Ο καιρός… τρελάθηκε: «Πνίγει» τη χώρα η αφρικανική σκόνη & έρχονται 35ρια – Οι περιοχές που θα «δοκιμαστούν»

May 16, 2024

Ο καιρός… τρελάθηκε: «Πνίγει» τη χώρα η αφρικανική σκόνη & έρχονται 35ρια – Οι περιοχές που θα «δοκιμαστούν»


Διαφ.

Η αφρικανική σκόνη, μετά την έντονη παρουσία της στις 23 και 24 Απριλίου, αναμένεται να επιστρέψει στην επικράτειά μας, συνοδευόμενη από αυξημένες θερμοκρασίες.

Σε συνάντηση στην Ελευσίνα, με συμμετοχή ανθρώπων από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, συζητήθηκαν οι προοπτικές για τις επόμενες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται η αφρικανική σκόνη να επανέλθει πυκνότερη, συνοδευόμενη από υψηλές θερμοκρασίες που θα υπερβούν τους 30 βαθμούς από την Παρασκευή και μετά.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα υπό την καθοδήγηση του Αστεροσκοπείου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Από αύριο, Πέμπτη (16/5/2024), προβλέπεται νέα έντονη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα (20/5/2024).

Η παρουσία της αφρικανικής σκόνης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό στην ατμόσφαιρα, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Είναι αναγκαίο να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους τις προσεχείς ημέρες.

Οι προβλέψεις της μετεωρολόγου της ΕΡΤ:

Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, επισημαίνει ότι προβλέπεται η άφιξη ζεστών αέριων μαζών από την Αφρική, οι οποίες θα μεταφέρουν επίσης την αφρικανική σκόνη.

Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήδη η μεταφορά σκόνης έχει ξεκινήσει από τα δυτικά και τα νότια, ωστόσο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις περιμένουμε αύριο Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια και βαθμιαία τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα και αυτό θα διαρκέσει μέχρι περίπου τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν αρκετά. Αναμένεται αύριο Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια να πλησιάσει τους 30 βαθμούς και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή αλλά και Δευτέρα, Τρίτη να φτάσει γύρω στους 30 βαθμούς.

Η γενική εικόνα για τα κεντρικά και τα νότια της χώρας και τοπικά θα φτάσει και τους 35 βαθμούς. Για παράδειγμα στη βόρεια Κρήτη την Παρασκευή αν ο νοτιάς είναι αρκετά ενισχυμένος τότε θα φτάσουμε τους 35» εξήγησε η μετεωρολόγος και πρόσθεσε «κυρίως στα νότια, κυρίως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, ίσως και στη Στερεά, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και πολύ τοπικά».

Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες και μετά σιγά – σιγά θα υπάρξει αποκλιμάκωση».

Οι προβλέψεις από METEO:

Αναφορά για την αλλαγή του καιρού έκανε και το meteo.gr με τα δύσκολα τα ξεκινούν από αύριο. «Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά».

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.

Ο καιρός την Πέμπτη (16.05.2024):

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, αύριο αναμένονται αραιές νεφώσεις, με μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου θα υπάρχουν τοπικές ασθενείς βροχοπτώσεις. Από το μεσημέρι, τα φαινόμενα αυτά θα επηρεάζουν κυρίως τα ορεινά της Πίνδου, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αναμένεται η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης να προκαλέσει λασποβροχές στις περιοχές αυτές.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, αναμένεται να κυμανθούν από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 18 βαθμούς), από 15 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από 14 έως 31 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 10 έως 28 βαθμούς), από 14 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, από 12 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 18 έως 23 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Όσον αφορά τους ανέμους, στο Αιγαίο προβλέπεται να πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις, με ένταση που θα φτάνει σχεδόν τους μέτριους 4 μποφόρ, ενώ τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες μπορεί να φτάσουν έως και 5 μποφόρ κατά τις βραδινές ώρες. Στο Ιόνιο, οι άνεμοι αναμένεται να πνέουν κυρίως από νότιες κατευθύνσεις, με ένταση μεταξύ μέτριας έως ισχυρής 6 μποφόρ, ενώ δυτικά των Ιόνιων Νήσων αναμένεται να φτάσουν σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Ως προς την ηλιοφάνεια, αναμένεται να είναι παροδικά αυξημένη, με λίγες νεφώσεις, ενώ αναμένεται αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στην Αττική. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κυμανθούν από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, πνέοντας από μεταβλητές διευθύνσεις.

Στην Θεσσαλονίκη, αναμένεται να υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα παροδικών λασποβροχών. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό αναμένεται να είναι ασθενείς, φυσώντας από μεταβλητές κατευθύνσεις με ένταση 3 μποφόρ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: