«Παγωμάρα» για όλους τους Έλληνες μέσα στο καλοκαίρι: Τέλος το νεράκι με 50 λεπτά στα περίπτερα όλης της χώρας

June 9, 2024

«Παγωμάρα» για όλους τους Έλληνες μέσα στο καλοκαίρι: Τέλος το νεράκι με 50 λεπτά στα περίπτερα όλης της χώρας


Διαφ.

Το μπουκαλάκι νερό δεν θα πωλείται πλέον 50 λεπτά, όπως έχουμε συνηθίσει, καθώς η τιμή του ανεβαίνει, σε περίπτερα και σούπερ μάρκετ.

Πόσο να ανέβει η τιμή το μπουκαλάκι νερό

Ειδικότερα, η αύξηση αναμένεται να αγγίξει το 20% με το μπουκαλάκι το νερό από τα 50 λεπτά να ανέβει στα 60 λεπτά.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε πριν δύο μήνες, η εφαρμογή του DRS θα αφορά στις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης: αλουμίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα, και πλαστικό έως 3 λίτρα, οι οποίες χρησιμοποιούνται για προϊόντα όπως μπύρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα.

Οι καταναλωτές μπορεί να είναι θετικοί στην προοπτική εφαρµογής του DRS, όπως έχουν αποδείξει σχετικές έρευνες, ωστόσο, πιστεύουν ότι «η δοµή του ισχύοντος συστήµατος δεν βοηθά».

Από έρευνα που πραγµατοποιήθηκε για λογαριασµό της Συντονιστικής Επιτροπής Παραγωγών και Σούπερ Μάρκετ, σε συνεργασία µε την εταιρεία συµβούλων Νetrino και την Εrnst & Young Ελλάδος, κατά το 70% οι καταναλωτές διατίθενται να επιστρέφουν τις συσκευασίες και να εισπράττουν το εγγυοδοτικό αντίτιµο, ενώ κατά το 21% απαντούν ότι το ενδιαφέρον τους συναρτάται µε το ύψος του επιστρεφόµενου ποσού.

Αντίστοιχα, στην πλειονότητά τους, (68%) θεωρούν ως βολικότερο σηµείο επιστροφής των συσκευασιών τα σούπερ µάρκετ, κατά το 20% σχετικά προτιµούν τους δηµόσιους χώρους, τις πλατείες και τα πάρκα και κατά το 7% τα περίπτερα και τα µίνι-µάρκετ.

Στην πράξη, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιστρέφουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλιώς θα επιβαρύνονται με το επιπλέον «καπέλο» του 20%, το οποίο θα έχει πληρωθεί προκαταβολικά, δημιουργώντας έτσι μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Η ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων μέσω voucher, δηλαδή οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στο κατάστημα, θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.

Οι ποσοτικοί στόχοι για την ανάκτηση και ανακύκλωση των συσκευασιών, που θέτει στη χώρα µας η ΕΕ και έχουν ενσωµατωθεί στην ελληνική νοµοθεσία, είναι σαφείς και φιλόδοξοι: Ως το 2025 οφείλουµε να ανακυκλώνουµε αποκλειστικά µέσω του συστήµατος Επιστροφής Εγγύησης Συσκευασιών τουλάχιστον το 77% του πλαστικού, το 50% του αλουµινίου και το 70% του γυαλιού που διατίθενται στην κατανάλωση ως συσκευασίες προϊόντων.

Το αργότερο ως το τέλος του 2029, οι ποσότητες των ανακυκλούµενων υλικών συσκευασιών, οι οποίες θα υπολογίζονται κατά το βάρος τους, πρέπει κατ’ ελάχιστον να αναλογούν στο 90% της συνολικής εισαγωγής στην εγχώρια ζήτηση του πλαστικού και αντίστοιχα στο 60% του αλουµινίου και στο 75% του γυαλιού.

Ακραίο: Ο καφές στο χέρι έφτασε σε νέα “τρελή” τιμή, τόσο «πάει» το πακέτο, “ζαλίζει” το νούμερο

Ο καφές τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, καθώς η τιμή σε πακέτο θα φτάσει μέχρι και τα τρία ευρώ, σύμφωνα με τις ανατιμήσεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του καφέ.

Τι οδηγεί στην αύξηση του καφέ

Βιετνάμ: η μειωμένη ποσότητα σοδειάς λόγω της λειψυδρίας αύξησε την τιμή του καφέ ποικιλίας Robusta

Διώρυγα του Σουέζ (επιθέσεις Χούθι): αύξηση του κόστους μεταφοράς

Η αύξηση της τιμής του καφέ Robusta συμπαρέσυρε την τιμή του καφέ Arabica

Οι ανατιμήσεις του καφέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα εστίασης πρόκειται να αγγίξει το 10%-20%, ενώ «χρυσό» θα πληρώνουν τον καφέ όσοι τον πάρουν στο χέρι.

Πόσο θα κοστίζει ο καφές, με βάσει τις εκτιμήσεις

Γαλλικός από 1,80 με 1,90 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,16 με 2,30 ευρώ

Στιγμιαίος Καφές (Φραπέ, νες) από 1,70 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2 ευρώ

Ελληνικός από 1,80 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,20 ευρώ

Φρέντο εσπρέσο από 2 με 2,20 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,40 με 2,60 ευρώ

Φρέντο καπουτσίνο από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ

Καπουτσίνο (διπλό) από 2,20 με 2,40 ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 2,60 με 2,90 ευρώ


Πηγή

Διαβάστε επίσης: