Ούτε βήχας, ούτε υψηλός πυρετός: Το 1ο σημάδι την νέας μετάλλαξης που “φωνάζει” ότι κόλλησες πριν το θετικό τεστ

January 5, 2024

Ούτε βήχας, ούτε υψηλός πυρετός: Το 1ο σημάδι την νέας μετάλλαξης που “φωνάζει” ότι κόλλησες πριν το θετικό τεστ


Διαφ.

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάνε τα νέα δεδομένα για τα κρούσματα κόβιντ, τα οποία έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

Καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ωθούν τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς, κλειστούς χώρους και μετά τα πάρτι και τα ρεβεγιόν, τα κρούσματα κόβιντ αυξάνονται, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός συνέχισε να μεταλλάσσεται και να εξαπλώνεται.

Ενδεικτική της κατάστασης στην Ελλάδα είναι η δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, πως υπάρχει αύξηση 40% στις νοσηλείες ενώ αυξήθηκαν και οι θάνατοι. Επιπλέον, η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι «η νέα υποπαραλλαγή είναι ήπια, δεν κάνει πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες».

«Έκρηξη» κρουσμάτων κόβιντ στην Αττική

Την ίδια στιγμή, στην Περιφέρεια Αττικής όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου».

«Οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο», πρόσθεσε στη συνέχεια. «Προφανώς το φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό», ανέφερε ο καθηγητής.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85-90% σε αυτούς τους ιούς κάτι που σημαίνει ότι «τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο».

Αναφερόμενος στην γρίπη έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου και πολύ μεγάλη διάδοση. «Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β», ανέφερε.

Οι εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες

Ενώ η μετάλλαξη JN.1 προκαλεί εκ νέου έξαρση, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης είπε στην ΕΡΤ για τα κρούσματα: «Περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Είναι κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωση και ο επιπολασμός της νόσου στην κοινότητα, τόσο θα είναι και μεγαλύτερη η πίεση του συστήματος υγείας».

Το πρώτο σύμπτωμα της JN.1

Η νέα μετάλλαξη που ευθύνεται για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εκδηλώνεται αρχικά με ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα. Συγκεκριμένα, όσοι νοσούν με JN.1 έχουν αρχικά πονόλαιμο που ακολουθείται από συμφόρηση.

Τα προηγούμενα χαρακτηριστικά της ασθένειας, όπως ο ξηρός βήχας ή η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης, έχουν γίνει λιγότερο συχνά, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Οι σοβαρές περιπτώσεις, εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή χλωμό, γκρίζο ή μπλε δέρμα, χείλη ή στρώματα νυχιών – ένδειξη έλλειψης οξυγόνου. Όμως, στο σύνολό τους, τα συμπτώματα είναι ηπιότερα από ό,τι ήταν στις αρχές της πανδημίας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: