Αντιγηραντικό, ανακουφίζει από δυσπεψία & φούσκωμα: Το αρχαίο θεραπευτικό φυτό που κάνει “θαύματα” στο έντερο
Το σαλέπι είναι ένα αρχαίο φυτό, στις θεραπευτικές ιδιότητες του οποίου έχουν αναφερθεί ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος και ο Γαληνός.
Η ρίζα του συνήθως κονιορτοποιείται και προστίθεται στο νερό, για να λειτουργήσει ως φάρμακο.
Οι άνθρωποι το καταναλώνουν για προβλήματα πέψης, όπως καούρα, αέρια και δυσπεψία, ενώ χρησιμοποιείται και για τη διάρροια, ιδιαίτερα στα παιδιά.
Είναι μια φυτική σκόνη που παρασκευάζεται από αποξηραμένους κονδύλους διαφόρων ειδών ορχιδέας, έχει διακριτικό άρωμα και γλυκιά γεύση και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε πολλά ποτά και επιδόρπια σε όλο τον κόσμο.
Το εν λόγω φυτό χρησιμοποιείται κυρίως στην Ανατολή, αλλά και στην Ελλάδα, ως χειμωνιάτικο θερμαντικό, μαλακτικό και θρεπτικό ρόφημα.
Τα 6 οφέλη που έχει το σαλέπι για την υγεία
Ανακουφίζει από την καούρα, τα αέρα του εντέρου, το φούσκωμα και τη δυσπεψία
Ανακουφίζει από τη διάρροια
Βελτιώνει την όραση
Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Συμβάλλει στην αντιγήρανση
1. Ανακουφίζει από την καούρα, τα αέρια του εντέρου, το φούσκωμα και τη δυσπεψία
Το σαλέπι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της καούρας, των αερίων του εντέρου, του φουσκώματος και της δυσπεψίας. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μια από τις κοινές αιτίες της καούρας.
Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν επίσης τις κινήσεις του εντέρου και βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μια από τις κοινές αιτίες των αερίων του εντέρου και του φουσκώματος.
2. Ανακούφιση από τη διάρροια
Το σαλέπι έχει στυπτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της διάρροιας. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μια από τις κοινές αιτίες της διάρροιας.
3. Βελτιώνει την όραση
Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών από τη φθορά. Περιέχει επίσης βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.
4. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία
Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες. Περιέχει επίσης βιταμίνες Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου.
5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις. Περιέχει επίσης βιταμίνες C και E, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
6. Συμβάλλει στην αντιγήρανση
Το σαλέπι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, C και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του δέρματος.
Τι πρέπει προσέχουν στην κατανάλωση σαλεπιού
Το σαλέπι μπορεί να είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι πιθανές παρενέργειες δεν είναι γνωστές. Για παράδειγμα, δεν είναι αρκετά γνωστά για τη χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, επομένως καλό θα είναι να αποφύγετε τη χρήση του.
Η κατάλληλη δοσολογία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία του χρήστη και πολλές άλλες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του κατάλληλου εύρους δόσεων για το σαλέπι.
Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα ασφαλή και οι δόσεις μπορεί να είναι σημαντικές. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση.
Σαλέπι: Το ιδανικό ρόφημα για τον χειμώνα, οι ασθένειες που καταπολεμά και πως να το φτιάξετε μόνοι σας
Σαλέπι: Πρόκειται για το ρόφημα, το οποίο χρησιμοποιείται για την τόνωση των ασθενών κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης τους. Δρα κατά της δυσεντερίας και του ξερόβηχα με φλογώσεις. Το σαλέπι προέρχεται από την αποξήρανση και κονιορτοποίηση του βολβού ενός φυτού. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα.
Σαλέπι: Τα συστατικά
περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη, πολύ άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων.
Οι θερμαντικές του ιδιότητες του οφείλονται κατά κύριο λόγο στο αμυλο-γλίσχρασμα που περιέχει ο βολβός που όμως μπορεί να αντικατασταθεί άψογα από άλλα αμυλο-γλισχρασματούχα υλικά της φύσης όπως θα δούμε πιο κάτω, έχοντας τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας καθώς και όμοια τέρψη όπως αυτή που παραδοσιακά το σαλέπι χαρίζει.
Όπλο λοιπόν, στην έξαρση των εποχικών ιώσεων μπορεί να αποτελέσει το σαλέπι. Στην σημερινή εποχή, πίνεται ως ρόφημα ή χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών.
Σαλέπι: Οι θεραπευτικές ιδιότητές του
Στις ορχιδέες αυτές και στις θεραπευτικές ιδιότητες τους αναφέρθηκαν ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος αλλά και ο Γαληνός, τονίζοντας την δύναμη του σερνικοβότανου να τονώνει τον οργανισμό των ασθενών, να επουλώνει τις πληγές του στομάχου και του εντέρου αλλά και να ανακουφίζει από τον έντονο βήχα.
Το σαλέπι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη και πολύ άμυλο τα οποία, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ένα υγρό πηκτό και κολλώδες, το θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το σαλέπι, λόγω της κολλώδους φύσης του, επιδρά επουλωτικά στα τοιχώματα του πεπτικού. Επουλώνει έλκη στο στομάχι και στο έντερο. Το σαλέπι είναι επίσης ένα ρόφημα θερμαντικό εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει. Για αυτόν τον λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας ζεστάνει αποτελεσματικά αντί για το τσάι ή άλλα αφεψήματα.
Σαλέπι: Κι άλλες πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητές του
Είναι πλούσιο σε άμυλο και μπορεί να χαρίσει ενέργεια και πνευματική διαύγεια σε άτομα που την χρειάζονται όπως οι μαθητές, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, αλλά και οι ασθενείς.
Περιέχει πολύτιμα μεταλλικά άλατα όπως φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα.
Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη η οποία όταν βράσει με το νερό, μετατρέπεται σε κολλώδη πηχτή ουσία, μαλακτική, κατά του βήχα και των φλεγμάτων.
Το σαλέπι λόγω της κολλώδους φύσης του αλλά και των επουλωτικών συστατικών του επιδρά στο στομάχι και το έντερο αναπλάθοντας τα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.
Οι τονωτικές και αφροδισιακές του ικανότητες εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μυρωδικών όπως της κανέλας, του γαρίφαλου, της πιπερόριζας, της βανίλιας.
Το σαλεπι δεν έχει ιδιαίτερες θερμίδες. Το απλό σαλεπι χωρίς ζάχαρη έχει περίπου 15 θερμίδες ανά μερίδα (1 κουταλάκι του γλυκού των 15 γραμμαρίων), ενώ αν είναι έτοιμη σκόνη αναμεμιγμένη με ζάχαρη, έχει περίπου 30 θερμίδες ανά μερίδα.
Σαλέπι: Τρόποι παρασκευής
Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται, απομακρύνεται το πικρό αιθέριο έλαιο τους και από τη σκόνη τους παρασκευάζεται αυτό το αφέψημα που πωλούν οι «σαλεπτζίδες». Το σαλέπι μπορούμε να το βρούμε σαν σκόνη αναμεμιγμένο με διάφορα άλλο βότανα αλλά και κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και βανίλια για να το παρασκευάσουμε εμείς, με έναν τρόπο παρόμοιο με τον Ελληνικό καφέ.
Είδη σαλεπιού
Στην Ελλάδα μπορούμε να αγοράσουμε αυθεντικό σαλεπι Ιωαννίνων, το σαλεπι από την Πόλη με την αυθεντική πολίτικη συνταγή καθώς επίσης και το σαλεπι θαλάσσης που παρασκευάζεται από ένα είδος φυκιών της Ισλανδίας.
Σαλέπι: Η παρασκευή του
Για δύο ποτήρια ροφήματος, προσθέτουμε 1 κουταλάκι σκόνη. Ανακατεύουμε συνεχώς το ρόφημα καθ΄όλη τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να φουσκώσει (σαν τον ελληνικό καφέ).
Σερβίρουμε το ρόφημα με μέλι ή ζάχαρι, κανέλα και τριμμένο τζίντζερ.
1 φλιτζάνι νερό 2 γαρίφαλα λίγη κανέλα λίγη πιπερόριζα σε σκόνη 1 κουτ. γλ. ζάχαρη (ή παραπάνω αν θέλετε) 1 κουτ. γλ. σαλέπι Βράζουμε το νερό μαζί με τα γαρίφαλα και τη ζάχαρη Κατεβάζουμε το νερό από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι ανακατεύοντας καλά και συνεχώς ώσπου να πάρει την παχύρρευστη υφή του. Αν χρειαστεί το ξαναβάζουμε λίγο στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς (Προσοχή να μη βράσει)Προσθέτουμε κανέλα και πιπερόριζα σε σκόνη και το πίνουμε ζεστό!
Πώς να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι
Υλικά:
– 1 κττ (κουταλάκι του τσαγιού) άμυλο αραβοσίτου (νεσεστες – περιέχει άμυλο-γλισχραμα όπως το σαλέπι).
· 1 κττ ζάχαρη ή γλυκόριζα σε σκόνη.
· Μισό κοφτό κττ κανέλα (περιέχει γλισχρασμα και αυτή).
· 1 με 2 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα) τριμμένα.
· λίγο κακουλές (καρδαμωμο ή και καρδαμο) σε σκόνη ή
· λιγο τζιτζερ (πιπεροριζα) σε σκονη, κατα βουληση
Εκτέλεση :
Σε μια στέγνη κούπα βάζουμε πρώτα το άμυλο και τη ζάχαρη και με λιγάκι δροσερό νερό τα ανακατεύουμε. Παράλληλα σιγοβράζουμε σ’ενα μπρίκι μια φλιτζανα νερό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για 2 με 3 λεπτά προσθέτουμε το καυτό νερό σιγά σιγά στη κούπα ανακατεύοντας συγχρόνως.
Πηγή