Ελάχιστοι το ξέρουν: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Το έθιμο και γιατί τα συνδυάζουμε

March 22, 2024

Ελάχιστοι το ξέρουν: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Το έθιμο και γιατί τα συνδυάζουμε


Διαφ.

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν από που προέρχεται αυτό το έθιμο.

Ειδικότερα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που συμπίπτει με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία σημαντική ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.

Από που προέρχεται το έθιμο του μπακαλιάρου σκορδαλιά

Επικράτησε ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου, γιατί, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές, τα φρέσκα ψάρια ήταν απλησίαστο φαγητό, εξαιτίας της τιμής τους, αλλά και της απόστασης πολλών ηπειρωτικών περιοχών από τις ακτές, με αποτέλεσμα να προτιμάται κυρίως η κατανάλωση παστού μπακαλιάρου, που είναι πάντα διαθέσιμος.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά ο τέλειος διατροφικός συνδυασμός

Σχετικά με τη σκορδαλιά, επειδή το σκόρδο ρίχνει την πίεση, η σκορδαλιά συνδυαζόταν με το εξαιρετικά αλμυρό ψάρι, για να το εξισορροπεί.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η καλύτερη συνταγή για τέλειο μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι, για την 25η Μαρτίου

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το φαγητό που έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αφού η παράδοση θέλει ανήμερα της εθνικής επετείου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να τρώμε μπακαλιάρο.

Για ποιο λόγο τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά

Ο λόγος που τρώμε μπακαλιάρο αυτή τη μέρα είναι επειδή στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι. Η μία την 25η Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η δεύτερη την Κυριακή των Βαΐων.

Ο μπακαλιάρος είναι ένα φθηνό ψάρι και εύκολο στη συντήρηση, ενώ η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική συνταγή. Μπορείς να ετοιμάσεις το φαγητό με διάφορες παραλλαγές, από σκορδαλιά με ψωμί και ξηρούς καρπούς ή σκορδαλιά με πατάτα, μέχρι κομμάτια μπακαλιάρου ή ψαροκροκέτες.

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά από τον Απόστολο Ρουβά

Ο σεφ της εκπομπής «Πάμε Δανάη!», Απόστολος Ρουβάς, μας δείχνει πως να φτιάξουμε το πιάτο των ημερών, εύκολα και γρήγορα, ώστε να το απολαύσουμε όλοι την 25η Μαρτίου, τιμώντας τη παράδοση.

Υλικά για το κουρκούτι

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. καλαμποκάλευρο

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

300 ml μπύρα

1 αυγό

Αλάτι

Ζάχαρη

Υλικά για τον μπακαλιάρο

750 γρ. φιλέτο μπακαλιάρο κατεψυγμένο ή φρέσκο

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

70 γρ. αλεύρι για το αλεύρωμα

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Υλικά για τη σκορδαλιά

500 γρ. πατάτες βρασμένες

4-5 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. ξύδι

6-7 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι


Πηγή

Διαβάστε επίσης: