«Σαρώνει» η χώρα μας, τρισευτυχισμένοι όλοι οι Έλληνες: Μία από τις πιο δημοκρατικές χώρες του κόσμου η Ελλάδα
Δημοκρατική χώρα αναδείχθηκε η Ελλάδα, μετά το 2008, σύμφωνα με το περιοδικό «Economist», στην ετήσια έκθεση «Democracy Index» για το 2023.
Ειδικότερα, στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» αναβάθμισε τη χώρα μας το περιοδικό «Economist» και την έφερε μία κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που λογίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες».
Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 8,14 στα 10, καταλαμβάνοντας την εικοστή θέση, ανάμεσα στις συνολικά 167 χώρες και περιοχές που εξετάζει ο βραχίονας «Intelligence Unit» του «Economist».
«Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγο να πανηγυρίζει», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες που βελτίωσαν τον βαθμό τους, συγκριτικά με το 2022, κατά 0,17 μονάδες.
Πέτυχε μάλιστα απόλυτο 10 στην υποκατηγορία για τη διεξαγωγή εκλογών και τον πλουραλισμό, επίτευγμα που μοιράζονται μόνο δώδεκα άλλες χώρες και 8,82 στην υποκατηγορία των πολιτικών ελευθεριών.
Δημοκρατική χώρα η Ελλάδα για το 2023
Εμπράκτως αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία ιδιαίτερα μικρή κατηγορία χωρών που έχουν τις καλύτερες δημοκρατικές επιδόσεις, καθώς λιγότερο από το 8% των κατοίκων των χωρών που αξιολογούνται, ζουν σε μία «πλήρη δημοκρατία».
Αντίθετα, σχεδόν το 40% κατοικεί σε χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα. Η επίδοση της Ελλάδας, για το 2023, είναι η καλύτερη, από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται το «Democracy Index», πριν από 18 χρόνια.
Οι χειρότερες βαθμολογίες της χώρας μας, μεταξύ 7,23 και 7,29, καταγράφηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τριετία 2016-2018. Το «Economist» σημειώνει ότι σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ευρώπη, οι μετρήσεις είναι χειρότερες σε σύγκριση με το 2022.
Η Δυτική Ευρώπη, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, παραμένει η πιο δημοκρατική περιοχή στον κόσμο, καθώς το 71% των χωρών της θεωρούνται «πλήρεις δημοκρατίες», με ουραγό στην περιοχή μας την Τουρκία, η οποία κατατάσσεται στα «υβριδικά καθεστώτα».
O Economist κάνει ειδική αναφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες της διασποράς διευκολύνονται να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής, ενώ προηγουμένως θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, την ημέρα των εκλογών.
Πηγή