Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 45%, αλλά το τρώνε ελάχιστοι: Αυτό είναι το τρόφιμο-“ασπίδα” στους όγκους
Τα μανιτάρια είναι ένα υπερτρόφιμο, που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μέχρι και 45%, γι’ αυτό καλό θα ήταν να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.
Ειδικότερα, η υψηλότερη πρόσληψη μανιταριών, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, όπως αναφέρει μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο Advances in Nutrition.
Τα μανιτάρια εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκίνου
Η συστηματική επανεξέταση και μετα-ανάλυση εξέτασε 17 μελέτες για τον καρκίνο, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1966-2020. Αναλύοντας δεδομένα περισσότερων από 19.500 καρκινοπαθών, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μανιταριών και τον κίνδυνο καρκίνου.
Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ίσως να βοηθούν επίσης και έναντι του καρκίνου.
Παρόλο που ορισμένα είδη μανιταριών (π.χ. βασιλομανίταρα) έχουν υψηλότερες ποσότητες του αμινοξέος εργοθειονίνη, σε σύγκριση με τα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ενσωμάτωναν οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών στην καθημερινή τους διατροφή, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που έτρωγαν 18 γραμμάρια μανιταριών σε καθημερινή βάση, είχαν 45% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου.
Τα οφέλη των μανιταριών στην υγεία
«Τα μανιτάρια είναι η υψηλότερη διατροφική πηγή εργοθειονίνης, η οποία είναι ένα μοναδικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό, αλλά και ουσία που προστατεύει τα κύτταρα. Η αναπλήρωση των αντιοξειδωτικών στο σώμα μπορεί να βοηθά στην προστασία από το οξειδωτικό στρες και στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο», υπογράμμισε ο Δρ. Djibril M. Ba, απόφοιτος επιδημιολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Όταν εξετάστηκαν συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου, οι ερευνητές επεσήμαναν τους ισχυρότερους συσχετισμούς για τον καρκίνο του μαστού, καθώς τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά μανιτάρια, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο αυτού του είδους καρκίνου.
Ο Δρ. Ba σημειώνει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι περισσότερες μελέτες δεν περιέλαβαν άλλους τύπους της νόσου. Στην εξέλιξη των ερευνών, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να αποδειχθεί βοηθητική στην περαιτέρω διερεύνηση των προστατευτικών επιδράσεων που έχουν τα μανιτάρια και στην εδραίωση πιο υγιεινών διατροφών που αποτρέπουν τον καρκίνο.
«Γενικά, τα ευρήματα αυτά παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τις προστατευτικές επιδράσεις των μανιταριών έναντι του καρκίνου. Χρειάζονται, όμως, περαιτέρω μελέτες που θα υποδείξουν καλύτερα τους μηχανισμούς που εμπλέκονται και συγκριμένους τύπους καρκίνου που μπορεί να επηρεάζουν», τόνισαν οι επιστήμονες.
Πηγή