Αχτίδα ζωής και ελπίδας για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους – Τι δείχνει νέα μελέτη φαρμάκων
Ενθαρρυντικά τα νέα από τις κλινικές εξετάσεις που γίνονται για την ξενoμεταμoσχευση
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση και κατά μέσο όρο 17 πεθαίνουν κάθε μέρα ενώ περιμένουν. Οι γιατροί έχουν περάσει δεκαετίες πειραματιζόμενοι με εναλλακτικές λύσεις και πολλοί βλέπουν τώρα δυνατότητες στην αντικατάσταση των ανθρώπινων οργάνων που παρουσιάζουν ανεπάρκεια με γενετικά τροποποιημένα όργανα χοίρων. Τη γνωστή πια σε όλους και από τις χιλιάδες έρευνες που γίνονται, ξενομεταμόσχευση.
Για να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία φυσικά είναι ανάγκη να μελετηθούν τα φάρμακα που χορηγούνται προκειμένου να φέρουν ακόμα πιο άμεσα αποτελέσματα με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους. Κι όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, πλέον είναι ένα βήμα πιο κοντά!
Συγκεκριμένα δηλώνουν ότι βρίσκονται πιο κοντά στην κατανόηση του καλύτερου τρόπου για να κάνουν το ανθρώπινο σώμα δεκτικό σε δωρεά οργάνων από άλλο είδος, μια προσπάθεια που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της συνεχιζόμενης έλλειψης οργάνων.
Θέμα χρόνου οι δοκιμές σε ανθρώπους
Η ξενομεταμόσχευση, όπως αποκαλείται η μεταμόσχευση οργάνων μεταξύ διαφορετικών ειδών, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Δεν πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να έχουν εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά οι ερευνητές πίσω από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Journal of Clinical Investigation λένε ότι τα ευρήματά τους μπορεί να φέρουν τις δοκιμές σε ανθρώπους ακόμη πιο κοντά.
Για τη μελέτη, οι γιατροί της κλινικής Marnix E. Heersink School of Medicine μεταμόσχευσαν γενετικά τροποποιημένους νεφρούς χοίρων σε τρία άτομα που ήταν εγκεφαλικά νεκρά και έδειξαν ότι μπορούσαν να το κάνουν χρησιμοποιώντας τα ίδια εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις δωρεές από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σε κάθε είδους μεταμόσχευση, είτε προέρχεται από άνθρωπο είτε από ζώο, οι γιατροί πρέπει να χορηγούν στον λήπτη φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, ώστε ο οργανισμός του να μην απορρίψει το άγνωστο όργανο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε λοιμώξεις, μπορεί να λάβουν πρόσθετη θεραπεία για να τους προσφερθεί προστασία από ενθυλακωμένα βακτήρια όπως το Neisseria meningitidis, το μικρόβιο που προκαλεί μηνιγγίτιδα.
Οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη συνέκριναν τα αποτελέσματα από δύο λήπτες νεφρού χοίρου που έλαβαν τα συνήθη ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και μια πρόσθετη εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία που ονομάζεται eculizumab με τα αποτελέσματα από κάποιον που έλαβε μόνο τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ο συνδυασμός φάνηκε να λειτουργεί καλύτερα.
Εξαιρετικά καινοτόμο έργο
Η μελέτη έδειξε ότι οι γιατροί δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ειδικά ή πειραματικά φάρμακα για αυτή τη διαδικασία μεταμόσχευσης, γεγονός που θα διευκόλυνε τη μετάβαση του έργου σε εγκεκριμένες από τον FDA δοκιμές σε ανθρώπους, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Jayme Locke, καθηγήτρια χειρουργικής και διευθύντρια του τμήματος μεταμοσχεύσεων στην Ιατρική Σχολή Heersink.
“Όταν το μεταφέρουμε αυτό στους ζωντανούς, ο επιστήμονας μέσα μου πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να αλλάζουμε μόνο ένα πράγμα κάθε φορά, και έτσι σε αυτή την περίπτωση, το μόνο πράγμα που θα πρέπει να αλλάξουμε και θα πρέπει να είναι διαφορετικό είναι η πηγή του οργάνου”, δήλωσε η ίδια.
Η διατήρηση των πραγμάτων όσο το δυνατόν πιο όμοιων και απλών θα καθιστούσε επίσης τη διαδικασία γενικεύσιμη, δήλωσε ο Locke.
“Το να το κάνεις αυτό χρησιμοποιώντας φάρμακα που οι μεταμοσχευτές σε όλο τον κόσμο ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν, όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι την κλιμάκωσή του και να μπορείς να το προσφέρεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, αυτό είναι επίσης πολύ ελκυστικό”, πρόσθεσε. “Απλώς μειώνει την πολυπλοκότητα αυτού που προσπαθείς να κάνεις”.
Η νέα έρευνα είναι περιορισμένη, επειδή αποδείχθηκε σε τρεις μόνο ασθενείς. Όπως συμβαίνει με κάθε επιστήμη, η πρόοδος δείχνει μια σταδιακή εξέλιξη, αλλά οι γιατροί που ασχολούνται με την έρευνα που αφορά τις μεταμοσχεύσεις συνεχάρησαν την ομάδα για αυτό που η χειρουργός μεταμοσχεύσεων δρ Sheri Krams αποκάλεσε “εξαιρετικά καινοτόμο έργο”.
Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλι
Πηγή