Καθαρισμός και απολύμανση κλιματιστικού: Πως να το κάνετε μόνοι σας σε 3 βήματα χωρίς να δώσετε μία περιουσία

June 7, 2024

Καθαρισμός και απολύμανση κλιματιστικού: Πως να το κάνετε μόνοι σας σε 3 βήματα χωρίς να δώσετε μία περιουσία


Διαφ.

Με την έλευση του καλοκαιριού, ο καθαρισμός του κλιματιστικού γίνεται απαραίτητος για δροσερό και υγιεινό αέρα.

Πώς να καθαρίσετε το κλιματιστικό σας με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά:

Τι υλικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις;

Για να καθαρίσεις την αγαπημένη σου συσκευή μπορείς να χρησιμοποιήσεις και απλά και φυσικά υλικά. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για καθαρίσεις το κλιματιστικό σου με υλικά που θα βρεις στο ντουλάπι σου. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι, με χλωρίνη, με απολυμαντικό υγρό και με υγρό πιάτων είναι στην κορυφή της λίστας.

Ανάμεσά τους, ο καθαρισμός με χλωρίνη είναι σίγουρα αυτός που χρειάζεται να αποφύγεις, καθώς είναι ένα πολύ ισχυρό υλικό που θα δώσει βαριά μυρωδιά στον αέρα κατά τη χρήση της συσκευής.

Ακόμα, ο καθαρισμός με υγρό πιάτων είναι μία εύκολη επιλογή, αλλά δεν πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις σαπουνάδα με υγρό απορρυπαντικό, για να καθαρίσεις εξωτερικά το κλιματιστικό σου από τη σκόνη.

Το ίδιο ισχύει και για το απολυμαντικό υγρό, που αποτελεί μία πολύ καλή λύση εξωτερικού καθαρισμού των μονάδων, αλλά όχι εσωτερικού. Το απολυμαντικό πετυχαίνει την ίδια απολύμανση με τη χλωρίνη, χωρίς να έχει τη βαριά μυρωδιά της.

Το ξύδι λοιπόν, είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις, για να καθαρίσεις το κλιματιστικό σου εσωτερικά πριν έρθει η ώρα για την λεπτομερή συντήρηση από ψυκτικό.

Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι είναι μια αποτελεσματική λύση για να διώξεις τη σκόνη, τις άσχημες μυρωδιές και τα ακάρεα, ανάμεσα στις επαγγελματικές συντηρήσεις κλιματιστικού.

Καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι σε 3 στάδια

Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απολυμάνεις αρκετά αντικείμενα και επιφάνειες. Ταυτόχρονα, δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας στο σπίτι σου, ενώ είναι αρκετά οικονομικό. Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει 3 εύκολα βήματα. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά!

1. Ο καθαρισμός των φίλτρων

Για να καθαρίσεις τα φίλτρα θα πρέπει να τα αφαιρέσεις πρώτα. Πώς θα γίνει αυτό; Άνοιξε το καπάκι της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού και βγάλε πολύ προσεκτικά τα δύο κυρτά κομμάτια που μοιάζουν με μικρές σήτες. Είναι στηριγμένα σε δύο μικρές εγκοπές. Πρόσεξε πως θα τα αφαιρέσεις διότι το πιο πιθανό είναι να έχουν αρκετή σκόνη.

Στη συνέχεια, τίναξέ τα σε ένα εξωτερικό μέρος και πλύνε τα. Βούτηξέ τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μισό φλυτζάνι λευκό ξύδι. Άφησέ τα για περίπου μία ώρα. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι θα απομακρύνει κάθε βλαβερή ουσία για τον οργανισμό.

Μόλις βγάλεις τα φίλτρα, ξέπλυνέ τα με τρεχούμενο νερό και άφησέ τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Τέλος, μπορείς να τα τοποθετήσεις ξανά στη θέση τους με προσοχή. Έχε στο νου σου ότι ο καθαρισμός των φίλτρων θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

2. Ο καθαρισμός των περσίδων

Η σκόνη και τα ακάρεα εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του κλιματιστικού σου και είναι υπεύθυνα για τη μη υγιεινή ροή του αέρα. Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να αφαιρέσεις αυτούς τους εχθρούς ξεσκονίζοντας. Πέρνα κάθε εξωτερική επιφάνεια με ένα μαλακό βρεγμένο πανί για να απομακρύνεις τη σκόνη.

Σε δεύτερη φάση μπορείς να ρίξεις λίγο ξύδι σε ένα χαρτί και να ξαναπεράσεις τις περσίδες προσεκτικά. Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι θα απολυμάνει κάθε επιφάνεια.

Παράλληλα, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του κλιματιστικού με νερό και ξύδι και στη συνέχεια να θέσεις το air condition σε λειτουργία ψύξης για να καθαριστεί και εσωτερικά. Αν φοβάσαι ότι θα δημιουργηθεί βλάβη στη συσκευή σου, μην επέμβεις περαιτέρω στο εσωτερικό του.

3. Ο καθαρισμός της εξωτερικής μονάδας

Για την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου, η διαδικασία καθαρισμού της είναι πολύ απλή. Είτε είναι τοποθετημένη ψηλά είτε χαμηλά, μπορείς απλώς να ρίξεις λίγο νερό με το λάστιχο. Μη φοβηθείς, δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποια βλάβη.

Αν ακόμα παρατηρείς σκόνη, με ένα βρεγμένο πανί μπορείς να την απομακρύνεις. Ακόμα, για να επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του κλιματιστικού, φρόντισε να ελέγχεις το σωληνάκι από το οποίο τρέχει νερό. Αν κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού δεν βγαίνει νερό, τότε ενδέχεται να έχει βουλώσει και αργότερα να προκληθεί ζημιά σε ολόκληρο το σύστημα.

Extra Tip 1: Φρόντισε πριν προχωρήσεις στον καθαρισμό του κλιματιστικού με ξύδι να το έχεις αποσυνδέσει από την πρίζα, κυρίως για τη δική σου ασφάλεια. Βάλε το ξανά σε λειτουργία μόνο όταν έχεις τελειώσει από τον καθαρισμό.

Extra Tip 2: Τα πλεονεκτήματα που λαμβάνεις από τον καθαρισμό του κλιματιστικού με ξύδι είναι πάρα πολλά. Σε αυτά περιλαμβάνεται το γεγονός ότι μεγιστοποιείται η απόδοση της συσκευής. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει κατά πολύ η αντοχή του στο χρόνο και ταυτόχρονα εξοικονομείται τόσο ενέργεια όσο και χρήματα.

Ο καθαρισμός κλιματιστικού με ξύδι όσο αποτελεσματικός και αν είναι από μόνος του δεν αρκεί για την πλήρη συντήρηση του κλιματιστικού σου. Θα πρέπει να καλέσεις έναν εξειδικευμένο ψυκτικό, σύμφωνα με το www.douleutaras.gr για να έχεις επαγγελματικό αποτέλεσμα. Ο ψυκτικός είναι σε θέση να συμπληρώσει με φρέον το κλιματιστικό σου αν χρειαστεί, αλλά και να διαπιστώσει τυχόν βλάβη εγκαίρως.

Οι ειδικοί μίλησαν: Τόσο κοστίζει στη τσέπη μας ανά ημέρα το κλιματιστικό, η έξυπνη κίνηση για να μη «κάψει» την τσέπη

Το κλιματιστικό είναι μία καλή λύση απέναντι στον παρατεταμένο καύσωνα, που το φετινό καλοκαίρι έχει επηρεάσει τη χώρα μας, χωρίς να υπολογίσεις, όμως, πόσο θα φτάσει ο λογαριασμός ρεύματος.

Μπορεί φέτος τα κλιματιστικά των σπιτιών να δουλεύουν υπερωρίες και να προσφέρουν ανάσα δροσιάς, ένα σημαντικό όμως θέμα είναι που θα φτάσει ο λογαριασμός ρεύματος και πόσο καίει το κλιματιστικό μας δουλεύοντας όλη μέρα.

Το κλιματιστικό είναι απαραίτητη συσκευή σ’ ένα νοικοκυριό

Πολλοί είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του air condition μας, όπως τα BTU τους, η ενεργειακή τους κλάση, η τεχνολογία που φέρουν, η παλαιότητά τους κ.α.

Ανεξάρτητα όμως από αυτά, έχει μεγάλη σημασία η συντήρηση του κλιματιστικού, καθώς ένα ασυντήρητο air condition «ζορίζεται» και, άρα, καίει περισσότερο ρεύμα.

Όπως και να χει, όμως, η τεχνολογία έχει θεαματικά αποτελέσματα στην κατανάλωση, καθώς τα inverters έχουν καλύτερες επιδόσεις, καταναλώνοντας λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Με τη βοήθεια της βραβευμένης πλατφόρμας της ΡΑΕ electricitycostcalculator.gr (η οποία παρέχει υπολογισμό κόστους της ενέργειας για όλες τις συσκευές του σπιτιού μας), έχουμε έναν γενικό «μπούσουλα».

Το μηνιαίο κόστος ενός ενεργειακού κλιματιστικού

Με τον θερμοστάτη λοιπόν του air condition στους 26 βαθμούς Κελσίου -όπως συμβουλεύει η ΡΑΕ- και με την τιμή στα 0,15 ευρώ/KWh σε παροχή 15 kVA, το καθαρό κόστος ενός ενεργειακού κλιματιστικού έχει ως εξής:

-Για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter, η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 21 kWh την ημέρα, ήτοι 5,57 ευρώ ημερησίως. Σε έναν μήνα, η κατανάλωση θα είναι 633,60 kWh και το κόστος σε μηνιαίο επίπεδο 167,14 ευρώ.

-Για το ίδιας απόδοσης κλιματιστικό (9.000 BTU), αλλά χωρίς inverter, το κόστος ανέρχεται σε 6,58 ευρώ την ημέρα, ή 197,43 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter θα κάψει 7,47 ευρώ την ημέρα και 224 ευρώ το μήνα

-Το ίδιο κλιματιστικό (12.000 BTU) αλλά χωρίς inverter θα καταναλώσει 8,82 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και 264,64 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter θα καταναλώσει 11,17 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και στο τέλος του μήνα θα έχει «κάψει» 334,95 ευρώ.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα καταναλώσει 13,16 ευρώ την ημέρα και σε επίπεδο μήνα 394,86 ευρώ.

-Ένα “μεγάλο” κλιματιστικό απόδοσης 24.000 BTU με inverter, “παγώνει” τον χώρο γρήγορα και εύκολα, αλλά θα καταναλώνει 14,86 ευρώ την ημέρα αν δεν κλείνει καθόλου, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα θα έχει κάψει 445,90 ευρώ το μήνα

-Ένα κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο θα καταναλώνει 17,57 ευρώ την ημέρα και, στο τέλος του μήνα, θα έχει προσθέσει στον λογαριασμό το ποσό των 527,18 ευρώ.

Τώρα, στα παραπάνω ποσά, τα οποία αφορούν την καθαρή κατανάλωση ενός air condition, θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες χρεώσεις, όπως το μηνιαίο κόστος προμήθειας και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων (χρήση συστήματος υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρέωση χρήσης δικτύου υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), καθώς και ΕΦΚ και ΦΠΑ επί του τελικού κόστους και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, Δημοτικό Φόρο, χρέωση ΕΡΤ, Ειδικό Τέλος 5%.

Όπως όλα τα μηχανήματα, έτσι και για το κλιματιστικό, η απόδοσή του επηρεάζεται ανάλογα από τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί. Έτσι, σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, η κατανάλωση του air condition ανεβαίνει.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: