Ενός λεπτού σιγή για την ηρωίδα μητέρα που κοιμάται στον καναπέ της ογκολογικης μονάδας

June 6, 2024

Ενός λεπτού σιγή για την ηρωίδα μητέρα που κοιμάται στον καναπέ της ογκολογικης μονάδας


Διαφ.

Σε μια γωνιά της ογκολογικής μονάδας, εκεί που ο χρόνος φαίνεται να κυλά πιο αργά και η ελπίδα αναμιγνύεται με τον φόβο, βρίσκεται μια μητέρα. Αυτή η μητέρα, κουρασμένη από τις αμέτρητες ώρες αγωνίας και αφοσίωσης, κοιμάται στον μπλε και σκληρό καναπέ, που έχει γίνει προσωρινό της καταφύγιο. Παρακάτω ακολουθεί ένα κείμενο αφιερωμένο σε αυτές τις μητέρες ηρωίδες.

 

“Ενός λεπτού σιγή για την μητέρα εκείνη…”

“Ενός λεπτού σιγή για την μητέρα εκείνη που αυτή τη στιγμή κοιμάται στον μπλε και σκληρό καναπέ της ογκολογικής μονάδας και αντί για τον χτύπο του ρολογιού μετράει τις ανάσες του σπλάχνου της.

Ενός λεπτού σιγή για την μάνα εκείνη που ξεροσταλιαζει έξω απο την εντατική για να δει έστω και για 2 ώρες το παιδί της,να το χαιδεψει κάτω απο τα σωληνάκια και να προσευχηθει ,να στραγγιξει μπροστά απο το εικόνισμα της Παναγιάς .

Ενός λεπτού σιγή για την μάνα εκείνη που νοσεί απο καρκίνο αλλά τον πόνο της τον κάνει αόρατο για χάρη των παιδιών της.

Ενός λεπτού σιγή για την μάνα εκείνη που απογυμνωνεται,στερείται αυτή για να έχουν τα πάντα τα παιδιά της.

Ενός λεπτού σιγή για την μάνα εκείνη που περιμένει έναν γιό να γυρίσει απο τον πόλεμο .

Ενός λεπτού σιγή για την μάνα εκείνη που το παιδί της είναι αυτιστικό ή έχει σύνδρομο down και κάθε μέρα το πιάνει απο το χέρι και μπαίνουν σε έναν μαγικό κόσμο, έναν κόσμο που μόνο μια μαμά με το παιδί της έχουν καταδικο τους.

Ενός λεπτού σιγή για την μάνα εκείνη που ακρωτηριαστηκε,έχασε ένα κομμάτι απο την καρδιά της ,το παιδι της και προσπαθεί όχι να ξεχάσει μα να αναπαριστά κάθε δευτερόλεπτο της μέρας τις εικόνες τους,τα λόγια τους,τις αγκαλιές τους,τις μυρωδιές τους,τα τραγούδια τους, γιατί ξέρει οτι όλα αυτά είναι ο φάρος της που αν σβήσει το φως του, θα χαθεί .

Ενός λεπτού σιγή για την γυναίκα εκείνη που προσπαθεί να γίνει μάνα και δυσκολεύεται .

Ενός λεπτού σιγή για την μάνα εκείνη που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και να μεγαλώσει τα παιδιά της.

Ενός λεπτού σιγή για όλες τις μάνες του κόσμου .

Ενός λεπτού σιγή για την ΜΑΝΑ που είναι ΝΑΜΑ δηλαδή το νερό της πηγής, σε αυτήν υποκλίνομαι !

❤️

Katerina Stamatelatou

Εθελοντές Δότες Μυελου των Οστών Σητείας”

Μην τα αγνοείτε: Έξι ύπουλα σημάδια στο σώμα που χτυπούν “καμπανάκι” για καρκίνο, πότε να πάτε στον γιατρό

Ο καρκίνος είναι μία ύπουλη αρρώστια, ωστόσο ο έγκαιρος εντοπισμός του είναι ουσιαστικός για τη διαχείριση της νόσου και μπορεί να σώσει ζωές.

Ο καρκίνος θερίζει σε άτομα κάτω των 50 ετών

Η αναγνώριση των πιο «αθώων» συμπτωμάτων, ακόμα και η άμεση διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, ήταν ανέκαθεν σημαντική, πολλώ δε μάλλον μετά τα επιστημονικά ευρήματα για παγκόσμια αύξηση κατά 79% νέων περιστατικών καρκίνου, σε άτομα κάτω των 50 ετών, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Όπως αναφέρει το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για την αρρώστια «ο καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί στους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Η συμπτωματολογία ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει από άλλων, ενώ κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό σε εσάς και να μιλήσετε στο γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές ή κάτι που δεν λέει να φύγει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όταν η θεραπεία έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».

Μπορεί να είναι ένα εξόγκωμα, ένας περίεργος σπίλος, μια αφύσικη αιμορραγία ή η αιφνίδια απώλεια βάρους. Υπάρχουν πάνω από 200 τύποι καρκίνου, με διαφορετικά συμπτώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέντρου, το οποίο συνέταξε και δημοσίευσε μια λίστα με τα έξι ύποπτα σημάδια.

Τα έξι ύποπτα σημάδια του καρκίνου

1. Κόπωση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αισθάνεστε μεγαλύτερη κόπωση απ’ ό,τι συνήθως, ιδίως σε περιόδους έντονου στρες ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο. Αν όμως αισθάνεστε μια διαρκή κούραση ή χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.

2. Πολύ έντονη νυχτερινή εφίδρωση ή πυρετός

Η νυχτερινή εφίδρωση ή ο πυρετός μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις ή σε ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, ενώ οι εξάψεις είναι συχνές κατά την εμμηνόπαυση. Η εφίδρωση ωστόσο είναι σύμπτωμα και καρκίνων όπως η λευχαιμία και ο καρκίνος του ήπατος. Σε περίπτωση πολύ έντονης εφίδρωσης τη νύχτα ή ανεξήγητου πυρετού, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

3. Ανεξήγητη αιμορραγία ή εκχυμώσεις (μελανιές)

Εάν κάποιο από τα δύο ή αμφότερα τα παραπάνω δεν οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό, θα πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό. Η αιμορραγία μπορεί να εντοπίζεται στα κόπρανα, στα ούρα, στη βλέννα του παραγωγικού βήχα κ.α. Στις γυναίκες, μπορεί να παρατηρείται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση. Ανεξάρτητα από την ποσότητα του αίματος ή το χρώμα του (κόκκινο έως καφέ και σχεδόν μαύρο), μιλήστε με τον γιατρό σας.

4. Ανεξήγητος πόνος ή δυσφορία

Ο πόνος και η δυσφορία είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μάς λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι διάφοροι πόνοι είναι συχνότεροι καθώς μεγαλώνουμε, όταν όμως είναι ανεξήγητοι ή επίμονοι σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

5. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Μικρές αλλαγές στο βάρος με την πάροδο του χρόνου είναι απολύτως φυσιολογικές, η απώλεια όμως αρκετών κιλών και μάλιστα χωρίς να καταβάλλετε σχετική προσπάθεια είναι λόγος να ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να είναι ένδειξη άλλων προβλημάτων υγείας πλην του καρκίνου.

6. Ασυνήθιστο εξόγκωμα ή οίδημα οπουδήποτε

Ένα εξόγκωμα ή οίδημα που εμφανίστηκε αιφνίδια σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας και επιμένει, θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν. Μπορεί να εντοπίζονται στον λαιμό, τη μασχάλη, το στομάχι, τη βουβωνική χώρα, το στήθος ή τους όρχεις μεταξύ άλλων.

Καρκίνος ύποπτα σημάδια


Πηγή

Διαβάστε επίσης: