Η ανάρτηση της δημιουργού της ροζ ελληνικής σημαίας μετά τις αντιδράσεις – Να μη σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία
Απέσυρε και το δεύτερο έργο της Neighborhood Guilt η Γεωργία Λαλέ λόγω ανησυχίας για την ασφάλειά του
Η ελληνική ροζ σημαία στο γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης αλλά και η απόφαση να κατέβει το έργο τέχνης προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις και η δημιουργός του Γεωργία Λαλέ απαντά για πρώτη φορά με ανάρτησή της στο Instagram. Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας και της ζωής. Τα θύματα των γυναικοκτονιών και της συζυγικής βίας είναι ηρωίδες της Ελλάδας και κάθε έθνους, τονίζει, μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται πως πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκαν για την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας από το γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι τα εθνικά σύμβολα πρέπει να είναι ακέραια. Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, η απόφαση για απόσυρση του έργου τέχνης είχε ληφθεί πριν την παρέμβαση του Δημήτρη Νατσιού στη Βουλή.
Επίσης, ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις που έλαβαν από την ομογένεια ήταν έντονες και πως η απόφαση για απόσυρσή του δεν είναι λογοκρισία ούτε παρέμβαση στην ελευθερία του καλλιτέχνη, ωστόσο υπάρχει η διαφορά με τα κρατικά σύμβολα στα κρατικά κτίρια.
Η ανάρτηση της Γεωργίας Λαλέ έχει ως εξής:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Georgia Lale Studio (@georgia_lale_studio)
Τα έργα “Flag” και “Neighborhood Guilt” κατέβηκαν. Το “Flag” μετά τη λογοκρισία από το ελληνικό υπουργείο Εξωτεριών και το “Neighborhood Guilt” λόγω της ανησυχίας μου για την ασφάλειά του.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους που στάθηκαν στο πλευρό της τέχνης μου και του μηνύματός της. Και ειδικά την Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη που πίστεψαν στο έργο μου και μου έδωσαν χώρο.
Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας και της ζωής. Τα θύματα των γυναικοκτονιών και της συζυγικής βίας είναι ηρωίδες της Ελλάδας και κάθε έθνους.
Το έργο “Neighborhood Guilt” έχει 22 σπίτια. Ένα για κάθε θύμα γυναιοκτονίας στην Ελλάδα το 2022. Κάθε σπίτι έχει σημειώσεις με τα ονόματά τους, την ηλικίας τους, το μέρος που βρίσκονταν και την ημερομηνία θανάτου τους.
Και τα δύο έργα δημιουργήθηκαν με σεντόνια που μου δόθηκαν από γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν χρησιμοποιήσει για να ξεκουράσουν τα σώματά τους και ότι ονειρεύονται έναν κόσμο στον οποίο όλοι μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργοί μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τους εαυτούς τους και την εποχή τους χωρίς λογοκρισία.
Η στήριξή σας μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο.
Πηγή