«Είμαι 17 ετών και η μητέρα μου μου λέει “χάσε κανένα κιλό, θες και γκόμενο”. Πληγώνομαι δεν ξέρω τι να κάνω»
Η εξομολόγηση μιας 17χρονης: «Η μητέρα μου λέει «χάσε κανένα κιλό, μου θες και γκόμενο!» – Πληγώνομαι, τι να κάνω;»
Ακολουθεί η εξομολόγηση της 17χρονης μαθήτριας:
Η μαμά μου είναι ένα τέρας. Μέχρι τώρα ήταν όλα πολύ καλά μεταξύ μας. Είχαμε άριστες σχέσεις και ήταν το μόνο άτομο που εμπιστευόμουν απόλυτα… Μέχρι που κάποια στιγμή συνέβη κάτι που μου έριξε αρκετά την ψυχολογία. Έδειξα ερwτικό ενδιαφέρον σε έναν παιδικό μου φίλο και εκείνος είπε ότι με βλέπει σαν φίλη. Από τότε που της το εξομολογήθηκα και έδειξα την θλίψη μου, μού λέει συνέχεια “είσαι χοντρή για αυτό δεν σε θέλει”, “είσαι χοντρή για αυτό δεν έχεις φίλες”, “χάσε κανένα κιλό μου θες και γκόμενο” και τέτοια. Εγώ γενικά είμαι και ευαίσθητη και είμαι στα πρόθυρα της κατάθλιψης με αυτά που μου λέει (είμαι 17 χρονών).
Σας παρακαλώ βοηθήστε με! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σeξουαλική Υγεία κυρία Φρόσω Φωτεινάκη
Στο μήνυμά σας περιγράφετε μια άριστη σχέση με την μητέρα σας, που ξεφινκά μετετράπη σε μια προσβλητική και δύσκολη για εσάς σχέση, έπειτα από μια ερwτική σας απογοήτευση. Η μητέρα σας, αφότου μοιραστήκατε μαζί της τα όσα έγιναν με το αγόρι που σας ενδιέφερε, ξεκίνησε να αποδίδει τις όποιες δυσκολίες μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει στις διαπροσωπικές σας σχέσεις στο βάρος σας και στην εικόνα του σώματός σας.
Αρχικά, καθότι βρίσκεστε σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, στο κλείσιμο της εφηβείας σας, στο πέρασμα σας από την παιδική στην ενήλικη ζωή, είναι σπουδαίο να αρχίσετε να αναγνωρίζετε πως κάποιες φορές οι άνθρωποι γύρω μας, ακόμη και οι πιο δικοί μας άνθρωποι, δεν έχουν τα σωστά «εργαλεία», τις σωστές επικοινωνιακές δεξιότητες για να μας βοηθήσουν σε μια δύσκολη συναισθηματικά περίοδο.
Πολλές φορές οι άνθρωποι θεωρούμε πως πιέζοντας, ακόμη και προσβάλλοντας- ηθελημένα ή άθελα μας- τους ανθρώπους δίπλα μας, θα τους κινητοποιήσουμε, θα τους ξεσηκώσουμε ώστε να προχωρήσουν παρακάτω ή ακόμη ώστε να αλλάξουν στη ζωή τους αυτά που εμείς θεωρούμε πως χρειάζεται να αλλάξουν.
Από την άλλη, καθότι ωριμάζετε, μεγαλώνετε και φυσικά αλλάζουν οι ανάγκες και οι σχέσεις σας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωρίσετε πως η μαμά μας δεν είναι η φίλη μας, δεν είναι ο άνθρωπος που τα λέμε όλα, αλλά εκείνος που μοιραζόμαστε όσα έχουμε εμείς ανάγκη να μοιραστούμε, ενώ παράλληλα φροντίζουμε να έχουμε μια ισορροπημένη ζωή με ενεργοποιημένες και τις υπόλοιπες εξαιρετικά σημαντικές σχέσεις- φιλικές και προσωπικές.
Βέβαια η πιο σπουδαία σχέση μας, η μόνη που μας ακολουθεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της ύπαρξής μας, είναι η σχέση μας με τον εαυτό μας, και αυτή η σχέση είναι που χρειάζεται την περισσότερη φροντίδα- εσείς άραγε πως φροντίζετε τον εαυτό σας; Κάνετε πράγματα που σας κάνουν καλό; Έχετε ενδιαφέροντα, hobbies, ασχολίες που σας προσφέρουν χαρά; Έχετε όνειρα, προσπαθείτε για αυτά ώστε να κυνηγήσετε την εξέλιξη σας; Σας αγαπάτε;
«Εκφράστε ανοιχτά στη μητέρα σας το πόσο σας πληγώνει αυτή η συμπεριφορά»
Κλείνοντας, σας ενθαρρύνουμε να εκφράσετε ανοιχτά στην μητέρα σας το πόσο σας πληγώνει αυτή της η επικριτική συμπεριφορά και ,φυσικά, το πόσο δε σας βοηθά σε μια αλλαγή που θα μπορούσατε να κάνετε για τον εαυτό σας, όπως είναι η απώλεια βάρους, αν εσείς θεωρείτε πως την χρειάζεστε.
Βάζοντας όρια στη σχέση με την μητέρα σας, εξηγώντας σε εκείνη πως νιώθετε με όσα σας λέει, δείχνοντας διάφανα τον εσωτερικό σας κόσμο, θα της δώσετε την ευκαιρία να τροποποιήσει την συμπεριφορά της και να καταλάβει πως δε σας βοηθά, αντίθετα σας πληγώνει βαθιά.
Επιπλέον, θα αισθανθείτε περισσότερο δυνατή, βάζοντας τα όριά σας και περισσότερο διεκδικητική ως προς τον τρόπο που θα θέλατε να σας φέρονται οι άνθρωποι σας.
Φρόσω Φωτεινάκη
Πηγή