Είπε αυτό που όλοι φοβόμασταν: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος» – Επιφυλακτικός ο Λέκκας μετά τον σεισμό στη Βόρεια Εύβοια
Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βόρεια Εύβοια, με τη δόνηση να γίνεται αισθητή και στην Αττική. To «χτύπημα» του Εγκέλαδου ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκε μερικά λεπτά μετά τις 08:00.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, στάθηκε στο ιστορικό σεισμικότητας που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και το ρήγμα στο υπέδαφος, τονίζοντας, όμως, ότι «παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να ανησυχούμε ιδιαίτερα», μιλώντας στο Newsbomb.gr.
«Η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει ιστορικό σεισμικότητας, το οποίο χαρακτηρίζεται από μικρές και πολλές δονήσεις, που διαρκούν αρκετές μέρες. Η οροφή είναι εκεί, 5,3 – 5,4 Ρίχτερ. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, δεν μπορεί η περιοχή να “δώσει” παραπάνω, απλώς έχουμε πολλούς σεισμούς και πιθανότατα αυτό να διαρκέσει κάποιες μέρες», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Λέκκας.
«Δε μπορούμε να πούμε ακόμη αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος, είναι πάρα πολύ νωρίς. Δε μπορούμε να έχουμε εκτίμηση, αλλά σε κάθε περίπτωση –έστω και αν επαναληφθεί αντίστοιχη δραστηριότητα– ήταν μικρός και χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις», συμπλήρωσε εν συνεχεία.
«Οι επιστήμονες γνωρίζουν το ρήγμα, αλλά δεν έχει συγκεκριμένη ονομασία»
«Μέχρι στιγμής, έχουν εκδηλωθεί γύρω στις δεκαπέντε δονήσεις, το μέγεθος των οποίων ήταν από 2 έως 3,4 της κλίμακας Ρίχτερ. Βρισκόμαστε σε αναμονή. Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου.
Υπάρχουν κάποιες ζημιές σε παλιά σπίτια και έχουμε περίπου δέκα κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου, τα οποία είχαν μεγάλη τρωτότητα από έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και χιονοπτώσεις. Οι επιστήμονες γνωρίζουν το ρήγμα, είναι καταγεγραμμένο. Το μελετούν, αλλά δεν έχει συγκεκριμένη ονομασία», προσέθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Οδηγίες προς τους κατοίκους της περιοχής
«Οι κάτοικοι πρέπει να μη βρίσκονται κοντά σε παλιά σπίτια και να προσέχουν τις επικλινείς εκτάσεις (λόφοι κ.ά.) σε οδικά δίκτυα εξαιτίας του φόβου πιθανών κατολισθήσεων», ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Πηγή