Σας περίσσεψε 3η μέρα αρνί από την Κυριακή του Πάσχα; 9 πανεύκολες και γρήγορες συνταγές για να μην το πετάξετε
Ένα από τα πιο απολαυστικά στοιχεία στο πασχαλινό γεύμα είναι το ψητό αρνί με την τραγανή πετσούλα του, που είναι ταυτόχρονα ζουμερή. Ωστόσο, συνηθίζουμε να το προετοιμάζουμε σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα συχνά να περισσεύει για τις επόμενες ημέρες.
Τα υπολείμματα από το πασχαλινό ψητό αρνί μπορούν να μετατραπούν σε έναν εξαιρετικά νόστιμο μεζέ για τις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες, καθώς με την προσθήκη λίγων επιπλέον υλικών, αναδεικνύονται σε ένα μοναδικό και ξεχωριστό γεύμα.
Αφαιρώντας την πέτσα, το κρύο αρνίσιο κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος αλλαντικού, τέλειο για σαλάτες, σάντουιτς ή ακόμα και ως μέρος ενός πιάτου με ορεκτικά. Επιπλέον, με την προσθήκη μερικών απλών υλικών, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα εκπληκτικό γλυκόξινο πιάτο, πίτα, ή ένα αρωματικό ριζότο με την χρήση λίγου τζίντζερ και κάρδαμου.
Σπιτική πίτα με αρνί ή κατσίκι:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- αρνί ή κατσίκι
- 200 γρ. Τυρί ρεγκάτο
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα
- μαϊντανός
- κρεμμύδια
- μάραθος, άνηθος
- γιαούρτι
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
Πως θα τη φτιάξεις
- Ψιλοκόβεις το αρνί που περίσσεψε και τα υπόλοιπα υλικά σου.
- Σε λίγο λάδι σοτάρεις το κρέας.
- Προσθέτεις τα κρεμμύδια και συνεχίζεις το σοτάρισμα.
- Έπειτα προσθέτεις το μάραθο και το μαϊντανό, ανακατεύεις καλά.
- Λαδώνεις ένα ταψί, στρώνεις το ένα φύλλο και από πάνω απλώνεις το γιαούρτι, στη συνέχεια τη γραβιέρα κι από πάνω το κρέας.
- Τέλος ρίχνεις το ρεγκάτο.
- Σκεπάζεις την πίτα με το δεύτερο φύλλο και χαράζεις σε κομμάτια.
- Λαδώνεις ξανά και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C.
Σαλάτα με ανατολίτικα αρώματα:
- Ανακατέψτε 3-4 φλιτζάνια ξεψαχνισμένο ψημένο αρνίσιο κρέας με 1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο και 1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού.
- Ετοιμάστε βινεγκρέτ με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3 κουτ. χυμό λεμονιού, ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο και ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιαντρο.
- Αλατίστε και ανακατέψτε με αυτό το μείγμα αρνιού. Σερβίρετε με μαρούλι και ψημένες αραβικές πίτες.
Σαλάτα με φασόλια και φέτα
- Ανακατέψτε 2 φλιτζάνια βρασμένα φασόλια (ακόμη και από κονσέρβα, αρκεί να τα ξεπλύνετε και να τα στραγγίσετε), 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη φέτα, 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο, 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 3-4 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και 2 φλιτζάνια ξεψαχνισμένο ψημένο αρνίσιο κρέας.
- Ετοιμάστε μία βινεγκρέτ με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, λίγο ξερό βασιλικό και περιχύστε με αυτό τη σαλάτα. Ανακατέψτε και σερβίρετε με ψημένο ζυμωτό ψωμί.
Ριγκατόνι με μελιτζάνες, ντομάτα και δεντρολίβανο:
- Σοτάρετε 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο και 2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους, με 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο.
- Αφού μαραθούν τα λαχανικά, ρίξτε 2 φλιτζάνια ντοματάκια κονκασέ, 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας, 1 κουταλάκι τριμμένο ξερό δεντρολίβανο ή 1 κουταλιά φρέσκο, λίγο θυμάρι και ελάχιστη ζάχαρη.
- Αλατίστε και βράστε τη σάλτσα για 15 λεπτά.
- Βράστε ξεχωριστά τα ριγκατόνι, στραγγίστε τα και ρίξτε τα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
- Αφήστε τα να πάρουν μία βράση για 1-2 λεπτά και σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αρνάκι φούρνου με κρούστα γιαουρτιού
- Κόψτε σε μικρότερα κομμάτια 3 μελιτζάνες, 5-6 κολοκυθάκια και 4 ντομάτες.
- Βάλτε τα σε ένα ταψί με 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ραντίστε τα με 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, αλατίστε και ψήστε τα στους 200ο C για 30 λεπτά.
- Βάλτε τα ψημένα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος (σχετικά βαθύ) και ρίξτε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας.
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά προσθέτοντας 1 κουταλιά ξερά ανάμεικτα μυρωδικά (βασιλικό, θυμάρι, δεντρολίβανο και εστραγκόν).
- Χτυπήστε σε ένα μπολ 3 φλιτζάνια γιαούρτι με 2 αβγά, 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα και αλατοπίπερο.
- Σκεπάστε με το μείγμα αυτό τα λαχανικά με το κρέας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και το σερβίρετε.
Ριζότο με κάρδαμο και τζίντζερ
- Ξεκινήστε το ριζότο σοτάροντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρύζι σε λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέστε στο σοτάρισμα 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και 5-6 σπόρους κάρδαμου (τους σπάζετε και χρησιμοποιείτε τα μαύρα σποράκια).
- Προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας και συνεχίστε με την παρασκευή του ριζότου όπως την ξέρετε. Ο συνδυασμός του τζίντζερ με το κάρδαμο αρωματίζει το ριζότο και κάνει πιο δροσερό το αρνίσιο κρέας.
Παραλλαγή στο στρογκανόφ
- Σοτάρετε σε 3 κουταλιές βούτυρο 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και 2 τριμμένες σκελίδες σκόρδου.
- Ρίξτε 500 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια και αφήστε τα σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Σβήστε με λίγο μπράντι και ρίξτε στο μείγμα 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας, 4-5 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα.
- Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε με βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή με ταλιατέλες.
Με γλυκόξινη σάλτσα
- Ψιλοκόψτε 2 ξερά κρεμμύδια, 2 καρότα, 3 κολοκυθάκια και 2 πολύχρωμες πιπεριές.
- Σοτάρετέ τα σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και αφού μαλακώσουν, ρίξτε στην κατσαρόλα 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας.
- Ανακατέψτε 2 κουταλιές ξίδι με 2 κουταλιές κέτσαπ και 2 κουταλιές μέλι και ρίξτε τα στα σοταρισμένα λαχανικά με το αρνάκι, αλατίστε και το γλυκόξινο αρνάκι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Πίτα του βοσκού
Για μείγμα με αρνί
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 κιλά ψητο αρνί έτοιμο ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζάνι αλεύρι
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/8 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
- 2 1/2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (χρησιμοποιήστε περισσότερο ή λιγότερο να προσαρμόσετε το πάχος, όπως απαιτείται)
- 2 κούπες ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα (καρότα- αρακά)
Για την επικάλυψη πατάτας
- 2 1/2 κιλά πατάτες
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
- πρέζα πιπέρι καγιέν
- 1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα
- 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση
Για μείγμα αρνιού
Σε μια κατσαρόλα και σε υψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε το λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψημένο αρνί.
Κατόπιν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, την κανέλα, την κέτσαπ, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού το μείγμα και τότε ρίχνουμε το νερό ή ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά (καρότο – αρακά) και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα του κιμά και το ρίχνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ για φούρνο.
Για την επικάλυψη πατάτας
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες με αλάτι και πιπέρι για 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1/4 φλιτζάνι τυρί κρέμα, 1/4 κιλό τυρί ένταμ τριμμένο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι η με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
- Ταυτόχρονα σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα, το ρίχνουμε στον πουρέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ πάνω από το μείγμα του κιμά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά.
Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το περισσευούμενο φαγητό;
-Όλα τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει ή να ξαναζεσταθούν ή να τοποθετηθούν στο ψυγείο ή την κατάψυξη 2 ώρες μετά το μαγείρεμά τους κι αν ο καιρός είναι ζεστός, το διάστημα αυτό μειώνεται στη μία ώρα.
-Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, μη φυλάσσετε τα αποφάγια για περισσότερες από 4 ημέρες και αν σας μυρίσουν περίεργα ή έχουν αμφίβολη όψη, καλύτερα να μην τα δοκιμάσετε.
-Όταν τα ξαναζεστάνετε, φροντίστε να τα ζεστάνετε καλά, γιατί αν είναι μισο-ζεσταμένα, αυξάνετε την πιθανότητα δηλητηρίασης. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε σωστά καθώς τα ζεσταίνετε στους 80 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να αποκτήσει το φαγητό την ίδια θερμοκρασία παντού.
-Τοποθετήστε το φαγητό που περίσσεψε σε μικρά και χαμηλά τάπερ και καλύψτε τα καλά. Μην τα βάζετε ακριβώς δίπλα σε άλλα τάπερ και προτιμήστε να αφήνετε λίγο κενό μεταξύ τους, έτσι ώστε να ψύχονται καλύτερα. Τα μικρά μεγέθους τάπερ, επίσης, πετυχαίνουν ακριβώς αυτό, αφού στα μεγάλα, το φαγητό που βρίσκεται στη μέση παραμένει ζεστό για περισσότερο χρόνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων, χωρίς να υπάρχει μια ορατή αλλοίωση στο φαγητό.
Πηγή