Πέθανε πριν από λίγα λεπτά”, ανέφερε το IRNA, ενώ το πρακτορείο Borna, το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού του Ιράν, υπογραμμίζει “Η Αρμιτά Γκεραβάντ, μια μαθήτρια που κατοικούσε στην Τεχεράνη, πέθανε πριν από μια ώρα, έπειτα από εντατική ιατρική θεραπεία και μετά 28 ημέρες νοσηλείας της στη μονάδα εντατικής θεραπείας”.
Ειδικότερα, η έφηβη,από κουρδική περιφέρεια, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φατζρ της Τεχεράνης, από την 1η Οκτωβρίου, μετά τη λιποθυμία της μέσα στο μετρό της ιρανικής πρωτεύουσας.
Οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες λιποθύμησε, είναι αμφιλεγόμενες, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι της “έπεσε η πίεση” και διαψεύδουν οποιαδήποτε “λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση” ανάμεσα σε αυτήν “και επιβάτες ή στελέχη του μετρό”.
Χθες, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλέστηκε “την επίσημη γνωμάτευση γιατρών”, βάσει των οποίων η έφηβη “υπέστη πτώση που οδήγησε σε εγκεφαλική βλάβη, ακολουθούμενη από συνεχείς σπασμούς, μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης”.
Η 16χρονη Ιρανή δέχτηκε επίθεση επειδή δε φορούσε μαντήλα σε δημόσιους χώρους
Μη κυβερνητικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η έφηβη τραυματίστηκε σοβαρά σε “επίθεση” μελών της αστυνομίας ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντίλα στους δημόσιους χώρους.
Το εν λόγω περιστατικό έγινε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, ενώ τελούσε υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα, που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.
Ο θάνατός της είχε πυροδοτήσει ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης στη συγκεκριμένη χώρα, στο οποίο σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη των δυνάμεων της τάξης, ενώ είχαν συλληφθεί χιλιάδες.
Πηγή