Θρόμβωση: Τι θα νιώσετε μόλις σας συμβεί – 6 συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε εγκαίρως
Τι θα νιώσετε μόλις σας συμβεί – 6 συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε εγκαίρως
Όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες ακούμε για την πάθηση της θρόμβωσης. Τι όμως η θρόμβωση; Θρόμβωση είναι η πήξη του αίματος εντός του αγγείου και ο σχηματισμός θρόμβου ο οποίος διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος.
Μερικοί τύποι θρόμβων έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και αναφέρονται ως «σιωπηλή» κατάσταση. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τους παράγοντες κινδύνου των θρόμβων. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση της πάθησης.
Οι θρόμβοι μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν εντοπιστούν εγκαίρως. Ωστόσο, η αποτροπή τους από το να συμβούν στην αρχή είναι συχνά η προτιμώμενη προσέγγιση. Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση της διατροφής σας, η αύξηση της άσκησης και η διακοπή του καπνίσματος εάν καπνίζετε, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σημαντική μείωση του κινδύνου.
Τύποι θρόμβων
Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στην κυκλοφορία του αίματος του σώματος. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι θρόμβων αίματος:
«Εν τω βάθει» (DVT) είναι η πιο σοβαρή μορφή επειδή παρουσιάζεται σε μια από τις κύριες φλέβες βαθιά στο σώμα.
«Επιπολής» (επιφανειακή) που δημιουργείται στις επιφανειακές φλέβες του ποδιού που βρίσκονται κάτω από το δέρμα.
Εάν ένας θρόμβος μπλοκάρει τις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά και χαθεί η παροχή αίματος σε μέρος της καρδιάς, αυτό είναι γνωστό ως καρδιακή προσβολή. Εάν ένας θρόμβος αίματος μπλοκάρει μια αρτηρία στον εγκέφαλο, αυτό θα προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το οικογενειακό σας ιστορικό
Ως αποτέλεσμα μόλυνσης, χειρουργικής επέμβασης ή φλεγμονής
Αυξημένη τάση για πήξη του αίματος λόγω ορισμένων ιατρικών καταστάσεων ή λήψης αντισυλληπτικού χαπιού
«Επιπολής» (επιφανειακή) θρόμβωση
Τα συμπτώματα
- Πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα ή μπλε στο προσβεβλημένο πόδι. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταθείτε ή να περπατήσετε
- Έντονο πόνο στην πληγείσα περιοχή
- Κνησμό, δερματικό εξάνθημα στην περιοχή του θρόμβου
- Ζεστό δέρμα στην περιοχή του θρόμβου
- Εμφανείς φλέβες που ξεχωρίζουν από το δέρμα σας
- Ήπιος πυρετός – συνήθως θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 38ºC
Ανάλογα με τον τύπο του φλεβικού θρομβοεμβολισμού που έχετε, μπορεί να έχετε πιο συγκεκριμένα συμπτώματα καθώς και αυτά που αναφέρονται παραπάνω.
«Εν τω βάθει» (εσωτερική) θρόμβωση
Η βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT) είναι ένας θρόμβος αίματος σε μία από τις βαθιές φλέβες στο σώμα σας, συνήθως στο πόδι σας. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις DVT προκαλούν μόνο πόνο, χωρίς αλλαγή χρώματος ή πρήξιμο.
Ποιοι κινδυνεύουν:
- Η ηλικία άνω των 60 αυξάνει τον κίνδυνο DVT , αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
- Κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως όταν οδηγείτε. Όταν τα πόδια σας παραμένουν ακίνητα για ώρες, οι μύες δεν συστέλλονται. Οι συσπάσεις των μυών συνήθως βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος.
- Παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι, όπως κατά τη διάρκεια μακράς παραμονής στο νοσοκομείο ή παράλυση. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν στα πόδια εάν οι μύες δεν κινούνται για μεγάλες περιόδους.
- Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση. Ο τραυματισμός στις φλέβες ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων.
- Εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πίεση στις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών σας. Οι γυναίκες με κληρονομική διαταραχή πήξης κινδυνεύουν περισσότερο.
- Άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών σας.
- Κάπνισμα. Το κάπνισμα επηρεάζει την πήξη του αίματος και την κυκλοφορία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο DVT .
- Καρκίνος. Ορισμένες μορφές καρκίνου αυξάνουν τις ουσίες στο αίμα σας που προκαλούν το αίμα σας να πήξει. Ορισμένες μορφές θεραπείας του καρκίνου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο DVT .
- Οικογενειακό ιστορικό.
Πρόληψη
- Αποφύγετε να έχετε μια καθιστική ζωή. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε και να κινείστε καθημερινά.
- Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
- Διαχείριση του βάρους. Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για θρόμβωση. Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που κάθονται συχνά.
Πηγή