Σάρωσε η χώρα μας: 16 ελληνικά ορεκτικά στα καλύτερα 100 του κόσμου – Ο τσιπουρομεζές που αποθέωσαν οι σεφ
Η νέα λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα ορεκτικά παγκοσμίως περιλαμβάνει 16 εξαιρετικά ελληνικά πιάτα. Αυτή η επιτυχία αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση για την ελληνική γαστρονομία, η οποία έχει ήδη κερδίσει θέση στην τρίτη θέση της συγκεκριμένης κατάταξης.
Μετά την επιτυχία του ελληνικού καφέ στην παγκόσμια σκηνή, αυτή η προσθήκη 16 ελληνικών ορεκτικών στη λίστα αποτελεί λόγο περαιτέρω υπερηφάνειας για την ελληνική κουζίνα.
Η εν λόγω λίστα ανανεώθηκε χθες, στις 15 Απριλίου 2024.
Τέταρτη Θέση: Ο Ντάκος
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τέσσερα από τα πρώτα 13 ορεκτικά στη λίστα ανήκουν στην ελληνική κουζίνα, με τον ντάκο να βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Αναφέρεται η χρήση διαφορετικών ποικιλιών ελιάς, όπως η Κορωνέικη, η Λιανή ή οι Τσουνάτες. Ως παραδοσιακό συστατικό χρησιμοποιείται η μυζήθρα αντί για τη φέτα, η οποία συνήθως επιλέγεται για τουριστικούς προορισμούς. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και αλατίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.
Πέμπτη Θέση: Το Σαγανάκι
Στην επόμενη θέση βρίσκεται το δημοφιλές σαγανάκι. Ενώ οι παραλλαγές του πιάτου διαφέρουν ανάλογα με την τοπική παράδοση, όπως η χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα κλασικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει το χαρακτηριστικό του σχήμα.
Δέκατη Θέση: Συμιακό Γαριδάκι
Στη δέκατη θέση της λίστας εμφανίζεται το Συμιακό γαριδάκι, ένα μικρό καρκινοειδές που ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση του και έχει αποκτήσει ευρεία φήμη σε όλη την επικράτεια και πέραν αυτής.
13η Θέση: Τζατζίκι
31 Θέση: Σκοπελίτικη Τυρόπιτα
45η Θέση: Τυρόπιτα
50η Θέση: Κεφτεδάκια
53η Θέση: Μπακαλιάρος
55η Θέση: Καλαμαράκια Τηγανητά
60η Θέση: Κοκορέτσι
64η Θέση: Χταπόδι στη Σχάρα
76η Θέση: Σπανακόπιτα
86η Θέση: Φάβα
93η Θέση: Κοκκινιστό
94η Θέση: Απάκι
99η Θέση: Τυροκαυτερή
Δείτε την Παγκόσμια Λίστα της Taste Atlas εδώ.
Ρίξαμε τους Ιταλούς στο “καναβάτσο”: O Ελληνικός φρέντο ξεπέρασε τον καπουτσίνο και έγινε πλέον παγκόσμια γνωστός
Πηγή