Όλοι παίξαμε αλλά κανείς δεν ρώτησε: Η άγνωστη ιστορία που οδήγησε τα Playmobil να μην έχουν μύτες

June 6, 2024

Όλοι παίξαμε αλλά κανείς δεν ρώτησε: Η άγνωστη ιστορία που οδήγησε τα Playmobil να μην έχουν μύτες


Διαφ.

Playmobil: Στο πλαίσιο της Έκθεσης Παιχνιδιών της Νυρεμβέργης, τρεις ασυνήθιστοι επισκέπτες – ένας Ινδιάνος, ένας οικοδόμος και ένας πρίγκιπας, καταφθάνουν για την πρώτη τους παρουσία. Τα μικρά πλαστικά ανθρωπάκια τους, με ύψος μόλις 7,5 εκατοστά, μπορεί να μην κεντρίζουν την προσοχή εκείνη τη στιγμή, όμως οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα αποδείξουν ότι αυτά τα παιχνίδια θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής φαντασίας.

Η αρχή της ιστορίας

Όμως, η πραγματική αφήγηση της ιστορίας των Playmobil ξεπερνά κατά πολύ τα περιστασιακά γεγονότα της Νυρεμβέργης. Το 1876, στην Βαυαρία, ξεκινά μια επιχείρηση ειδικευμένη στην παραγωγή περίτεχνων κλειδαριών και αξεσουάρ για φέρετρα. Καθώς τα χρόνια πέρασαν, η εταιρεία μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά, διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων της και προσθέτοντας μεταξύ άλλων μεταλλικούς κουμπαράδες, τηλέφωνα και ταμειακές μηχανές που εμπορεύτηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η επανάσταση του Brandstaetter

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Horst Brandstaetter, μόλις 19 ετών, εισέρχεται στην οικογενειακή επιχείρηση, παρά την κυριαρχία των δύο θείων του. Με ένα ανήσυχο πνεύμα, ωθεί την εταιρεία προς νέες αγορές και σε ηλικία μόλις 21 ετών καταφέρνει να αποκτήσει τον έλεγχο της. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, προσαρμόζει συνεχώς την εταιρική πολιτική στις εξελίξεις της εποχής και αντλεί έμπνευση από την αμερικανική αγορά.

Η γέννηση των Playmobil

Σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά τη δεκαετία του ’70, η πετρελαϊκή κρίση καθιστά το πλαστικό υλικό ακριβό και δύσκολα προσβάσιμο. Ο Brandstaetter συνειδητοποιεί την ανάγκη για αλλαγή και αναθέτει στον βασικό σχεδιαστή του, τον Hans Beck, να δημιουργήσει ένα νέο είδος παιχνιδιών που θα είναι οικονομικά προσιτά.

Μαζί, δημιουργούν τα Playmobil όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Τα μικρά πλαστικά ανθρωπάκια, με τα χαρούμενα πρόσωπα, σχεδιάζονται έτσι ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή διασκέδαση με την ελάχιστη ποσότητα πλαστικού.

Ο Beck προσαρμόζει την κλίμακα των ανθρωπακίων σε 1:24, καθιστώντας τα ιδανικά για τα μικρά παιδικά χέρια. Τα παιδιά υιοθετούν αμέσως αυτές τις μικρές φιγούρες, δημιουργώντας μικρές ιστορίες γύρω από αυτές.

Γιατί δεν έχουν μύτη;

Ο σχεδιαστής εμπνέεται από τις ζωγραφιές των παιδιών, παρατηρώντας τον τρόπο που ζωγραφίζουν τα πρόσωπα χωρίς μύτη. Με αυτή την έμπνευση, τα Playmobil γεννιούνται, ενώ ο Brandstaetter βρίσκει έναν θησαυρό στα χέρια του.

Παρότι τα Playmobil ποτέ δεν κατάφεραν να φτάσουν τη δημοτικότητα των Lego, αποτελούν μια σημαντική κληρονομιά. Η εταιρεία έχει παράγει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια Playmobil, αντιπροσωπεύοντας τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που συνδυάζουν την ποιότητα και το design, αποτελώντας έτσι τον πυρήνα της γερμανικής οικονομίας.

Ο Brandstaetter παρέδωσε τη διοίκηση της Playmobil το 2000, ωστόσο συνέχισε να επισκέπτεται καθημερινά τα γραφεία μέχρι τον θάνατό του τον Ιούνιο του 2015, σε ηλικία 81 ετών. Πριν από τον θάνατό του, το περιοδικό Forbes εκτιμούσε την προσωπική του περιουσία στα 1,2 δισ. δολάρια.

Ακολουθεί Ντοκιμαντέρ για τα Playmobil:


Πηγή

Διαβάστε επίσης: