Αφρικανική σκόνη: Οι συστάσεις των ειδικών & 6 φυσικοί τρόποι για να αποφύγετε τις επιπτώσεις στην υγεία σας

May 20, 2024

Αφρικανική σκόνη: Οι συστάσεις των ειδικών & 6 φυσικοί τρόποι για να αποφύγετε τις επιπτώσεις στην υγεία σας


Διαφ.

Η αφρικανική σκόνη, που έχει κάνει την εμφάνισή της στην ατμόσφαιρα πολλών περιοχών της Ελλάδας, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία, γι’ αυτό θα πρέπει να απομακρύνεται από μύτη, μάτια και πνεύμονες, με έξι φυσικούς τρόπους.

Όπως είναι φυσικό, η αφρικανική σκόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών, που κάνουν την εμφάνισή τους την άνοιξη (δακρύρροια, φτάρνισμα, ρινική συμφόρηση κ.α.).

Απομάκρυνση αφρικανικής σκόνης

Οι φυσικοί τρόποι για απομάκρυνση αφρικανικής σκόνης

Έτσι θα διώξετε την αφρικανική σκόνη από τη μύτη

1. Οι ειδικοί προτείνουν ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό.

Βάζετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι βρασμένο ή αποσταγμένο νερό και με μια σύριγγα για το ρινικό βολβό που θα βρείτε στα φαρμακεία, ρίχνετε το διάλυμα σε κάθε ρουθούνι – γέρνοντας το κεφάλι από την άλλη.

Πώς θα καθαρίσετε το πρόσωπο

2. Το πρόσωπο το καθαρίζουμε με ζεστό νερό και απαλό σαπούνι, ώστε να αφαιρεθεί η σκόνη που έχει ‘καθίσει’ στο δέρμα.

H αφρικανική σκόνη μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα, κνησμό και εξανθήματα.

Καθαρισμός ματιών

3. Για τα μάτια υπάρχουν οφθαλμικές σταγόνες που τα κρατούν ενυδατωμένα και μειώνουν τη φαγούρα και τη δακρύρροια.

Πώς να καθαρίσετε τους πνεύμονες

Σε ό,τι αφορά τους πνεύμονες, δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να τους καθαρίσουμε, αλλά ο σώμα έχει φυσικούς μηχανισμούς για να αποβάλει την σκόνη και γενικά, τους ερεθιστικούς παράγοντες.

4. Ένας είναι ο βήχας που προκύπτει ως αντανακλαστικό του σώματος, για να διώξει τη σκόνη και τη βλέννα από τους αεραγωγούς.

5. Μετά είναι η παραγωγή βλέννας που παγιδεύει σωματίδια σκόνης. Μπορούμε να βοηθήσουμε κάπως την κατάσταση, με την κατανάλωση πολλών υγρών που αραιώνουν τη βλέννα και έτσι διευκολύνεται η αποβολή.

6. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε και με εισπνοή ατμού που διευκολύνει και τον βήχα. Κάντε ένα ντους με την πόρτα του μπάνιου κλειστή. Σύμμαχοι μας γίνονται και οι βαθιές, αργές αναπνοές που επεκτείνουν τους πνεύμονες και άρα την κίνηση της βλέννας.

Σε περίπτωση που εμφανιστούν δύσπνοια, πυρετός, ρίγη ή πόνος στο στήθος ή βήχουμε αίμα, θαπρέπει να είναι άμεση η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία υγείας.

Το hack που χρησιμοποιούν συνήθως οι μπογιατζήδες, που δεν φορούν μάσκα κατά τις εργασίες τους, να πίνουν γάλα, στην πραγματικότητα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή βλέννας σε μερικούς ανθρώπους και άρα να επιδεινώσει τη συμφόρηση.

Η αφρικανική σκόνη στα κατοικίδια

Τέλος, όσοι έχουν κατοικίδιο, είναι χρήσιμο να το λούσουν.

Ο καιρός… τρελάθηκε: «Πνίγει» τη χώρα η αφρικανική σκόνη & έρχονται 35ρια – Οι περιοχές που θα «δοκιμαστούν»

Η αφρικανική σκόνη, μετά την έντονη παρουσία της στις 23 και 24 Απριλίου, αναμένεται να επιστρέψει στην επικράτειά μας, συνοδευόμενη από αυξημένες θερμοκρασίες.

Σε συνάντηση στην Ελευσίνα, με συμμετοχή ανθρώπων από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, συζητήθηκαν οι προοπτικές για τις επόμενες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται η αφρικανική σκόνη να επανέλθει πυκνότερη, συνοδευόμενη από υψηλές θερμοκρασίες που θα υπερβούν τους 30 βαθμούς από την Παρασκευή και μετά.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα υπό την καθοδήγηση του Αστεροσκοπείου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Από αύριο, Πέμπτη (16/5/2024), προβλέπεται νέα έντονη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα (20/5/2024).

Η παρουσία της αφρικανικής σκόνης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί έναν επικίνδυνο συνδυασμό στην ατμόσφαιρα, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες. Είναι αναγκαίο να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους τις προσεχείς ημέρες.

Οι προβλέψεις της μετεωρολόγου της ΕΡΤ:

Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, επισημαίνει ότι προβλέπεται η άφιξη ζεστών αέριων μαζών από την Αφρική, οι οποίες θα μεταφέρουν επίσης την αφρικανική σκόνη.

Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήδη η μεταφορά σκόνης έχει ξεκινήσει από τα δυτικά και τα νότια, ωστόσο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις περιμένουμε αύριο Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια και βαθμιαία τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα και αυτό θα διαρκέσει μέχρι περίπου τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν αρκετά. Αναμένεται αύριο Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια να πλησιάσει τους 30 βαθμούς και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή αλλά και Δευτέρα, Τρίτη να φτάσει γύρω στους 30 βαθμούς.

Η γενική εικόνα για τα κεντρικά και τα νότια της χώρας και τοπικά θα φτάσει και τους 35 βαθμούς. Για παράδειγμα στη βόρεια Κρήτη την Παρασκευή αν ο νοτιάς είναι αρκετά ενισχυμένος τότε θα φτάσουμε τους 35» εξήγησε η μετεωρολόγος και πρόσθεσε «κυρίως στα νότια, κυρίως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, ίσως και στη Στερεά, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και πολύ τοπικά».

Μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες και μετά σιγά – σιγά θα υπάρξει αποκλιμάκωση».

Οι προβλέψεις από METEO:

Αναφορά για την αλλαγή του καιρού έκανε και το meteo.gr με τα δύσκολα τα ξεκινούν από αύριο. «Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά».

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: