Μπορεί να τα διώχνει αμέσως αλλά μόλις μάθετε από τι φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια, δεν θα το ξανά ανάψετε
Το φιδάκι, με την αναγνωρίσιμη πράσινη μορφή του και την χαρακτιριστική του μυρωδιά, αποτελεί αναμφίβολα το πιο δημοφιλές αντικουνουπικό για τους ανοιχτούς χώρους του καλοκαιριού. Αποτελεί μια οικονομική και αποτελεσματική λύση για την αποτροπή των κουνουπιών σε κήπους, βεράντες και αυλές.
Το Φιδάκι και οι Ανησυχίες Ειδικών για την Υγεία
Συγκεκριμένα για το φιδάκι, ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αποκαλύπτει ότι κατασκευάζεται από σκόνη πυρέθρου και χρησιμοποιεί φυτικές ουσίες όπως η σιτρονέλλα.
Παρά τις αρετές του, οι ανησυχίες των ειδικών επικεντρώνονται στον καπνό που παράγεται από την καύση του φιδακίου σε εσωτερικούς χώρους. Μια μελέτη του 2003 αποκάλυψε ότι ο καπνός παράγει την ίδια ποσότητα σωματιδίων που παράγονται από 75-137 αναμμένα τσιγάρα, ενώ η ποσότητα φορμαλδεΰδης που εκπέμπεται αντιστοιχεί σε αυτήν που παράγεται από 51 τσιγάρα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλαγή των βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται στα φιδάκια, όπως η μετάβαση σε ξυλάνθρακα από άλλα οργανικά υλικά, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των σωματιδίων. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να αποφεύγετε το φιδάκι σε κλειστούς χώρους.
Παρά την ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων, τα ενεργά συστατικά τους δεν διαφέρουν σημαντικά. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν είτε συνθετικά πυρεθροειδή είτε βοτανικά εκχυλίσματα όπως το έλαιο κιτρονέλλας και το έλαιο ευκαλύπτου. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν και συνδυασμούς των δύο. Ως εκ τούτου, η προσοχή πρέπει να είναι υψηλή, καθώς μπορείτε να εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε ότι ορισμένα προϊόντα που αναφέρονται ως “citronella” περιέχουν συνθετικά πυρεθροειδή.
Τι είναι το πύρεθρο;
Το πύρεθρο, που προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου, έχει εκατονταετή ιστορία ως εντομοκτόνο και θεραπεία για τις ψείρες στη Μέση Ανατολή, γνωστό ως Περσική σκόνη ή Περσικό pellitory. Ανήκει στα πλέον διαδεδομένα μη-συνθετικά εντομοκτόνα, που επιτρέπονται στην πιστοποιημένη βιολογική γεωργία.
Όσοι έρχονται σε επαφή με το πύρεθρο ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα όπως κνησμό (φαγούρα), δερματίτιδα, βλατίδες, ερύθημα (κόκκινο δέρμα), ρινόρροια (καταρροή), φτέρνισμα και άσθμα.
Πηγή