Χρωστάς στο κράτος, μπαίνεις φυλακή: Βαριές ποινές για όσους έχουν χρέη προς το Ελληνικό δημόσιο
Πολλοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φυλάκισης λόγω των οφειλών τους προς το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δεν έχουν καταβάλει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με αναφορές της εφημερίδας «Δημοκρατία», αυτές οι οφειλές περιλαμβάνουν πλέον και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια και που δεν έχουν εξοφληθεί, μαζί με τα πρόσθετα ποσά λόγω τόκων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε εγκύκλιο με σκοπό να διευκρινίσει τις διαδικασίες που αφορούν τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται ο αριθμός των ατόμων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα:
- Για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ, οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν πιθανή φυλάκιση διάρκειας ενός έτους τουλάχιστον.
- Για οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, οι ποινές ενδέχεται να ξεπεράσουν τα τρία έτη.
Ο οφειλέτης μπορεί να αποφύγει τη φυλάκιση και να μην τιμωρηθεί, εφόσον εξοφλήσει πλήρως το χρέος του πριν τη διαδικασία εκδίκασης του ποινικού κομματιού της υπόθεσής του, είτε σε πλήρη έκταση είτε με την εφαρμογή ενός σχεδίου αποπληρωμής των οφειλών του.
Οι κυρώσεις φυλάκισης επιβάλλονται για χρέη προς την Εφορία καθώς και για οφειλές προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αναφέρει η Δημοκρατία.
ΑΑΔΕ: Οι «καμπάνες» για ξέπλυμα
Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, θεσπίζονται αυστηρότερες κυρώσεις για αδικήματα που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Το διοικητικό πρόστιμο για αυτές τις παραβάσεις παραμένει από 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ, αλλά οι χρηματικές ποινές αυξάνονται σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί το κέρδος από την παράβαση – φθάνοντας έως τα 4.000.000 ευρώ από 1.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα, εάν η δραστηριότητα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις γίνεται για λογαριασμό νομικού προσώπου ή οντότητας από φυσικό πρόσωπο που διατηρεί θέση διεύθυνσης ή άλλη σημαντική θέση μέσα σε αυτό ή έχει εξουσία εκπροσώπησης ή απόφασης για λογαριασμό του, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο ή την οντότητα, εκ των προτέρων ή συγκεντρωτικά, τα ακόλουθα μέτρα κύρωσης:
- Διοικητικό πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ. Το εξορθολογισμένο ποσό του προστίμου ορίζεται τουλάχιστον διπλάσιο του κέρδους που προκύπτει από την παράβαση, εφόσον είναι πρακτικά εφικτός ο υπολογισμός του κέρδους, ή, εφόσον δεν είναι, σε 4.000.000 ευρώ.
- Οριστική ή προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ή αναστολή δραστηριότητας για έναν μήνα έως δύο έτη, ή και διάλυση του νομικού προσώπου ή της οντότητας.
- Απαγόρευση εκτέλεσης ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή δημιουργίας νέων υποκαταστημάτων για την ίδια χρονική περίοδο.
- Αποκλεισμός από δημόσιες ενισχύσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, και άλλες δημόσιες παροχές.
- Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται πάντοτε, ανεξαρτήτως των άλλων κυρώσεων. Οι ίδιες κυρώσεις εφαρμόζονται επίσης όταν ένα φυσικό πρόσωπο, με σημαντική θέση σε νομικό πρόσωπο ή οντότητα, συμμετέχει σε αδικήματα αυτού του είδους.
Εάν η έλλειψη εποπτείας από ένα φυσικό πρόσωπο οδηγεί σε επιτροπή αδικήματος από υποτιθέμενο υποφερόν μέλος του νομικού προσώπου ή της οντότητας, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ. Το εξορθολογισμένο ποσό του προστίμου ορίζεται τουλάχιστον διπλάσιο του κέρδους που προκύπτει από την παράβαση, εφόσον είναι πρακτικά εφικτός ο υπολογισμός του κέρδους, ή, εφόσον δεν είναι, σε 2.500.000 ευρώ.
Πηγή