Θα… ψηθούνε με 43ρια: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Οι 5 περιοχές της Αττικής που θα “βράσουν” από τη ζέστη

June 8, 2024

Θα… ψηθούνε με 43ρια: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Οι 5 περιοχές της Αττικής που θα “βράσουν” από τη ζέστη


Διαφ.

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να επικρατήσει σε όλη τη χώρα, από την προσεχή Τρίτη, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν μέχρι και 44 βαθμούς Κελσίου.

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα θα σημειωθεί το τριήμερο Τρίτη 11 με Πέμπτη 13 Ιουνίου, κατά το οποίο, συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν έως 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Νέο κύμα καύσωνα με 43άρια και πενθήμερη διάρκεια

«Την Τρίτη, η ζέστη θα είναι έντονη σε όλη τη χώρα, με τα πρώτα 40ρια στα ανατολικά ηπειρωτικά», υπογράμμισε η μετεωρολόγος του MEGA, Χριστίνα Ρήγου.

Τους 40 βαθμούς ίσως αγγίξει και η συμπρωτεύουσα, αλλά κατηφορίζοντας προς τη Λάρισα, οι θερμοκρασίες ολοένα και ανεβαίνουν και σε συνδυασμό με τους ήπιους ανέμους που θα πνέουν, θα κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Η Θεσσαλία, η Βοιωτία, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, η Αττική, η Πελοπόννησο, η Αργολίδα, η Μεσσηνία, η Αρκαδία, η Κρήτη αλλά και σε νησιά του Αιγαίου, θα φτάσει στο κόκκινο.

Έρχεται νέο κύμα καύσωνα

Ποια θα είναι η διάρκεια του νέου κύματος καύσωνα

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν κορύφωση την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με το Άργος (42°C), τη Χαλκίδα (43°C), τη Ρόδο (43°C) και το Αρκαλοχώρι (43°C) στην Κρήτη προβλέπεται να ζήσουν έναν παρατεταμένο καύσωνα άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Στο κόκκινο θα είναι και ο βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς σε όλη την επικράτεια.

Από την Τρίτη και μετά, η Αττική θα βλέπει το θερμόμετρο μόνο να ανεβαίνει. Σχηματάρι, Γέρακας, Μαραθώνας και Νέα Μάκρη ίσως φτάσουν και τους 43 βαθμούς, ενώ η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα είναι απαγορευτική, σύμφωνα με τη Χριστίνα Ρήγου.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται να υποχωρήσει από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Έρχεται «κολασμένη εβδομάδα»: Ανυπόφορες και ασυνήθιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα, θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς

Επίκειται κύμα έντονης ζέστης που προβλέπεται να φτάσει στη χώρα τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, με θερμοκρασίες που ενδέχεται να υπερβούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις, ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι ειδικοί συνιστούν προληπτικά μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για άνοδο της θερμοκρασίας την επόμενη εβδομάδα, με τις υψηλότερες τιμές να αναμένονται στην Αττική, τη Βοιωτία, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων & του ΜΕΤΕΟ:

Οι καιρικές προβλέψεις από τη Χριστίνα Ρίγου:

Η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου ανέφερε ότι το κύμα ζέστης θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε ημέρες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα. Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι από την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, έως και το Σάββατο, 15 Ιουνίου.

Οι καιρικές προβλέψεις από τον Γιάννη Καλλιάνο:

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, αναμένεται η έλευση μιας θερμής αέριας μάζας από τη Βόρεια Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 38 και 39 βαθμών Κελσίου, ενώ θα πνέει ισχυρό μελτέμι, συνθήκες που θα δημιουργήσουν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Αν τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιωθούν, από την Τρίτη, 11 Ιουνίου, και έπειτα, θα μας επηρεάσει ένας ισχυρός καύσωνας, με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 12-14 Ιουνίου, η θερμοκρασία ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τους 44 βαθμούς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλλιάνος, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι στα 1.500 μέτρα υψόμετρο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, κάτι που υποδηλώνει ότι σε χαμηλότερα υψόμετρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 44 και 45 βαθμών Κελσίου.

«Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που βλέπουμε, θα ζήσουμε μια κολασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Γιάννης Καλλιάνος στο MEGA.

Οι καιρικές προβλέψεις από τον Σάκη Αρναούτογλου:

Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας την ερχόμενη εβδομάδα. Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρθηκε σε κύμα έντονης ζέστης μετά τις 11 Ιουνίου, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 – 41 βαθμούς Κελσίου και σε ορισμένες περιοχές θα φτάσουν ακόμα και τους 42 – 43 βαθμούς.

Η μέση θερμοκρασία ανά ημέρα θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Παρασκευή, 7 Ιουνίου: 32 βαθμοί Κελσίου
  • Σάββατο, 8 Ιουνίου: 34 βαθμοί Κελσίου
  • Κυριακή, 9 Ιουνίου: 35 βαθμοί Κελσίου
  • Δευτέρα, 10 Ιουνίου: 37 βαθμοί Κελσίου
  • Τρίτη, 11 Ιουνίου: 39 βαθμοί Κελσίου
  • Τετάρτη, 12 Ιουνίου: 39 βαθμοί Κελσίου
  • Πέμπτη, 13 Ιουνίου: 40 βαθμοί Κελσίου

Ο Σάκης Αρναούτογλου επισήμανε ότι στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην Αττική, η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη από τις αναφερόμενες, συνεπώς το θερμόμετρο ενδέχεται να φτάσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Οι καιρικές προβλέψεις από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η καιρική μετάβαση από την αστάθεια στα μελτέμια θα οδηγήσει σε έντονη ζέστη την επόμενη εβδομάδα. Ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει σημαντικά, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν 40 με 43 βαθμούς Κελσίου. Οι 40 με 43 βαθμούς για ένα και δύο 24ωρα θα είναι το ταβάνι, σαν τις πιο υψηλές θερμοκρασίες είναι αυτό που δείχνουν τα πρώτα μετεωρολογική στοιχεία» πρόσθεσε.

Και κατέληξε πως «Το καλό είναι ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια αυτό το κλίμα, θα διαρκέσει μία με δύο μέρες και σιγά σιγά θα πάμε σε αποκλιμάκωση».

Συμφωνούν METEO & WINDY:

Το Meteo και το Windy συμφωνούν στην πρόβλεψη ενός επικείμενου καύσωνα που θα επηρεάσει τη χώρα. Σύμφωνα με το Meteo, από τη Δευτέρα, η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4 μποφόρ. Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη, θα εισέλθει στη χώρα ένας ισχυρός καύσωνας, προκαλώντας ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας. Στην Αττική, ο υδράργυρος θα φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα αγγίξει τους 38 βαθμούς. Την Τετάρτη, ο καύσωνας θα κορυφωθεί, με την Αθήνα να φτάνει τους 44 βαθμούς Κελσίου και τη Θεσσαλονίκη τους 40 βαθμούς.

Το Windy επίσης προβλέπει μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας από την Τρίτη, επηρεάζοντας πολλές περιοχές της χώρας. Εκτός από την Αθήνα, υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Λαμία, τη Χαλκίδα και τη Λάρισα.

Την Τετάρτη, σύμφωνα με το Windy, εκτός από την Αττική, οι θερμοκρασίες θα υπερβούν τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Χαλκίδα, τη Λάρισα και τη Λαμία.

Ο Καιρός Σήμερα (07.06.2024) ανά περιοχή:

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά τις οποίες ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ, και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις, που θα αυξηθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Άνεμοι: Βόρειοι, 3 με 4 μποφόρ, και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους.

Άνεμοι: Μεταβλητοί, 3 με 4 μποφόρ, και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 32-34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, και τοπικούς όμβρους στα ορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί, 3 με 5 μποφόρ, και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου, με την Ήπειρο να είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, αρχικά τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών, ενώ βαθμιαία θα είναι γενικά αίθριος. Στην ανατολική Πελοπόννησο, γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, και τοπικούς όμβρους στα ορεινά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ, και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες. Βαθμιαία θα είναι γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά 6, και στις Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου, και τοπικά στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανότητα τοπικών βροχών.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ, τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: