10 χρόνια πριν κάηκε και παραμορφώθηκε, σήμερα έλαβε την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου και συγκινεί το διαδίκτυο
Ένας άντρας από τη Καλιφόρνια έχει γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός που έλαβε μεταμόσχευση προσώπου μετά από έξι χρόνια αναμονής, για να βρει δέρμα που να ταιριάζει με το δικό του.
Ο Robert Chelsea δήλωσε στο Time ότι απέρριψε το πρώτο πρόσωπο που οι γιατροί του βρήκαν το 2018, επειδή ο δωρητής ήταν πιο ανοιχτόχρωμος από τον Chelsea και δεν ήθελε να γίνει ένα «εντελώς διαφορετικό πρόσωπο».
Τελικά, ο Chelsea απέκτησε ένα νέο πρόσωπο τον Ιούλιο του 2019.
Αλλά η ιστορία του τονίζει όχι μόνο τις προκλήσεις των μεταμοσχεύσεων προσώπου, αλλά και τις ανισότητες και τις διαφορές που υφίστανται οι λευκοί και οι έγχρωμοι ασθενείς στις ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στις περισσότερες ασθένειες από τους λευκούς, οι έγχρωμοι ασθενείς είναι πολύ λιγότερο πιθανό να λάβουν μεταμοσχεύσεις οργάνων.
Και για ασθενείς όπως ο Chelsea που χρειάζονται ένα δέρμα δωρητή που να ταιριάζει με το δικό τους, η πιθανότητα μιας μεταμόσχευση είναι ακόμη χαμηλότερη.
“Ο Θεός να ευλογεί τον δωρητή και την οικογένειά του που επέλεξαν να δωρίσουν αυτό το πολύτιμο δώρο και να μου δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία,” είπε ο Chelsea.
“Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν πώς αισθάνομαι. Είμαι συγκλονισμένος με ευγνωμοσύνη και αισθάνομαι πολύ ευλογημένος για να λάβω ένα τόσο καταπληκτικό δώρο.”
Οι λήπτες μεταμόσχευσης προσώπου είναι μια σπάνια ομάδα. Ο Chelsea είναι ο πρώτος και μοναδικός μαύρος ασθενής που λαμβάνει τέτοια μεταμόσχευση.
Παρά τα καταστροφικά τραύματα που υπέστη, συμπεριλαμβανομένων των εγκαυμάτων σε πάνω από το 60% του προσώπου και του σώματος του και την απώλεια των χειλιών του, μέρος της μύτης του, το αριστερό αυτί του, ο Chelsea δεν ταράχτηκε πολύ από την αλλοιωμένη εμφάνισή του.
Περίμενε στο υπερθερμασμένο του αυτοκίνητο να κρυώσει στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου του Λος Άντζελες τον Αύγουστο του 2013, όταν ένας μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω στο όχημα του Chelsea.
Το αυτοκίνητο του Chelsea αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες.
Περίπου το ήμισυ του σώματός του καλύφθηκε με εγκαύματα τρίτου βαθμού. Το σοκ για τον οργανισμό του κατέστρεψε το γαστρεντερικό σύστημα του Chelsea και η αρτηριακή πίεσή του εκτοξεύτηκε. Του χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή για να κρατήσουν την αρτηριακή πίεσή του υπό έλεγχο τραβώντας αίμα προς την καρδιά και μακριά από άλλα μέρη του σώματος.
Ο ιστός των χειλιών και τα δάκτυλά του άρχισαν να πεθαίνουν χωρίς το απαραίτητο αίμα και οξυγόνο.
Υποβλήθηκε σε 18 χειρουργικές επεμβάσεις για να μεταμοσχεύσει δέρμα στο σώμα του και να αποκαταστήσει τις βλάβες που είχε υποστεί.
Για τους πρώτους τέσσερις μήνες, ο Chelsea ζούσε σε μια ενδιάμεση κατάσταση στο συνειδητό και το ασυνείδητο.
Χρησιμοποιήθηκε δέρμα από πτώματα για να καλύψουν τα χέρια του.
Πέρασε δυόμισι χρόνια στο νοσοκομείο, ενώ οι γιατροί προσπαθούσαν να διατηρήσουν μέρος του έντερού του και έκανε περισσότερα μοσχεύματα, καλύπτοντας τα χέρια του με δέρμα πτώματος που ποτέ δεν το ένιωσε ίδιο σαν το δικό του.
Το πρόσωπο του Chelsea ακρωτηριάστηκε από τα τραύματά του, τα δόντια του ήταν εκτεθειμένα, η αριστερή πλευρά της μύτης του έλειπε σε μεγάλο βαθμό, και το μέτωπό του και τα μάγουλα του είχαν ουλές.
Τα σωματικά τραύματα όπως του Chelsea αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας – το ψυχολογικό και υπαρξιακό τραύμα της απώλειας του προσώπου είναι δυσβάσταχτο.
Όμως, καθώς περίμενε να φάει μεσημεριανό γεύμα μαζί με έναν δημοσιογράφο από το Time, ο Chelsea είχε μεγάλη υπομονή και στάση zen για τα βλέμματα που τραβούσε η εμφάνισή του.
“Βλέπεις τον τρόπο που με κοιτάζουν; Είναι χαριτωμένο. Είναι περίεργοι,” είπε.
Σύγκρινε τον εαυτό του με μια μάσκα αποκριών, αλλά είπε ότι δεν κατηγορούσε το κόσμο.
Ακόμα και μετά την έγκρισή του για μεταμόσχευση, οι γιατροί του δήλωσαν στο Time ότι ο ασθενής ήταν λίγο αβέβαιος αν ήθελε να υποβληθεί σε μια τέτοια σοβαρή εγχείρηση.
Πριν από τη μεταμόσχευση προσώπου, ο δέκτης υποβάλλεται σε εκτεταμένη ψυχιατρική αξιολόγηση για να εξασφαλίσει ότι είναι διανοητικά υγιής για να χειριστεί την εμπειρία του να δει το πρόσωπο ενός ξένου στον καθρέφτη.
Ο Chelsea είχε αποδεχτεί την εμφάνισή του μετά το ατύχημα και μάλιστα αστειεύτηκε ότι ποτέ δεν του άρεσε πολύ η εμφάνισή του και πριν το ατύχημα.
Και αν επρόκειτο να αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο, έπρεπε να είναι το σωστό και αυτό θα ήταν μια πρόκληση.
Το πρόγραμμα δωρεών μέσω του οποίου ο Chelsea ταίριαξε με τον δωρητή του, λέει ότι το 40% των ανθρώπων που περιμένουν τα όργανα είναι μαύροι.
Μόνο το 14% των αποθανόντων δωρητών και 12% των ζωντανών δωρητών είναι μαύροι.
Το 2018 απέρριψε ένα πρόσωπο που ήταν πάρα πολύ λευκό.
Αλλά τελικά, το 2019, ο Chelsea έλαβε την κλήση. Ένα πρόσωπο δωρητή ήταν διαθέσιμο και το δέρμα έμοιαζε πολύ με το δικό του.
Τον Ιούλιο, πάνω από 45 γιατροί και νοσηλευτές συνεργάστηκαν για να δώσουν στον Chelsea ένα νέο πρόσωπο σε μια 16ωρη χειρουργική επέμβαση.
«Παρά το γεγονός ότι είναι ο πιο ηλικιωμένος ασθενής με μεταμόσχευση προσώπου 68 ετών, ο Robert προχωράει και αναρρώνει αξιοσημείωτα γρήγορα», δήλωσε ο Δρ Bondah Pomahac, πλαστικός χειρουργός.
“Ανυπομονούμε να δούμε μια σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του Robert.”
Μόλις ο εγγονός του Chelsea, Everick Brown, τον είδε, ήταν βέβαιος ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν επιτυχής.
Από τη χειρουργική επέμβαση, το νέο πρόσωπο του Chelsea λαμβάνει ροή αίματος και χρώμα, τα μαλλιά έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών, έχει ανακτήσει κίνηση και οι γιατροί του πιστεύουν ότι θα ανακτήσει σχεδόν πλήρη αίσθηση στο πρόσωπό του, αν και κινήσεις των χειλιών πιθανότατα θα παραμένουν ατελείς
Πηγή