Έκανε βόλτα στην παραλία της Κύμης και φωτογράφισε «ιπτάμενο πλοίο» – Πώς εξηγείται το φαινόμενο

May 11, 2024

Έκανε βόλτα στην παραλία της Κύμης και φωτογράφισε «ιπτάμενο πλοίο» – Πώς εξηγείται το φαινόμενο


Διαφ.

Η Fata Morgana, που εμφανίστηκε ανοιχτά της Κύμης, όπου το πλοίο «Αχιλλέας», που εκτελούσε τη γραμμή Σκύρος-Κύμη-Σκύρος, φαίνεται σαν να «αιωρείται» πάνω στην θάλασσα, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Ειδικότερα, όταν ο καιρός είναι ήπιος, η απρόσκοπτη αλληλεπίδραση μεταξύ του ζεστού υπερκείμενου αέρα και του πυκνότερου ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους μπορεί να δράσει ως διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο.

Το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως τις πρωινές ώρες, μετά από μια ψυχρή νύχτα, που έχει ως αποτέλεσμα τη διαφυγή θερμότητας δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα.

Η πρώτη αναφορά σε Fata Morgana στα αγγλικά, το 1818, αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό που παρατηρήθηκε στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις κοιλάδες των ψηλών βουνών, όπως η κοιλάδα Σαν Λούις του Κολοράντο, όπου το φαινόμενο μεγεθύνεται εξαιτίας της καμπύλωσης του πυθμένα της κοιλάδας που αντισταθμίζει την καμπυλότητα της Γης.

Παρόμοιο είδος αντικατοπτρισμού έχει παρατηρηθεί επίσης στο Κόλπο Τογιάμα, στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας, καθώς και στις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, ενώ είναι πιθανό να παρατηρηθεί στις Αρκτικές θάλασσες, σε πολύ γαλήνια πρωινά, ή συχνά στις καλυμμένες με πάγο κρηπίδες της Ανταρκτικής.

Η Fata Morgana υπάγεται στους ανώτερους αντικατοπτρισμούς (superior mirage), που διακρίνονται από τους πιο συνηθισμένους κατώτερους αντικατοπτρισμούς (inferior mirage), οι οποίοι δημιουργούν την οφθαλμαπάτη μακρινών νερόλακκων στην έρημο και “υγρού οδοστρώματος” στους πολύ ζεστούς δρόμους.

Η Fata Morgana έκανε πλοίο να αιωρείται στην Εύβοια

Fata Morgana στην Εύβοια

Έκανε βόλτα στην παραλία και φωτογράφισε «ιπτάμενο πλοίο» – Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Ιπτάμενο πλοίο: Ένας άντρας στη Σκωτία απαθανάτισε με τη φωτογραφική μηχανή του ένα ιπτάμενο πλοίο, ενώ πολλοί στο διαδίκτυο έψαχναν την εξήγηση του φαινομένου. Αναλυτικότερα:

Λεπτομέρειες για την περίπτωση του ιπτάμενου πλοίου

Ένας άντρας στη Σκωτία έμεινε έκπληκτος να κοιτάζει ένα πλοίο που φαινόταν να ίπταται στον αέρα. Ήταν ένα ιπτάμενο πλοίο. Ο Colin McCallum είδε το κόκκινο καράβι στον ορίζοντα καθώς ταξίδευε στο Μπανφ της Σκωτίας. Σε μια φωτογραφία που μοιράστηκε στο Facebook, το πλοίο φαίνεται να αιωρείται λίγο πάνω από την επιφάνεια του νερού. Λόγω του παρόμοιου χρωματισμού της θάλασσας και του ουρανού πάνω του, φαίνεται σαν το πλοίο να είναι στα σύννεφα.

Η φωτογραφία και το σχόλιο του Colin McCallum

Η φωτογραφία που μοιράστηκε ο 23χρονος στο Facebook, με το ιπτάμενο πλοίο έγινε viral. Δείτε τη:

Η εξήγηση του φαινομένου του ιπτάμενου πλοίου.

“Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω τι συμβαίνει εδώ”, έγραψε ένας χρήστης του Facebook. «Αυτό είναι υπέροχο», είπε ένας άλλος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για οπτική ψευδαίσθηση. Το σκάφος, που ήταν πιο μακριά στο οπτικό πεδίο του φωτογράφου, βρισκόταν σε μια περιοχή χωρίς σύννεφα και ως εκ τούτου ο ουρανός αντανακλούσε τη θάλασσα, κάνοντάς το να μοιάζει σαν να επιπλέει.

Η εξήγηση του φαινομένου

Το φαινόμενο με το ιπτάμενο πλοίο είναι γνωστό ως “Φάτα Μοργκάνα”. Πρόκειται για έναν αρκετά περίπλοκο αντικατοπτρισμό που προκαλείται από την ατμοσφαιρική διάθλαση. Εμφανίζεται επειδή οι ακτίνες του φωτός κάμπτονται όταν διέρχονται από στρώματα αέρα διαφορετικών θερμοκρασιών

Με άλλα λόγια, ο αέρας κάτω από το αντικείμενο είναι πιο κρύος από τον αέρα πάνω από αυτό. Λόγω της αντιστροφής θερμοκρασίας, οι ακτίνες φωτός κάμπτονται και έτσι η εικόνα εμφανίζεται πάνω από το πραγματικό αντικείμενο – όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: