Μην το ξανακάνεις: Ο σοβαρός λόγος που δεν πρέπει ποτέ να πετάς το υγρό που έχει το γιαούρτι με το που το ανοίγεις
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι εκείνο το μυστηριώδες νεράκι που συχνά βρίσκεται στην κορυφή του γιαουρτιού σου; Ο Δρ Karan Raj από το Πανεπιστήμιο του Sunderland μας διαβεβαιώνει ότι, παρόλο που μπορεί να φαίνεται απωθητικό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό το υγρό είναι γνωστό ως ορός γάλακτος και αποτελεί φυσικό συστατικό του γιαουρτιού που χωρίζεται από το παχύτερο υλικό κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.
Τι είναι ο ορός γάλακτος;
Ο ορός γάλακτος είναι μια διαυγής, ελαφρώς γαλακτώδης υγρή ουσία που αποτελεί παραπροϊόν της διαδικασίας συμπήξεως των πρωτεϊνών στο γιαούρτι. Περιέχει νερό, λακτόζη, πρωτεΐνες και μερικές βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, και είναι πλούσιο σε διατροφικά οφέλη. Η εμφάνιση του ορού γάλακτος είναι φυσιολογική και μπορεί να συμβεί όταν το γιαούρτι αναστατωθεί κατά τη μεταφορά ή αν αποθηκευτεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν είναι δείκτης κακής ποιότητας ή λήξης του προϊόντος.
Δρ Karan Ra: Τα όσα ανέφερε
Μιλώντας στους 5,3 εκατομμύρια ακολούθους του στο TikTok, ο Δρ Karan Raj του Πανεπιστημίου του Sunderland (@dr.karanr), υποστήριξε ότι η μυστηριώδης ουσία είναι στην πραγματικότητα γεμάτη με ζωτικά θρεπτικά συστατικά και μια σειρά από βιταμίνες.«Έχετε παρατηρήσει ποτέ μια υδαρή λίμνη υγρού στην κορυφή του γιαουρτιού σας;», ρώτησε και στη συνέχεια είπε, «Μην βιαστείτε να το πετάξετε ή να το στραγγίξετε νομίζοντας ότι το γιαούρτι σας έχει χαλάσει. Αυτή η μυστηριώδης λακκούβα είναι γεμάτη από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά -πρωτεΐνες, ασβέστιο, Β12, ακόμη και προβιοτικά- καθώς και ένα σωρό άλλα μέταλλα».
@dr.karanrWheyyy
Ενώ ένα μέρος του γάλακτος στερεοποιείται για να σχηματίσει «τυρόπηγμα» -που είναι τα πιο στερεά μέρη του τυριού ή του γιαουρτιού- σχηματίζεται και υγρός ορός γάλακτος. Ο Δρ Raj συνέχισε: «Όσο περισσότερο καιρό αφήνετε το γιαούρτι σας ανενόχλητο, τόσο πιο πιθανό είναι ο ορός γάλακτος να συσσωρευτεί και να ανέβει στην κορυφή και να αφήσει μια υδαρή μεμβράνη. Σε πολλά πιο σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ ή η παρμεζάνα, ο ορός γάλακτος στην πραγματικότητα εξαλείφεται και έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Όμως ο ορός γάλακτος είναι το συστατικό που κάνει το γιαούρτι πιο μαλακό και λεπτότερο σε σύσταση».
Αν εξακολουθείς να μην αντέχεις να φας αυτό το υδαρές γιαούρτι, ο Dr Raj ισχυρίζεται ότι πολλές ελληνικές και ισλανδικές παραλλαγές έχουν στραγγιστεί από τον ορό γάλακτος για μια εξαιρετικά παχιά σύσταση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάρτηση του Dr Raj αντιμετωπίστηκε έκτοτε με αμέτρητα σχόλια απορίας, καθώς πολλοί χρήστες δεν είχαν ιδέα τι εστί ορός γάλακτος ενώ η πληροφορία αυτή χαροποίησε πάρα πολλούς φανς του γιαουρτιού που απολαμβάνουν υπεύθυνα πλέον και τον υγρό γάλακτος.
Πηγή