Κλείδωσε ο καιρός για το Πάσχα ’24: Έτσι θα ψήσουμε αρνί ανά την Ελλάδα – Πότε έρχεται πτώση θερμοκρασίας

April 7, 2024

Κλείδωσε ο καιρός για το Πάσχα ’24: Έτσι θα ψήσουμε αρνί ανά την Ελλάδα – Πότε έρχεται πτώση θερμοκρασίας


Διαφ.

Καθώς το Πάσχα 2024 πλησιάζει, οι προβλέψεις για τον καιρό είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας, με τον Απρίλιο να δίνει μια γεύση καλοκαιριού και να υπόσχεται έναν ευχάριστα θερμό Μάιο.

Μάιος 2024

Ο Μάιος ξεκινά με υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, υποσχόμενος ζεστές και ανοιξιάτικες μέρες. Η πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές είναι υψηλή, με τις θερμοκρασίες να κινούνται μεταξύ 17-26 βαθμών Κελσίου. Προς το τέλος του μήνα, οι τοπικές μπόρες θα δροσίσουν την ατμόσφαιρα, προσφέροντας μια ευχάριστη αλλαγή.

Ιούνιος 2024

Ο Ιούνιος ξεκινά με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά μια αναπάντεχη κακοκαιρία στα μισά του μήνα θα φέρει βροχές και ψυχρότερο καιρό, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους 13-19 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, προς το τέλος του μήνα αναμένεται σταδιακή άνοδος, χωρίς σημαντικά καιρικά φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

Ο Ιούλιος θα χαρακτηριστεί από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, με το πρώτο μισό του μήνα να φέρνει θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα, κυρίως μεταξύ 19 και 25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Ο Αύγουστος ξεκινά με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, ενώ στις βορειοανατολικές περιοχές θα διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα. Ισχυρός καύσωνας αναμένεται από τις 11 έως τις 21 του μήνα. Ακολουθεί ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τις 22 έως τις 26, προκαλώντας μια αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Το τέλος του μήνα φέρνει βελτιωμένο καιρό με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, προσφέροντας μια ήπια κατάληξη στο καλοκαίρι.

Μερομήνια 2024: Πώς προβλέπουν τον καιρό

Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.

Τα Μερομήνια είναι οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου κατά τις οποίες σύμφωνα με την παράδοση κάποιοι μπορούν να προβλέψουν τον καιρό για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η λέξη προέρχεται από το «μέρα» και «μήνας» καθώς σε κάθε μέρα από αυτές αντιστοιχεί ένας πλήρης κύκλος του φεγγαριού ή αλλιώς ένας μήνας.

Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Μερομήνια 2024: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ζήσουμε – Συμβαίνει μια φορά στα 284.000 χρόνια

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φυσικά όλοι βλέπουμε τα αποτελέσματά της με ακραία φαινόμενα ακόμα και σε μέρη του πλανήτη που όλα αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια θα θύμιζαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Μια μελέτη, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the American Meteorological Society, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και φέρνει ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο που συνέβη τελευταία φορά πριν από… 284.000 χρόνια!

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κλιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Till Kuhlbrodt, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα ευρήματά του, θεωρώντας τα ως μια πιθανή προεπισκόπηση των ακραίων κλιματικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες.

Ποια ήταν όμως αυτά; Εντόπισε πρωτοφανή ζέστη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής κατά το περασμένο έτος.

Κάτι που απλά σημαίνει πως η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως αναφέρει το Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα, με μακροπρόθεσμο μέσο όρο αύξησης περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Για όλα αυτά έπαιξε κομβικό ρόλο το έτος 2023, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων πυρκαγιών στον Καναδά και σοβαρών πλημμυρών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Υποστηρίζει ότι χωρίς σημαντική δράση, τέτοιες καταστροφές θα μπορούσαν να γίνουν ο νέος κανόνας σε έναν κόσμο με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, ένα σενάριο που η ανθρωπότητα επιθυμεί να αποφύγει.

Από την πλευρά του, ο Brian McNoldy, επιστήμονας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι που σχολίασε την μελέτη, υπογράμμισε το αφύσικο των περσινών επιπέδων θερμοκρασίας στον Βόρειο Ατλαντικό, περιγράφοντάς τα ως ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά σε 284.000 χρόνια!

Υπάρχει όμως ένα τεράστιο «αλλά» στην μελέτη. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα κλιματικά μοντέλα υποεκτιμούν συνήθως τα στοιχεία και λαμβάνουν ως δεδομένο το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και φυσικά την αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασία μέχρι και 3 βαθμούς…

Μερομήνια 2024: Αδιανόητο αυτό που συνέβη τον χειμώνα

Ο χειμώνας φεύγει και επίσημα σε λίγες ημέρες -αν και δεν ήρθε ποτέ πραγματικά, και αυτό γιατί η θερμοκρασιακή εικόνα των δυο πρώτων μηνών (Δεκέμβριος – Ιανουάριος) του φετινού χειμώνα ήταν πραγματικά πολύ θερμή.

Κάτι ανάλογο αναμένεται και για τον Φεβρουάριο που μας αφήνει για να υποδεχτούμε την άνοιξη, η οποία, σύμφωνα με μακροπρόθεσμα στοιχεία αναμένεται τον πρώτο μήνα να έχει αρκετές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), τον φετινό Δεκέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο σύνολο της χώρας σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών.

«Ο περασμένος Δεκέμβριος είχαμε μια κατάσταση με υψηλές αποκλίσεις από τις κανονικές θερμοκρασίες με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Καταγράψαμε 3,3 βαθμούς πιο πάνω από τον μέσο όρο των κανονικών μεγίστων τιμών που είχαμε τον Δεκέμβριο.

Μιλάμε δηλαδή για μια πολύ μεγάλη απόκλιση» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του meteo.gr.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον Ιανουάριο που σε όλες τις περιφέρειες της χώρας καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

«Το σημαντικό είναι ότι οι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, Μακεδονία, Θράκη αλλά και η Θεσσαλία είχαν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις δηλαδή 2,5 βαθμούς πάνω από τους μέσους όρους που έχουμε στη μέγιστη θερμοκρασία για τον Ιανουάριο» επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας στις χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης – το φαινόμενο δεν επηρέασε μόνο την Ελλάδα- οφείλεται στο γεγονός βρεθήκαμε εκτός πολικής δίνης, δηλαδή οι αέριες μάζες που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας όπως και σε άλλες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης ο πολικός αεροχείμαρρος περιόρισε τις αέριες μάζες να κινηθούν από τα βόρεια προς τα νότια.

«Ουσιαστικά η κυκλοφορία ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε στις ψυχρές αέριες μάζες να κατέβουν προς τα νότια. Παρά μόνο σε αυτά τα διαλείμματα κρύου που προαναφέραμε.

Οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Σκανδιναβία και τη βόρεια Ρωσία που επηρεάζουν την Ελλάδα έμειναν εκεί όπου είχαμε και βαρύ χειμώνα. Υπήρξε επομένως μια μεγάλη αντίθεση της βόρειας Ευρώπης με την κεντρική και νότια. Αυτό είναι καλό για το ενεργειακό πρόβλημα αλλά κακό για την αγροτική παραγωγή» ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος.

Πριν από λίγες ημέρες το βρετανικό δίκτυο The Guardian δημοσίευσε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία ο Φεβρουάριος, που μας αφήνει σε λίγα 24ωρα, βρίσκεται σε πορεία για να σπάσει κάθε ρεκόρ ζέστης αφού η παγκόσμια θέρμανση που οφείλεται και στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά και στη φάση Ελ Νίνιο ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στην ξηρά και τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

«Ο πλανήτης θερμαίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Βλέπουμε ραγδαίες αυξήσεις της θερμοκρασίας στον ωκεανό», δήλωσε ο δρ Joel Hirschi, αναπληρωτής επικεφαλής της μοντελοποίησης θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το εύρος με το οποίο καταρρίφθηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας το 2023 και τώρα το 2024 ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, αν και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: