Ελλάς το μεγαλείο σου: Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε παιδιά που έδιναν πανελλήνιες – Δεν είχαν κλιματισμό με τον καύσωνα

June 12, 2024

Ελλάς το μεγαλείο σου: Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε παιδιά που έδιναν πανελλήνιες – Δεν είχαν κλιματισμό με τον καύσωνα


Διαφ.

Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά τους να δώσουν Πανελλήνιες, χωρίς να ταλαιπωρούνται από τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας.

Προσπάθεια των γονέων να βελτιώσουν τις συνθήκες εξέτασης των παιδιών τους

Ειδικότερα, οι γονείς αναγκάστηκαν να πάνε ανεμιστήρες από τα σπίτια τους στο σχολείο που εξετάζονται τα παιδιά τους, με τις εικόνες να προκαλούν θλίψη, καθώς οι μαθητές καλούνται να διεκδικήσουν το μέλλον τους, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Το 5ο Λύκειο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη στεγάζεται, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, σε προκάτ αίθουσες και σε καμία από αυτές δεν υπάρχει κλιματισμός, ενώ στις περισσότερες δεν υπάρχουν ούτε ανεμιστήρες.

Συνεπώς, η διεύθυνση του σχολείου, που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο, απηύθυνε έκκληση από τους γονείς, να φέρουν από τα σπίτια τους ανεμιστήρες, ώστε τα παιδιά τους να αντεπεξέλθουν στην ανυπόφορη ζέστη.

Γονείς πηγαίνουν ανεμιστήρες στα παιδιά τους

Γονείς με ανεμιστήρες στα χέρια

Σε βίντεο της ΕΡΤ, ένας πατέρας πηγαίνει στο σχολείο, κρατώντας τον ανεμιστήρα στα χέρια.

Προειδοποίηση γιατρών: «Οι ανεμιστήρες οροφής στέλνουν πολλά παιδιά στο νοσοκομείο, το λάθος των γονιών»

Οι ανεμιστήρες οροφής εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά, με τους γιατρούς να προειδοποιούν τους γονείς για την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics, αναφέρει ότι μεταξύ 2013 και 2021, πολλά παιδιά διακομίσθηκαν στα επείγοντα, καθώς υπήρξαν περισσότεροι από 20.500 τραυματισμοί από ανεμιστήρες οροφής.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο, περίπου 2.300 παιδιά νοσηλεύονται με τραύματα στο κεφάλι, που προκαλούνται από ανεμιστήρες οροφής, στα περιστατικά έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων.

Σοβαροί κίνδυνοι τραυμάτων στο κεφάλι προκαλούν οι ανεμιστήρες οροφής

«Αυτό θα μπορούσε μερικές φορές να γίνει πάνω στο παιχνίδι και κάποιος απλά δεν συνειδητοποιεί ότι ο ανεμιστήρας είναι εκεί, ή να προκληθεί μετά από ατύχημα όταν σηκώνουν το παιδί ψηλά και το ταβάνι είναι αρκετά χαμηλό, με αποτέλεσμα να χτυπήσει τον ανεμιστήρα», επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Χόλι Χιουζ Γκάρζα, μιλώντας στη New York Post.

Η πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι τραυματισμοί στο κεφάλι, από ανεμιστήρες οροφής, συνέβησαν πιο συχνά σε δύο ηλικιακές ομάδες – κάτω του ενός έτους και σε ηλικία 4 ετών – με τα παιδιά κάτω των 3 ετών να έχουν διπλάσιο κίνδυνο τραυματισμού.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο τραυματισμός δεν ήταν πολύ σοβαρός, με τους ιατρούς να αναφέρουν μόνο κοψίματα σε τρεις στις πέντε (60%) περιπτώσεις, αλλά αναφέρθηκαν επίσης πιο σοβαροί τραυματισμοί, όπως διάσειση ή ακόμα και κατάγματα κρανίου, στο 5% έως 18% των περιπτώσεων, που αντιμετωπίστηκαν σε τμήματα έκτακτης ανάγκης στην Αυστραλία.

«Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι τα νούμερα αφορούν μόνο στα παιδιά που πήγαν πήγαν στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό τους, επομένως δεν μιλάμε για κάθε παιδί που χτύπησε το κεφάλι του. Υπάρχουν πιθανώς πολλά περισσότερα παιδιά που συμβαίνει αυτό και στην πραγματικότητα δεν πηγαίνουν να ζητήσουν ιατρική φροντίδα», σημείωσε ο Garza.

Μέσω Instagram, ο ειδικός στην ασφάλεια των παιδιών Nikki Jurcutz, ο οποίος διαχειρίζεται μια εταιρεία ασφάλειας για παιδιά που ονομάζεται Tiny Hearts Education, ενημέρωσε για τις «τρεις περιπτώσεις που πρέπει να κληθεί ασθενοφόρο για το παιδί, αμέσως μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι»:

όταν το παιδί χάνει τις αισθήσεις του,

κάνει εμετό περισσότερες από μία φορές ή

πέφτει σε απόσταση μεγαλύτερη από το διπλάσιο του ύψους του.

Ένας τραυματισμός στο κεφάλι από το τριχωτό της κεφαλής, το κρανίο, τον εγκέφαλο ή άλλους ιστούς και αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στο κεφάλι, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine «είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αναπηρίας και θανάτου στα παιδιά».

«Αυτό είναι σημαντικό, γιατί οι μέτριοι έως σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι, χρειάζονται άμεσα προσοχή», κατέληξε ο Jurcutz στο Instagram.

Επικίνδυνοι για τα παιδιά οι ανεμιστήρες οροφής


Πηγή

Διαβάστε επίσης: