Αλκυονίδες 2024: Πότε “πέφτουν” φέτος – Η μεγάλη έκπληξη του Παναγιώτη Γιαννόπουλου με τη μεγάλη διάρκειά που θα έχουν

January 16, 2024

Αλκυονίδες 2024: Πότε “πέφτουν” φέτος – Η μεγάλη έκπληξη του Παναγιώτη Γιαννόπουλου με τη μεγάλη διάρκειά που θα έχουν


Διαφ.

Οι Αλκυονίδες μέρες πλησιάζουν. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε (13.01 – 14.01) ήταν αναμφίβολα ένα πολύ κρύο Σαββατοκύριακο. Το κρύο όμως έρχεται να το αντικαταστήσει η καλοκαιρία σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις του μετεωρολόγου της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Ειδικότερα, από την Δευτέρα (15.01.2024) αναμένουμε η θερμοκρασία να ξεκινήσει να ανεβαίνει σταδιακά με τον υδράργυρο να φτάνει τους 16 βαθμούς Κελσίου στην Αττική.

Τα θετικά νέα όμως έρχονται προς το τέλος της εβδομάδας όπου θα κάνουν την εμφάνιση τους οι Αλκυονίδες μέρες με την θερμοκρασία να φτάνει τους 19 βαθμούς τουλάχιστον, στην Αττική.

Ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει πως για τις υπόλοιπες ημέρες του Ιανουαρίου θα υπάρξει μία παρατεταμένη καλοκαιρία. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε προβλέπεται να είναι το τελευταίο με τσουχτερό κρύο για τον μήνα Ιανουάριο.

Υποδεχόμαστε λοιπόν τις Αλκυονίδες για το 2024 στις 17 Ιανουαρίου και η διάρκειά τους θα είναι πάνω από 10 ημέρες, αν επιβεβαιωθούν οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις.

Τι είναι όμως οι Αλκυονίδες;

Η περίοδος των Αλκυονίδων διαρκεί περίπου 10 ημέρες και συνήθως ξεκινά από τα μέσα Ιανουαρίου με το θερμόμετρο να είναι πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι αλκυονίδες μέρες λαμβάνουν χώρα κατά το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου, αλλά είναι πιο συχνές μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου, όπως δηλαδή αναμένεται να συμβεί και για το 2024. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Αλκυονίδες ημέρες συμβαίνουν εξαιτίας του γεωγραφικού πλάτους που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι του γεωγραφικού πλάτους κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης.

Από που πήραν το όνομα τους;

Οι αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό Αλκυόνη, ή από τον ομώνυμο αστέρα που φέρει το όνομα του πτηνού. Κατά τις αλκυονίδες μέρες, ο αστέρας Αλκυών των Πλειάδων μεσουρανεί τις απογευματινές ώρες.

Επομένως, τις νύχτες του Ιανουαρίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο (ζενίθ) του ουράνιου θόλου. Οι ημέρες κατά τις οποίες ο αστέρας είναι ορατός στο ψηλότερο σημείο του θόλου ονομάστηκαν αλκυονίδες.

Κατά τις αλκυονίδες μέρες, οι βαρομετρικές πιέσεις μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης εξισώνονται. Λόγω του γεωγραφικού πλάτους της Ελλάδας, λείπουν οι άνεμοι και παρατηρείται έντονη ηλιοφάνεια, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Κάποιες χρονιές, όπως το 1947, δεν παρατηρήθηκαν καθόλου αλκυονίδες. Γενικά, η διάρκειά τους και οι ημερομηνίες κατά τις οποίες παρατηρούνται είναι ασταθείς.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: