Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το φαγητό που έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αφού η παράδοση θέλει ανήμερα της εθνικής επετείου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να τρώμε μπακαλιάρο.
Για ποιο λόγο τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά
Ο λόγος που τρώμε μπακαλιάρο αυτή τη μέρα είναι επειδή στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι. Η μία την 25η Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η δεύτερη την Κυριακή των Βαΐων.
Ο μπακαλιάρος είναι ένα φθηνό ψάρι και εύκολο στη συντήρηση, ενώ η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική συνταγή. Μπορείς να ετοιμάσεις το φαγητό με διάφορες παραλλαγές, από σκορδαλιά με ψωμί και ξηρούς καρπούς ή σκορδαλιά με πατάτα, μέχρι κομμάτια μπακαλιάρου ή ψαροκροκέτες.
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά από τον Απόστολο Ρουβά
Ο σεφ της εκπομπής «Πάμε Δανάη!», Απόστολος Ρουβάς, μας δείχνει πως να φτιάξουμε το πιάτο των ημερών, εύκολα και γρήγορα, ώστε να το απολαύσουμε όλοι την 25η Μαρτίου, τιμώντας τη παράδοση.
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. καλαμποκάλευρο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
300 ml μπύρα
1 αυγό
Αλάτι
Ζάχαρη
Υλικά για τον μπακαλιάρο
750 γρ. φιλέτο μπακαλιάρο κατεψυγμένο ή φρέσκο
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
70 γρ. αλεύρι για το αλεύρωμα
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σκορδαλιά
500 γρ. πατάτες βρασμένες
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι