«Έρχεται ακραίος καύσωνας…»: “Έμειναν” με ανοιχτό το στόμα οι μετεωρολόγοι, οι κόκκινες περιοχές

June 1, 2024

«Έρχεται ακραίος καύσωνας…»: “Έμειναν” με ανοιχτό το στόμα οι μετεωρολόγοι, οι κόκκινες περιοχές


Διαφ.

Ιδιαίτερα ζεστό αναμένεται το Σαββατοκύριακο με συνθήκες μίνι καύσωνα, αλλά και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε παρόμοιες συνθήκες και θα αναζητούμε στιγμές δροσιάς. Η αφρικανική σκόνη έφυγε, αλλά η θερμοκρασία παραμένει υψηλή. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αγγίξει μέχρι και τους 39 βαθμούς Κελσίου, και θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι παρά το οτι το θερμόμετρο σε κάποιες περιοχές θα δείξει και τους 39, δεν θεωρούν πως αυτές οι ημέρες είναι καύσωνας, καθώς ο καιρός δεν είναι αρκετά ζεστός για να χαρακτηριστεί έτσι.

Χριστίνα Ρήγου- Πρόγνωση

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει έως και τους 36 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δύο ημέρες σε ορισμένες περιοχές, ενώ από τη Δευτέρα (3/6) μπορεί να φθάσει μέχρι τους 39°C. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, με μια μικρή πτώση το επόμενο Σαββατοκύριακο (8,9/6).

Πού θα φτάσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες

  • Σάββατο: 30 – 33°C
  • Κυριακή: 33 – 36°C
  • Δευτέρα: 36 – 38°C
  • Τρίτη: 36 – 39°C
  • Τετάρτη: 35 – 39°C
  • Πέμπτη: 36 – 39°C

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Για τα 40άρια

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, από την Κυριακή αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας αυτό το έντονο κύμα ζέστης, το πρώτο για φέτος. Σε νέα του ανάρτηση αναφέρει τις περιοχές όπου αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες από την Τρίτη έως την Πέμπτη:

Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:

  • Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
  • Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
  • Δευτέρα 3/6 : 37 βαθμούς
  • Τρίτη 4/6: 38 βαθμούς

Για τη Θεσσαλονίκη:

  • Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
  • Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
  • Δευτέρα 3/6 : 36 βαθμούς
  • Τρίτη 4/6: 37 βαθμούς

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 01-06-2024

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και ενδέχεται στα ορεινά να σημειωθούν κατά τόπους όμβροι.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι έως 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα επικρατήσουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 32 με 33 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 34 βαθμούς, στις νησιωτικές περιοχές τους 27 με 29 βαθμούς και στην Κρήτη τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 02-06-2024

Αρχικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ, ενώ τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στην ηπειρωτική χώρα τους 32 με 34 και κατά τόπους τους 35 βαθμούς και στις νησιωτικές περιοχές τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές όπου θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 03-06-2024

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο και στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 34 με 35 και κατά τόπους τους 36 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές όπου θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 04-06-2024

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Οι άνεμοι στα Δωδεκάνησα θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ, ενώ τις μεσημβρινές ώρες στις παράκτιες περιοχές θα πνέουν θαλάσσιες αύρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Τα Μερομήνια… δεν μας τα λένε καλά: Έτσι θα πάει το καλοκαίρι του ‘ 24, θα «βράσουμε», τότε έρχεται ο βαρύς καύσωνας

Τα Μερομήνια, ένας αρχαίος τρόπος πρόβλεψης του καιρού, μας δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα “βράσουμε”, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.

“Καυτό” το φετινό καλοκαίρι δείχνουν τα μερομήνια

Μάιος 2024

Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα, κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος 2024

Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα, από τις 13 έως τις 19, σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.

Ιούλιος 2024

Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα από τις 19 έως τις 25 του μήνα.

Αύγουστος 2024

Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. Από τις 11 έως τις 21 αναμένεται να σημειωθεί ισχυρός καύσωνας. Στις 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Για το φετινό καλοκαίρι μίλησε και ο μετεωρολόγος – ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, στον σταθμό Action24.

Όπως υπογράμμισε «το 2023 ήταν μια χρονιά, η οποία έσπασε ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παγκόσμια μέση θερμοκρασία. Φαινόταν ότι μάλλον και το 2024, λόγω του Ελ Νίνιο, θα ήταν μια χρονιά η οποία σε παγκόσμια κλίμακα θα έσπαγε ρεκόρ. Το να έχουμε στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια κυρίως του Μαΐου και του Ιουλίου, την εκδήλωση καταιγίδων, κατά τη διάρκεια των πιο θερμών ωρών, είναι κάτι φυσιολογικό. Αυτό το οποίο θα πρέπει να συνηθίσουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι αυτές οι απότομες μεταβολές, οι οποίες όταν έρχονται θα έρχονται με ακραία φαινόμενα, όπως είχαμε στη Θεσσαλία, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα αυξάνεται δηλαδή η συχνότητα και η ένταση τέτοιου είδους φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Και πρόσθεσε «εγώ θα έλεγα με βάση την εμπειρία μου, ότι θα πάμε σε ένα ακόμη θερμό καλοκαίρι. Τώρα το αν θα έχουμε καύσωνες, πόσες, με τι διάρκεια και ένταση, αυτό είναι κάτι το οποίο θα έχουμε μάλλον καλύτερη εικόνα προς το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αυτό είναι πλέον η νέα κανονικότητα: θερμά και ξηρά καλοκαίρια, πολύ θερμότερα από αυτά που είχαμε συνηθίσει στη χώρα μας».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: