Ελάχιστοι το γνωρίζουν: 9 συσκευές που δεν πρέπει ποτέ να συνδέσετε σε πολύπριζο
Είναι ευρέως γνωστό πως ένα πολύπριζο μπορεί να αποτελέσει βολική λύση όταν υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικών πριζών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σχεδιάστηκαν για τη σύνδεση ηλεκτρονικών συσκευών με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως τάμπλετ, φορητούς υπολογιστές, λάμπες και smartphones. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη χρήση τους για συσκευές που απαιτούν υψηλή ισχύ, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση και ακόμη και πυρκαγιά. Παρακάτω παρουσιάζονται 9 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συνδέονται σε πολύπριζο:
Πολύπριζο: Τα όσα καλό είναι να αποφεύγουμε να συνδέσουμε
Συσκευές styling μαλλιών
Τις συσκευές για τα μαλλιά σας τις χρειάζεστε άμεσα και πολλές φορές ένα πολύπριζο αποτελεί μία ιδανική λύση για γρήγορη τοποθέτηση τους. Το πιστολάκι των μαλλιών ή οι ισιωτικές παράγουν θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι τραβούν μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Η σύνδεση τους σε ένα πολύπριζο είναι απλώς πρόβλημα.
Αυτοί οι τύποι συσκευών styling μαλλιών πρέπει να συνδέονται απευθείας σε μια πρίζα τοίχου – κατά προτίμηση σε μια με διακόπτη GFCI – για να αποφευχθεί η έκρηξη αυτού του πολύπριζου σε φλόγες και ή η κατά λάθος έκθεση στο νερό.
Ψυγείο και καταψύκτης
Το ψυγείο και ο καταψύκτης τραβούν πολύ ρεύμα για ένα πολύπριζο επειδή ενεργοποιούνται και σβήνουν συνεχώς. Αυτό θα υπερφορτώσει γρήγορα ένα πολύπριζο. Αυτές οι οικιακές συσκευές πρέπει να συνδεθούν απευθείας σε μια πρίζα τοίχου που είναι αφιερωμένη σε αυτήν τη συσκευή. Εάν συνδέσετε άλλες συσκευές στην ίδια πρίζα (duplex), διατρέχετε τον κίνδυνο να δημιουργήσετε βραχυκύκλωμα.
Καφετιέρα
Η καφετιέρα φαίνεται ως μία συσκευή που απλώς ζεσταίνει νερό και δεν χρειάζεται αρκετή ενέργεια! Δεν είναι αλήθεια όμως! Οι περισσότερες καφετιέρες χρειάζονται αρκετή ένταση ρεύματος για να μετατρέψουν τους υπέροχα καβουρδισμένους κόκκους καφέ σε ζεστό ρόφημα – κάτι περισσότερο από αυτό που εγγυάται ότι θα προσφέρει ένα πολύπριζο. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε συνδέσει το μηχάνημα απευθείας σε μια πρίζα τοίχου.
Τοστιέρα
Η τοστιέρα επειδή χρειάζεται πολύ ρεύμα για να ενεργοποιηθεί το στοιχείο της θέρμανσης, το οποίο μπορεί εύκολα να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο, δεν πρέπει να μπαίνει σε πολύπριζο! Γι’ αυτό μην συνδέετε την τοστιέρα σας σε καλώδιο προέκτασης ή πολύπριζο.
Φούρνος μικροκυμάτων
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα θαύμα για την προετοιμασία του φαγητού, την απόψυξη, το μαγείρεμα και το ξαναζέσταμα σε πολύ λιγότερο χρόνο από έναν συμβατικό φούρνο. Ωστόσο, μια τέτοια απίστευτη δραστηριότητα απαιτεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορεί να προσφέρει ένα πολύπριζο. Παρόμοια με έναν παραδοσιακό ηλεκτρικό φούρνο, ο φούρνος μικροκυμάτων σας θα χρειάζεται για πάντα τη δική του ειδική πρίζα.
Θερμάστρες χώρου
Οι περισσότερες φορητές συσκευές θέρμανσης καταναλώνουν 1.500 watt ενέργειας στις υψηλές ρυθμίσεις τους. Συνδέοντας ένα σε ένα πολύπριζο γίνεται δυνητικά επικίνδυνο επειδή τους επιτρέπει να λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν και οι περισσότερες φορητές συσκευές θέρμανσης διαθέτουν ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που απενεργοποιούν αυτόματα τη μονάδα εάν αρχίσει να υπερθερμαίνεται, αυτό δεν προστατεύει το ίδιο το πολύπριζο από υπερθέρμανση. Και ακόμη και ένα πολύπριζο με προστατευτικό υπέρτασης δεν πρέπει να θεωρείται αξιόπιστο χαρακτηριστικό ασφαλείας. Οι θερμάστρες χώρου που είναι συνδεδεμένες σε πολύπριζο μπορεί γρήγορα να οδηγήσουν σε πυρκαγιά!
Κλιματιστικό
Παρόμοια με τις θερμάστρες, τα κλιματιστικά είναι σχεδιασμένα να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται, καταναλώνοντας σημαντική ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά κατά τη διαδικασία εκκίνησης. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει ένα πολύπριζο, οδηγώντας είτε σε απενεργοποιημένο διακόπτη κυκλώματος είτε σε επικίνδυνη υπερθέρμανση. Ας συμφωνήσουμε ότι είναι συνετό να συνδέετε πάντα αυτές τις συσκευές σε μια αποκλειστική πρίζα.
Μπλέντερ
Το μέγεθος μιας συσκευής δεν καθορίζει εάν είναι ασφαλές να τη συνδέσετε σε πολύπριζο. Ορισμένα μπλέντερ, βασίζονται σε ισχυρούς κινητήρες για την επεξεργασία πιο σκληρών τροφίμων, χρησιμοποιώντας έως και 1500 watt ισχύος. Αυτό είναι στο ίδιο επίπεδο με θερμάστρες χώρου, τοστιέρες και κλιματιστικά. Η ασφάλεια υπαγορεύει να συνδέετε πάντα ένα μπλέντερ απευθείας σε μια πρίζα GFCI της κουζίνας (αυτό αφορά τα υγρά και τον ηλεκτρισμό, που δημιουργεί την πιθανότητα βραχυκυκλώματος!) και ποτέ σε πολύπριζο για να αποτρέψετε ηλεκτρικούς κινδύνους και να διατηρήσετε τον χώρο εργασίας της κουζίνας σας ασφαλές.
Πλυντήριο ρούχων
Το έχω δει και ελπίζω να μην το ξαναδώ – ένα πλυντήριο ρούχων συνδεδεμένο σε πολύπριζο. Η πλειονότητα των πλυντηρίων ρούχων έχει μέγιστη κατανάλωση ισχύος περίπου 1400 watt, γεγονός που τα φέρνει επικίνδυνα κοντά στη μέγιστη χωρητικότητα φορτίου των περισσότερων πολύπριζων. Δεδομένου ότι τα πλυντήρια ρούχων συνήθως αφήνονται χωρίς επίβλεψη ενώ λειτουργούν για αρκετή ώρα, υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης του πολύπριζου κατά τη διάρκεια του κύκλου. Για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους, συνδέστε το πλυντήριο απευθείας στην καθορισμένη πρίζα. Αυτό σας παρέχει μια ασφαλή και αξιόπιστη παροχή ρεύματος χωρίς να διακινδυνεύετε την υπερθέρμανση και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση πολύπριζου.
Πηγή