Μπορούν τα σκυλιά να φάνε μπισκότα; 8 κίνδυνοι για την υγεία κατοικιδίου σας

March 15, 2024

Μπορούν τα σκυλιά να φάνε μπισκότα; 8 κίνδυνοι για την υγεία κατοικιδίου σας


Διαφ.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους κινδύνους για την υγεία που προκύπτουν με το να δίνετε στον σκύλο σας μπισκότα ως λιχουδιά. Ακολουθεί ένας οδηγός για το γιατί τα διάφορα είδη μπισκότων είναι κακά για την υγεία του σκύλου σας.

Η πλειονότητα των ανθρώπινων μπισκότων δεν είναι ασφαλή για τους σκύλους. Τα μπισκότα περιέχουν συνήθως υδατάνθρακες και σάκχαρα, τα οποία είναι δύσκολο να καταναλώσουν οι σκύλοι. Ενώ τα συστατικά των μπισκότων δεν είναι πάντα τοξικά, μπορούν να συμβάλουν σε γαστρεντερικές διαταραχές, λήθαργο, αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες δυσάρεστες παρενέργειες για το κατοικίδιό σας.

Μπορούν οι σκύλοι να φάνε ζύμη μπισκότων;

Όπως τα ίδια τα μπισκότα, έτσι και η ωμή ζύμη μπισκότων δεν είναι ασφαλής για τους σκύλους, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Ένα άψητο μείγμα συστατικών μπισκότων, η ζύμη μπισκότων περιέχει υψηλές ποσότητες ζάχαρης, υδατανθράκων και λίπους, τα οποία είναι όλα κακά για τα σκυλιά σε μεγάλες ποσότητες. Αν ο σκύλος σας φάει ζύμη μπισκότων, μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, τροφική δηλητηρίαση ή τοξικότητα από ξυλιτόλη.

Η ζύμη μπισκότων που περιέχει σοκολάτα είναι επικίνδυνη ακόμη και σε μικρές ποσότητες, καθώς η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, μια ένωση τοξική για τους σκύλους.

8 κίνδυνοι από τη διατροφή του σκύλου σας με μπισκότα

Όταν πρόκειται για σκύλους και μπισκότα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρχουν τοξικά συστατικά στο μπισκότο που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν το κατοικίδιό σας. Ακολουθεί μια λίστα με διάφορους κινδύνους που παρουσιάζουν τα μπισκότα για τους σκύλους:

1. Αλλεργική αντίδραση: Για παράδειγμα, στο αλεύρι από σιτάρι. Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα ο σκύλος σας να αντιμετωπίσει προβλήματα ευαισθησίας στα τρόφιμα, αποφύγετε να ταΐζετε το κατοικίδιό σας με τροφές που δεν είναι η κανονική του τροφή για σκύλους.
2. Κίνδυνος πνιγμού: Ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου σας, τα μπισκότα θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για το κατοικίδιό σας. Εάν ο σκύλος σας είναι ένας από αυτούς που ενθουσιάζονται με τις λιχουδιές, υπάρχει πιθανότητα να προσπαθήσει να καταβροχθίσει γρήγορα αρκετά, εάν έχει την ευκαιρία. Κρατήστε τα μπισκότα και άλλες ανθρώπινες τροφές μακριά από το σκύλο σας.
3. Διαβήτης: Τα μπισκότα, ειδικά τα μπισκότα με ζάχαρη, περιέχουν υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Η τακτική κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων ζάχαρης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη στο κατοικίδιο ζώο σας, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση για έναν σκύλο εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του γίνουν πολύ αυξημένα.
4. Τροφική δηλητηρίαση: Η κατάποση ωμών αυγών θα μπορούσε να βλάψει το στομάχι του σκύλου σας και να τον αρρωστήσει πολύ, με αποτέλεσμα διάρροια, εμετό, αφυδάτωση και, σε ακραίες περιπτώσεις, ηπατική ανεπάρκεια.
5. Παχυσαρκία: Τα μπισκότα είναι φορτωμένα με λίπη. Η τακτική κατανάλωση πολλών λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία στα ζώα. Οι παχύσαρκοι σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια λήθαργου και να γίνουν επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
6. Διαταραχές στο στομάχι: Εάν ο σκύλος σας τρώει πάρα πολύ από μια ανθρώπινη τροφή, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό του σύστημα, κάνοντας τον σκύλο σας να αισθάνεται πολύ άβολα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μπισκότων μπορεί να προκαλέσει εμετό στο σκύλο σας και να προκαλέσει κοιλιακό πόνο.

7. Τοξικότητα ξυλιτόλης: Αποφύγετε να δίνετε στο σκύλο σας ανθρώπινα μπισκότα ή ακόμη και μπισκότα χωρίς ζάχαρη, καθώς είναι πιθανό να περιέχουν ξυλιτόλη, ένα γλυκαντικό που είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες για τους σκύλους.
8. Φθορά των δοντιών: Η ζάχαρη στα μπισκότα θα μπορούσε να προκαλέσει στον σκύλο σας την ανάπτυξη κοιλοτήτων και να συμβάλει στην ταχεία φθορά των δοντιών.

Πώς να ταΐζετε με ασφάλεια τα μπισκότα του σκύλου σας

Τα περισσότερα μπισκότα για τους ανθρώπους είναι κακά για τους σκύλους- ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε ή να αναζητήσετε μπισκότα ασφαλή για σκύλους. Τα απλά μπισκότα, τα μπισκότα βρώμης και τα μπισκότα φυστικοβούτυρου είναι εντάξει για να τα δώσετε στο σκύλο σας σε μικρές ποσότητες, εφόσον δεν περιέχουν ξυλιτόλη ή άλλα συστατικά στα οποία ο σκύλος σας είναι αλλεργικός.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε πολτοποιημένα λαχανικά σε μια συνταγή μπισκότων για το σκύλο σας για να προσθέσετε φυτικές ίνες και θρεπτική αξία. Αποφύγετε τα μπισκότα που περιέχουν έστω και μικρή ποσότητα σοκολάτας, σταφίδας ή ξηρών καρπών, όπως τα μπισκότα σοκολάτας, τα μπισκότα σταφίδας και τα μπισκότα με καρύδια macadamia. Επιπλέον, επιλέξτε συνταγές με μαλακά μπισκότα αντί για συνταγές με σκληρά ή τραγανά μπισκότα για να είναι πιο ήπια για τα δόντια του σκύλου σας.

Πριν το μοιραστείτε με το σκυλάκι σας

Ορισμένες ανθρώπινες τροφές μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα σκυλιά, γι’ αυτό συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε αν είναι ασφαλές να προσθέσετε αυτές τις τροφές στη διατροφή του σκύλου σας. Αυτό το άρθρο έχει εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά ιατρικές ή διαιτητικές συμβουλές.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: