Πανελλήνια συγκίνηση για τον Γιάννη Φέρτη: Η σπουδαία καριέρα, οι 3 γάμοι χωρίς παιδιά & το μεγάλο παράπονο
Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, το πρωί της Κυριακής (14/4/24).
Ο θάνατος του Γιάννη Φέρτη, ήρθε μόλις μία εβδομάδα πριν τα 86α γενέθλιά του. Ήταν γεννημένος την 21η Απριλίου του 1938 και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό, που τον γνώρισε μέσα από τους σπουδαίους ρόλους του, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Ήταν πρωταγωνιστής από τη δεκαετία του 1961 έως και 2024, σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, στην πρόζα και το αρχαίο δράμα.
Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου ανέβασε σημαντικά θεατρικά έργα όπως: Ο γλάρος του Αντόν Τσέχοφ, Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος του Όσκαρ Ουάιλντ, Ο δάσκαλος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, Βρικόλακες του Ερρίκου Ίψεν.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, πρωταγωνίστησε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο Νυφικό κρεβάτι του Γιαν ντε Χάρντογκ, με τον θίασο Καρέζη – Καζάκου στην Παναγία των δολαρίων του Γκάρσον Κάνιν και με τους Μάνο Κατράκη και Μελίνα Μερκούρη στο έργο Συντροφιά με τον Μπρεχτ του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Στον κινηματογράφο, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία Ποια είναι η Μαργαρίτα με την Τζένη Καρέζη.
Την επόμενη χρονιά ερμήνευσε τον Ορέστη στην Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ταινία που απέσπασε 25 διεθνείς διακρίσεις (μεταξύ των οποίων και υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας).
Το 2008 κέρδισε το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία Σκλάβοι στα δεσμά τους σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση.
Στην τηλεόραση, έπαιξε σε περισσότερες από 15 σειρές, με σημαντικότερες τη Δασκάλα με τα χρυσά μάτια και τον Συμβολαιογράφο το 1979.
Το 1971, μαζί με την Αφροδίτη Μάνου κυκλοφόρησαν το ντουέτο Σαν με κοιτάς. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε ως ηχητική επένδυση για την ταινία Εκείνο το καλοκαίρι και συμπεριλήφθηκε σε αρκετά άλμπουμ.
Με την ιδιαίτερα εκφραστική φωνή του, ο Γιάννης Φέρτης έχει “ντύσει” πληθώρα διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Καταγόταν από το ορεινό χωριό Δάφνη του Νομού Φθιώτιδας. Αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Πρώτη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου από το 1963 έως το 1972 και δεύτερη η ηθοποιός Μιμή Ντενίση από το 1981 έως το 1988. Από το 2001 ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη.
Ο σπουδαίος ηθοποιός έκανε τρεις γάμους χωρίς να αποκτήσει παιδιά.
Πρώτη σύζυγός του υπήρξε η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου από το 1963 έως το 1972 και δεύτερη η ηθοποιός Μιμή Ντενίση από το 1981 έως το 1988.
Από το 2001 ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη.
Πέθαvε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης
Σε ηλικία 86 ετών, έκλεισε το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του ο επιφανής ηθοποιός Γιάννης Φέρτης.
Αναφορικά με το γεγονός, πληροφορίες αναφέρουν ότι απεβίωσε το πρωί της Κυριακής 14.04, προκαλώντας βαθιά θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο. Την είδηση επιβεβαίωσαν μέσω αναρτήσεων τους τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, όσο και ο Αντώνης Μποσκοΐτης.
Ποιος ήταν ο επιφανής ηθοποιός Γιάννης Φέρτης:
Γεννημένος τον Απρίλιο του 1938, ο Γιάννης Φέρτης αποφοίτησε από την Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958 και από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα στον κόσμο του θεάτρου.
Το ντεμπούτο του στη θεατρική σκηνή σημειώθηκε το 1959, όταν εμφανίστηκε στο έργο Η ηλικία της νύχτας του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν σημαντικά έργα όπως ο Όρνιθες του Αριστοφάνη, η Ευρυδίκη του Ζαν Ανούιγ, το Γλυκό Πουλί της Νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς και ο Δικέφαλος Αετός του Ζαν Κοκτώ. Ήταν επίσης συνιδρυτής του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και συμμετείχε σε έργα όπως Καπιταίν Σελ Καπιταίν Εσό του Σερζ Ρεζβάνι και Η Μάνα του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
Για δέκα ολόκληρα χρόνια, από το 1967, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, παρουσίασαν σημαντικά θεατρικά έργα.
Εκτός από το θέατρο, υπέδειξε μεγάλη συμβολή και στο Αρχαίο Θέατρο, στον ελληνικό κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Σε προσωπικό επίπεδο, παντρεύτηκε τρεις φορές, πρώτα την Ξένια Καλογεροπούλου, έπειτα τη Μιμή Ντενίση, και τέλος τη Μαρίνα Ψάλτη από το 2001 και μετά.
Πηγή