Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: 10 τρόποι για να τα βοηθήσουμε και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο
Η 4η Απριλίου αναδεικνύεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, μια πρωτοβουλία ξεκινημένη από φιλοζωικές οργανώσεις της Ολλανδίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την άθλια κατάσταση πολλών ζώων που αποτελούν αδέσποτα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, πλέον, επισημοποιείται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας κάθε σχολικού έτους, αφιερώνοντας την στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, τόσο στα σχολεία της χώρας όσο και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, θα διεξάγονται διάφορες δραστηριότητες. Αυτές περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές δράσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε κέντρα φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμινάρια για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας των αδέσποτων ζώων, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η Ημέρα των Ζώων
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ξεκίνησε το 1931 σε ένα περιβαλλοντικό συνέδριο στη Φλωρεντία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα ζώα που κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Από τότε, αυτή η εορτή έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων διότι συμπίπτει με τη μνήμη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει κηρυχθεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Ο Τομ Ρέιγκαν, Αμερικανός φιλόσοφος, ήταν ο πρώτος που μίλησε για τα δικαιώματα των ζώων. Στο έργο του «Η υπόθεση για τα δικαιώματα των ζώων» που εκδόθηκε το 1983, υποστήριξε ότι τα ζώα έχουν εγγενή αξία και, συνεπώς, δικαιώματα που ο άνθρωπος πρέπει να σεβαστεί. Σύμφωνα τον Ρέιγκαν, πολλά ζώα έχουν αυτοσυνείδηση, πεποιθήσεις και επιθυμίες, και άρα πρέπει να τους αποδοθούν ηθικά δικαιώματα. Μία άμεση συνέπεια αυτής της θεωρίας είναι η κατάπαυση των πειραμάτων και της κτηνοτροφίας, καθώς και η μη χρήση των ζώων για ψυχαγωγικούς λόγους του ανθρώπου.
Το έργο του Ρέιγκαν αποτέλεσε τη βάση για τα δικαιώματα των ζώων και έμεινε ως ένα αναφορικό σημείο για πολλές οργανώσεις που αγωνίζονται για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των ζώων.
Το Takis Shelter είναι ένα καταφύγιο που φροντίζει αδέσποτα ζώα στην Ιεράπετρα.
Στην Ελλάδα, οργανώσεις όπως το Takis Shelter του Τάκη Προεστάκη φιλοξενούν πάνω από 400 σκύλους και άλλα αδέσποτα ή άρρωστα ζώα. Αυτό το καταφύγιο αναλαμβάνει τον διάσωση, τη στείρωση και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, προτού τα διαθέσει για υιοθεσία, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού.
Ο κ. Προεστάκης, που είναι οδοντίατρος κατά επάγγελμα, εγκατέλειψε την προηγούμενη καριέρα του για να αφοσιωθεί στη φροντίδα των τετράποδων φίλων μας. Δημιούργησε ένα καταφύγιο στην Ιεράπετρα, το οποίο παρέχει στα διασωθέντα σκυλιά και γάτες περίπου 33.000 τετραγωνικά μέτρα ελαιώνων ως χώρο για να εκτονώνονται και να παίζουν.
Διάσωση Αδέσποτων Ζώων
Η διάσωση αδέσποτων ζώων αποτελεί μια σπουδαία πράξη ανθρωπιάς και ευαισθησίας προς τα ανήλικα και ασθενή μέλη της ζωικής κοινότητας. Επιπλέον, αναδεικνύει τη σημασία της φροντίδας και της αγάπης προς τα αδέσποτα ζώα. Μέσω αυτής της επισήμανσης, μας υπενθυμίζεται ότι πολλά από αυτά τα ζώα έχουν ανάγκη την ανθρώπινη προσοχή και αγάπη, και αναζητούν την ζεστή αγκαλιά και την περιποίηση που μπορούμε να τους προσφέρουμε.
Viral καμπάνια ευαισθητοποίησης για αδέσποτα ζώα
Καμπάνιες ευαισθητοποίησης, όπως η δημοφιλής πρωτοβουλία «Αξίζω ένα σπίτι», έχουν γίνει viral και έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς. Καλλιτέχνες και αθλητές συμμετείχαν σε φωτογραφίες με σκύλους, με στόχο να βρεθούν οικογένειες που θα υιοθετήσουν αυτά τα ζώα.
«Ξεκινήσαμε δειλά την εφαρμογή της ιδέας μας», δήλωσαν η Εύα Τραυλού και η Τάνια Μαργαρίτη στην Κατερίνα Πουλοπούλου. «Με τη βοήθεια του Γιώργου Κοψιδά, ηθοποιού με τον οποίο μας συνδέει μια γνωριμία ετών, και με ευχάριστη έκπληξη διαπιστώσαμε την προθυμία και το ενδιαφέρον για την υλοποίηση της ιδέας εκ μέρους των συμμετεχόντων. Ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος και η αθλήτρια Μάνια Μπικώφ, ιδιοκτήτρια της σχολής lifeguard Hellas, μαζί με το σύζυγό της, Σπύρο Μητριτσάκη, επισκέφθηκαν την Κερατέα όπου βρίσκονται τα συγκεκριμένα ζωάκια υπό την φιλοξενία της Αυγερινού Σοφίας, στην ιδιωτική πανσιόν ζώων που διατηρεί, για να δουν την κατάστασή από κοντά», πρόσθεσαν.
Βαριές ποινές για την κακοποίηση ζώων
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα έχει καθιερωθεί για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και να προάγει μια κουλτούρα σεβασμού και προστασίας τους, με στόχο τη μείωση και την εξάλειψη της κακοποίησής τους. Συχνά συναντάμε θλιβερές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, όπου γάτες και σκύλοι υφίστανται απάνθρωπη μεταχείριση μέχρι τον θάνατο.
Παρόλες τις βελτιώσεις στη νομοθεσία με αυστηρότερες κυρώσεις για τους κακοποιούς ζώων, η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης. Η σύγχρονη νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί, με την κακοποίηση των ζώων να θεωρείται πλέον κακούργημα, με ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών. Ο ορισμός της κακοποίησης περιλαμβάνει πράξεις όπως ο βασανισμός ή ο θάνατος του ζώου με εσκεμμένο τρόπο, όπως δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, ή ακόμα και η επιβολή έντονου πόνου ή εξάντλησης. Αυτά τα περιστατικά αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Οι κανόνες για την προστασία των ζώων βασίζονται στις εξής πέντε ελευθερίες
1.την απαλλαγή από την πείνα και τη δίψα
2.την απαλλαγή από τις καταπονήσεις
3.την απαλλαγή από τους πόνους, τους τραυματισμούς και τις νόσους
4.το δικαίωμα έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς
5.την απαλλαγή από τον φόβο και την ψυχική ταλαιπωρία
Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς
Οι τετράποδοι φίλοι μας γίνονται μέλη της οικογένειάς μας από τη στιγμή που τους υιοθετούμε, και η σχέση μας με αυτά διέπεται από σεβασμό, δικαιώματα και αμέριστη αγάπη, που ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο από τα ίδια. Τα χάδια τους, η αθώα ματιά τους που βλέπει μέσα στην καρδιά μας, το κούνημα της ουράς τους και η ανυποχώρητη χαρά που μας προσφέρουν κάθε φορά που επιστρέφουμε σπίτι, αποτελούν αποδείξεις της αγάπης τους. Αυτή η αγάπη αποτελεί το καλύτερο φυσικό φάρμακο για κάθε έγνοια και άγχος μας. Οι στιγμές χαμόγελου και χαράς που μας χαρίζουν είναι πραγματικά ανεκτίμητες.
Ένα τραγούδι για τον σκύλο
Η μουσικός Ιωάννα Εμμανουήλ και η στιχουργός Γιόλα Αργυροπούλου δημιούργησαν ένα τραγούδι που εκφράζει τη λύπη, τον πόνο και την απόγνωση που βιώνει ένας σκύλος στο Δημοτικό Καταφύγιο, αναμένοντας μια οικογένεια που θα τον υιοθετήσει.
Τα «Βήματα» είναι ένα τραγούδι που αναδεικνύει τη χρόνια ομηρία και τον βιασμό της ψυχής των ζώων. Αναφέρεται στη μη δυνατότητα του αναφαίρετου δικαιώματος της ελευθερίας, που είναι δεδομένο για κάθε ον του πλανήτη. Είναι ένα τραγούδι για τον σκύλο που βρίσκεται πίσω από τα σίδερα, ο οποίος κοιμάται και ξυπνάει στο ίδιο κελί χωρίς να μπορεί να εκτονώσει την ενέργειά του. Είναι ένα ζώο πεταμένο, ξεχασμένο και προδομένο, αλλά παρ’ όλα αυτά παραμένει ο πιο πιστός από όλα.
Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Πώς να προσφέρουμε βοήθεια
1. Προσφέρουμε τροφή και νερό
Σχετικό Άρθρο
Animal’s voice: Γιατί έχουν αυξηθεί οι εγκαταλείψεις σκύλων;
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Animal’s Voice: Γιατί έχουν αυξηθεί οι εγκαταλείψεις σκύλων;
Δήμητρα Γκρους
23.03.2024, 12:48
Αφήνουμε στα σημεία που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αδέσποτα, δοχεία με νερό και ξηρά τροφή. Προσέχουμε πολύ να μην αφήνουμε υπολείμματα από το φαγητό μας (ειδικά όταν αυτό περιλαμβάνει κόκαλα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην υγεία του ζώου). Φροντίζουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες και το κυριότερο να τοποθετούμε τα δοχεία σε ασφαλή σημεία.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζωάκια © Unsplash+/ Getty Images
2. Παρέχουμε φιλοξενία
Αν οι συνθήκες του σπιτιού το επιτρέπουν, αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να φιλοξενήσουμε ένα αδέσποτο ζώο σε ανάγκη και να το βοηθήσουμε να μην επιστρέψει στον δρόμο. Φιλοξενούμε τα αδέσποτα ζώα μέχρι να βρουν το παντοτινό σπίτι τους.
3. Γινόμαστε εθελοντές σίτισης
4. Κοινοποιούμε αγγελίες υιοθεσίας
Δίνουμε ορατότητα στα ζώα που περιμένουν κι εμπνέουμε τους φίλους μας να υιοθετήσουν. Αν μάλιστα έχουμε προσωπική εμπειρία, καλό είναι να τη μοιραστούμε (μαζί με όποια αγγελία αφορά στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων που θα «πέσει» στην αντίληψή μας).
5. Επικοινωνούμε με φιλοζωϊκές οργανώσεις
Μαθαίνουμε πώς μπορούμε να γίνουμε εθελοντές και το θέτουμε ως έναν νέο στόχο!
6. Ενημερωνόμαστε για τα δικαιώματα των ζώων
Για να τα υποστηρίξεις πρέπει να τα γνωρίσεις. Τόσο τα ζώα όσο και τα δικαιώματά τους. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για διάβασμα, ενημέρωση και προβληματισμό σχετικά με την αιτία ύπαρξης αδέσποτων και την κακοποίηση των ζώων. Την επόμενη φορά που κάποιος σκέφτεται να δημιουργήσει περισσότερα ζώα ή να κακοποιήσει ένα ζώο, θα ξέρετε πόσο σοβαρό είναι και θα αντιδράσετε με επιχειρήματα και με καταγγελία στην αστυνομία.
7. Στηρίζουμε οικονομικά τις φιλοζωϊκές
Ακόμη και μία μικρή δωρεά σε φιλοζωικές οργανώσεις ή σωματεία, προσθέτει ένα τεράστιο λιθαράκι στη στήριξη των αδέσποτων ζώων.
8. Προγραμματίζουμε επίσκεψη σε καταφύγια
Χαρτογραφούμε τα καταφύγια αδέσποτων ζώων που βρίσκονται κοντά μας. Οργανώνουμε από τώρα επίσκεψη σε αυτά, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να μάθουμε τις ανάγκες τους και να βοηθήσουμε έμπρακτα.
9. Βοηθούμε τους συνανθρώπους μας
Αν έχουμε στην πολυκατοικία ή στο περιβάλλον μας κάποιον ηλικιωμένο άνθρωπο ή κάποιον άνθρωπο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα με κατοικίδιο, μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια. Από μία βόλτα ή το pet shopping έως μία επίσκεψη στον κτηνίατρο.
10. Υιοθετούμε ένα αδέσποτο
Το κάνουμε συνειδητά, υπεύθυνα και με πολλή αγάπη.
Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων – Για πρώτη φορά δράσεις στα σχολεία
Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων).
Προσδοκώμενα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ημέρας είναι:
• Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
• Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
• Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας.
Ποιες δράσεις θα γίνουν στα σχολεία για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας
Ενδεικτικές δράσεις / δραστηριότητες:
Πραγματοποίηση ομιλιών ενημέρωσης και πληροφόρησης της σχολικής κοινότητας με πρόσκληση ειδικών, ατόμων που ασχολούνται με τη φύλαξη άγριων ζώων ή/και ζώων συντροφιάς και εργαζόμενων ή εθελοντών φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων.
Υλοποίηση παιδαγωγικά κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με τη φιλοζωία, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.
Παρακολούθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ έγκριτων φορέων, που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και τη φιλοζωία, παιδαγωγικά κατάλληλων για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.
Δημιουργία ψηφιακού υλικού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, πολυτροπικά και πολυμεσικά κείμενα και αφίσες) και διάχυσή του μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας ή/και δημοσίευσή του στη σχολική εφημερίδα.
Υλοποίηση πρωτοβουλίας / καμπάνιας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.
Επίσκεψη σε καταφύγια ζώων άγριας ζωής και κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενημέρωση των μαθητών /-τριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα.
Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη βιοποικιλότητα και τη φιλοζωία.
Υλοποίηση δράσεων σίτισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου, π.χ.
τοποθέτηση ταϊστρών, ποτιστρών κ.ά.
Δράσεις των σχολείων για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας
Δράσεις των σχολείων για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας © Karla Robinson/ Unsplash
Θέλεις να υιοθετήσεις ή να βοηθήσεις ένα αδέσποτο;
Θέλεις να βοηθήσεις ή να βρεις για να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζωάκι; Δες πού μπορείς να απευθυνθείς.
Δήμος Αθηναίων
Μέσα από το Animal City of Athens του τμήματος Αστικής Πανίδας του δήμου που αφορά τα αδέσποτα, μπορείς να δεις όλα τα ζωάκια με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες τους που αναζητούν μια φιλόξενη στέγη στην Αθήνα. Ακόμα έχεις τη δυνατότητα να καταγγείλεις περιστατικά κακοποίησης και να δηλώσεις ένα αδέσποτο που βρήκες στον δρόμο ή αν χάθηκε το δικό σου. animalscityofathens.gr, Αιόλου 47, 2103239201-202
Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν κατόπιν ραντεβού να επισκεφτούν την ΕΦΕ για να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο. Κορωπί, Αττική Οδός, Έξοδος Κ1-Τοπικές Οδοί, 2106020202, www.filozoiki.gr
Stray.gr
Μη κερδοσκοπικό σωματείο περίθαλψης και προστασίας αδέσποτων, που ιδρύθηκε το 2003 από εθελοντές που γνωρίστηκαν μέσω ίντερνετ. Δεν έχουν καταφύγιο, τα ζώα φιλοξενούνται στα σπίτια τους. Εκτός από υιοθεσία, μπορείτε και να φιλοξενήσετε ένα αδέσποτο μέχρι να βρει μόνιμο σπίτι. www.stray.gr
Σύλλογος Φίλων Ζώων Χαλανδρίου
Όπως λένε και οι ίδιοι, στόχο έχουν να προσφέρουν μια ευκαιρία στα αδέσποτα σκυλιά και γάτες να ζήσουν με αξιοπρέπεια ανάμεσά μας.
www.filoizwwnhalandriou.wordpress.com, τηλέφωνα επικοινωνίας 6973698750, 2106814276
Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
Βοwie. Ωραίο όνομα για γάτo. Είναι ένα από τα ζωάκια (γατάκια και σκυλάκια) που δίνονται για υιοθεσία από τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης. Μπορείτε να βοηθήσετε και ως εθελοντής στις δράσεις της. www.zeil.gr, 6976131680
Save a Greek Stray
Φιλοζωική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία λειτουργεί καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Στην ιστοσελίδα της θα δείτε κάποιες πολύ όμορφες ιστορίες με happy ending.
www.saveogreekstray.gr, 2295035612
Dogs’ Voice
Μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί από το 2015, με ψηφιακή πλατφόρμα για υιοθεσίες αλλά και φιλοξενίες αδέσποτων σκύλων.
www.dogsvoice.gr Διεύθυνση: Πλατεία Κλαυθμώνος,210322 5967
Πηγή