85χρονη καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρή για να μπορεί να λαμβάνει τη σύνταξή της
Σύμφωνα με την ίδια, αν και απαντούσε στις επιστολές, αυτές συνέχιζαν να την ρωτάνε το ίδιο μέχρι που σταμάτησαν οι πληρωμές
Η 85χρονη Eileen McGrath είναι συνταξιούχος δασκάλα και ζει στην Αγγλία. Το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα 4 φορές έχει κληθεί να αποδείξει το αυτονόητο… ότι δεν είναι νεκρή! Κι αυτό για να μπορεί να λαμβάνει τη σύνταξή της κάθε μήνα, ως είθισται.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο φορέας συνταξιοδότησης Teacher’s Pensions έχει διακόψει τέσσερις φορές την πληρωμή της σύνταξης της 85χρονης, καθώς αρνείται επανηλειμμένα να δεχτεί ότι δεν έχει πεθάνει.
«Τον Νοέμβριο είχα λάβει δύο επιστολές από το Teachers’ Pensions που με ρωτούσαν κατ’ ευφημισμόν αν ήμουν νεκρή» είπε. «Τηλεφώνησα αμέσως για να ξεκαθαρίσω ότι ήμουν ολοζώντανη. Παρ’ όλα αυτά, μια εβδομάδα αργότερα έφτασαν άλλες δύο επιστολές που ρωτούσαν το ίδιο πράγμα, οπότε έγραψα ξανά για να επαναλάβω ότι εξακολουθούσα να μην έχω πεθάνει» λέει η McGrath.
«Ευτυχώς, έχω αρκετά χρήματα στην άκρη για να αντιμετωπίσω αυτά τα περιστατικά»
Τέσσερις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η McGrath ανακάλυψε ότι η σύνταξή της δεν είχε καταβληθεί. Παρά ένα ακόμη τηλεφώνημα στο Teachers’ Pensions η πληρωμή της σύνταξης χηρείας που επίσης λαμβάνει δεν είχε καταβληθεί. Και οι δύο πληρωμές έγιναν τελικά στις 2 Ιανουαρίου μετά από παράπονό της.
Το μπέρδεμα
Η McGrath δήλωσε ότι της έχει ζητηθεί επανειλημμένα να αποδείξει την ύπαρξή της από το 2020 και αντιμετωπίζει κάθε φορά την απώλεια του εισοδήματός της. Κατά τη διάρκεια του δεύτερης καραντίνας έμενε στο σπίτι του γιου της με αποτέλεσμα να μην έχει γνώση των επιστολών. Ανακάλυψε ότι υπήρχε πρόβλημα μόνο όταν δεν καταβλήθηκε η σύνταξή της.
Η 85χρονη είναι θύμα του συστήματος που εφαρμόζει το Teacher’s Pension, που αντιπαραβάλλει τα ονόματα των συνταξιούχων με εκείνα που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο θανάτων. Όμως, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το Teacher’s Pensions, μπορεί να υπάρξει ταύτιση ακόμη κι αν διαφέρουν τα προσωπικά στοιχεία.
Σε περίπτωση που προκύψει ταύτιση, ο οργανισμός στέλνει επιστολή κάθε 12 μήνες, προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι ο συνταξιούχος δεν είναι ο νεκρός που αναφέρεται στο μητρώο θανάτων. Όμως, στις επιστολές δεν δίνεται κάποια προθεσμία για να απαντήσει ο συνταξιούχος, ούτε διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι θα σταματήσει η καταβολή των χρημάτων σε περίπτωση που δεν επικοινωνήσουν εντός 28 ημερών. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί η αναστάτωση.
«Δεν υπήρξε καμία συγγνώμη»
«Αφού διαμαρτυρήθηκα, η σύνταξή μου αποκαταστάθηκε, αλλά δεν υπήρξε καμία συγγνώμη. Το Γενικό Ληξιαρχείο καταγράφει το πλήρες όνομα και το έτος γέννησης των αποθανόντων. Είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχουν άλλοι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί με το όνομά μου και την ημερομηνία γέννησής μου που πεθαίνουν χρόνο με το χρόνο».
Είπε ότι οι επιστολές δεν ξεκαθάριζαν ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν αν οι συνθήκες τους δεν έχουν αλλάξει.
«Πιστεύουν πραγματικά ότι η προειδοποίηση ότι μπορεί να χάσεις τη σύνταξή σου αν δεν απαντήσεις σε 28 ημέρες θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση από το να σταματήσουν οι πληρωμές χωρίς ενημέρωση;», αναρωτήθηκε η ίδια.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της 85χρονης συνταξιούχου, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι θα κάνει μια εξαίρεση για την ίδια, προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση.
«Ευτυχώς, έχω αρκετά χρήματα στην άκρη για να αντιμετωπίσω αυτά τα περιστατικά, αλλά είμαι σίγουρη ότι αυτό δεν ισχύει για άλλους. Επιπλέον, είναι δυσάρεστο να σου λένε κατά διαστήματα ότι πιστεύουν πως έχεις πεθάνει», δήλωσε εκείνη από την πλευρά της.
tanea
Πηγή