Τρόμαξε και ο Μαρουσάκης, αυτό δεν το είχε… προβλέψει: «Έρχονται έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και άνεμοι»

June 12, 2024

Τρόμαξε και ο Μαρουσάκης, αυτό δεν το είχε… προβλέψει: «Έρχονται έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και άνεμοι»


Διαφ.

Με τη χώρα να διανύει ένα τριήμερο ακραίων θερμοκρασιών, ο καιρός θα αλλάξει δραματικά μετά τον καύσωνα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Από σήμερα και μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή, αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Ο καύσωνας θα κορυφωθεί, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας έντονη ζέστη και ξηρασία.

Αλλαγή σκηνικού από Παρασκευή

Από το απόγευμα της Παρασκευής, το καιρικό σκηνικό αναμένεται να αλλάξει δραματικά. Ψυχρές αέριες μάζες θα εισέλθουν στη χώρα, φέρνοντας μαζί τους έντονες καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Αυτή η αλλαγή θα φέρει ανακούφιση από τη ζέστη, αλλά και νέες προκλήσεις με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επικρατήσουν.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Σήμερα Τετάρτη, πολύ ζεστή ημέρα, από τις πιο ζεστές για την εβδομάδα που διανύουμε.

Η θερμοκρασία θα φθάνει 41 με 42 βαθμούς Κελσίου προς τα ανατολικά και νότια, το εσωτερικό της Κρήτης αλλά και το νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κάπως καλύτερες οι θερμοκρασιακές καταστάσεις προς τα δυτικά, όπου εκεί θα επικρατήσει ένα βοριαδάκι αργά το απόγευμα.

Την Πέμπτη, στην ουσία έρχεται η κορύφωση αυτού του πολύ ισχυρού κύματος, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν καύσωνας λόγω των θερμοκρασιών τις βραδινές αλλά και τις πρωινές ώρες της ημέρας.

Πάλι ανάλογες οι θερμοκρασιακές καταστάσεις 40 με 43 βαθμοί Κελσίου, λίγο καλύτερες οι συνθήκες στα δυτικά τμήματα.

Αυτές οι θερμοκρασίες δεν αφορούν θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές εκεί όπου επιδρά η θάλασσα και οι άνεμοι είναι πιο ενισχυμένοι σε σχέση με το εσωτερικό της υπόλοιπης χώρας.

Το κύμα καύσωνα έχει μεταφερθεί από την περιοχή της Αφρικής προς την νότια Ευρώπης.

Από καύσωνα σε καταιγίδες

Ακολουθεί ψυχρή αέρια μάζα, καθώς θα ολοκληρώσει την επίδρασή της αυτή η ζεστή αέρια μάζα την Παρασκευή το απόγευμα, θα μπει πιο ψυχρός αέρας και καθώς θα συγκρουστούν αυτές οι θερμές αέριες μάζες θα δημιουργήσει μία έντονη αστάθεια.

Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο ενδέχεται να δούμε μπουρίνια, έντονες καταιγίδες, συνοδεία χαλαζοπτώσεων και έντονων ανέμων ειδικότερα, προς τη βόρεια Ελλάδα όπου και θα έρθουν οι ψυχρές αέριες μάζες.

Πολύ αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω της ξηρής και θερμής επιφάνειας η οποία μπορεί να επεκτείνει ακόμα και να δημιουργήσει πυρκαγιά.

Ούτε οι μετεωρολόγοι δεν το είδαν να έρχεται…: Καταιγίδες, ψύχρα και ισχυροί άνεμοι σε όλη τη χώρα, το Σαββατοκύριακο

Καύσωνας ξεκίνησε από σήμερα, Τρίτη, σε όλη τη χώρα, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, ενώ από το Σαββατοκύριακο, απότομη θα είναι η αλλαγή του καιρού, με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση.

Ειδικότερα, το προσεχές Σαββατοκύριακο, σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία υποχωρεί κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Το τριήμερο του καύσωνα

Ο καιρός την Τετάρτη

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικοί 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια θαλάσσια έως 6 μποφόρ, ενώ στα βορειοανατολικά θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 και τοπικά τους 42, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 39 με 40, και στη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και στην κεντρική και νότια χώρα τοπικά θα ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις αρχικά στο Ιόνιο και το μεσημέρι-απόγευμα στα ηπειρωτικά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στα βορειοανατολικά νότιοι πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο καιρός την Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιονιο βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια, στα νότια όμως θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο καύσωνας αντικαθίσταται από πτώση θερμοκρασίας

Στις επόμενες πέντε ημέρες, θα έχουμε απότομη αλλαγή του καιρού, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Από το Σάββατο, θα έχουμε γρήγορη και σημαντική υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: